Σε reality check ενόψει Jackson Hole υποβλήθηκαν οι αγορές, τάση που ακολούθησε και το Χ.Α, με αποτέλεσμα να έρθει η… διόρθωση μετά από ένα ανοδικό σερί οκτώ συνεδριάσεων και αφού είχαν επανακτήσει τις απώλειες από το sell-off.
Τη γενικευμένη τάση υποχώρησης στις Ευρωαγορές και τη Wall Street ακολούθησε το Χρηματιστήριο της Αθήνας, με χαμηλό τζίρο και όγκο συναλλαγών, ένδειξη ότι η πτώση δεν είναι ιδιαίτερα επιβαρυντική στην συνολική τεχνική εικόνα. Ωστόσο, όπως έχει επισημάνει το Crisis Monitor ούτε η άνοδος είχε την απαιτούμενη ορμή για την αλλαγή της μεσοπρόθεσμης τάσης και ως εκ τούτου το σενάριο περαιτέρω υποχώρησης παραμένει στο τραπέζι.
Οι ευρωπαϊκές μετοχές δεν κατάφεραν να διατηρήσουν τα αρχικά τους κέρδη και έκλεισαν χαμηλότερα την Τρίτη, ανακόπτοντας το ανοδικό σερί, αλλά διατηρώντας την ευρύτερη ανάκαμψη από την παγκόσμια πτώση των μετοχών νωρίτερα αυτόν τον μήνα, καθώς οι αγορές συνέχισαν να αξιολογούν τους κινδύνους οικονομικής στασιμότητας και την επίδρασή της στο κόστος μελλοντικών πιστώσεων.
Ο δείκτης Stoxx 50 της Ευρωζώνης υποχώρησε κατά 0,3% κλείνοντας στις 4.856 μονάδες, ενώ ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έπεσε πιο έντονα κατά 0,5% στις 512 μονάδες, επηρεασμένος από το μεγάλο βάρος των παραγωγών ενέργειας και μετάλλων στον ευρύτερο δείκτη.
Με τον S&P 500 πάνω από τις 5.600 μονάδες, στην Φρανκφούρτη ο DAX διόρθωνε στις 18.379 (-0,23%), με ανάλογη κλίση CAC 40 στις 7.498 (-0,12%) FTSE 100 στις 8.281 (-0,90%) στο δε ΧΑ οι πωλητές έκλειναν υπέρ τους την συνεδρίαση, με τον Γενικό Δείκτη με απώλειες 0,47% στις 1.425,51 μονάδες.
Στο μέτωπο των δεδομένων, οι τιμές παραγωγού στη Γερμανία υποχώρησαν λιγότερο από κάθε άλλη φορά τους τελευταίους 13 μήνες σε ετήσια βάση, λόγω της μείωσης των επιδράσεων της βάσης
Οι μεγάλες τράπεζες της Ευρωζώνης κατέγραψαν απώλειες, με τις UniCredit, Nordea και Santander να υποχωρούν μεταξύ 2,3% και 1%. Οι παραγωγοί ενέργειας επίσης σημείωσαν σημαντική πτώση, με τις TotalEnergies και ENI να πέφτουν 1,5% και 1%, αντίστοιχα.
Στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, η συνεδρίαση ξεκίνησε ανοδικά, αλλά ακολούθησαν ρευστοποιήσεις και το έξυπνο χρήμα απέφυγε να κάνει παρεμβάσεις, εν μέσω αλλαγής της δυναμικής διεθνώς. Η αποτυχία του Γενικού Δείκτη να υπερβεί τις 1435 μονάδες, που ήταν προφανείς από τις προηγούμενες συνεδριάσεις, αποτέλεσε τη σκανδάλη για ρευστοποιήσεις. Έτσι, μετά το πρώτο 35λπετο ο Γενικός Δείκτης και το σύνολο των χαρτιών που άνοιξαν βούτηξαν κάτω από το νερό όπου και παρέμειναν μέχρι το κλείσιμο.
Ο τζίρος στο Χρηματιστήριο της Αθήνας ήταν αυξημένος σήμερα στα 67 εκατ., εν συγκρίσει με χθες που ήταν 54 εκατ., παραμένει όμως αρκετά μειωμένος, γεγονός που δεν επιδεινώνει ουσιωδώς την τεχνική εικόνα. Η αδυναμία είναι όμως εμπεδωμένη κι αν δεν εισρεύσει φρέσκο χρήμα, το quest για υψηλότερα επίπεδα δεν θα καταστεί δυνατό, ενώ θα ανοίξει η πόρτα για περαιτέρω υποχώρηση και σίγουρα εντονότερες διακυμάνσεις.
Το γεωπολιτικό ρίσκο δεν φαίνεται να επηρεάζει άμεσα, σε αυτή τη φάση, τα Χρηματιστήρια διεθνώς. Το γεωοικονομικό ρίσκο από τον ανταγωνισμό ΗΠΑ και ΕΕ με την Κίνα έχει προεξοφληθεί, ενώ οι αναταράξεις στις αγορές εμπορευμάτων αντιμετωπίζονται ως επί το πλείστων ενδογενώς. Σε κάθε περίπτωση, οι δασμοί της ΕΕ για τα κινεζικά EV’s έχουν εφαρμοστεί, ενώ ανακοινώθηκαν και νέοι που αφορούν τις εισαγωγές Tesla στην ΕΕ από την Κίνα. Σε γεωπολιτικό επίπεδο, ενδεχόμενη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα παραμένει ζωντανή, η κατάσταση όμως είναι αρκετά περίπλοκη.
Στο ταμπλό
Από τις μετοχές που άνοιξαν 59 έκλεισαν με ζημιές και 47 με κέρδη, δικαιολογώντας και την εικόνα κόπωσης που εμφάνισε ο Γενικός Δείκτης.
Στα Παράγωγα το παιχνίδι ήταν… στεγνό. Τα λιγοστά long συμβόλαια της Παρασκευής μέχρι τη λήξη της συνεδρίασης σήμερα είχαν γυρίσει σε short. Επίσης λίγες θέσεις, συνολικά 521 στην τρέχουσα σειρά και μόλις 170 στην επόμενη με discount έως 0,68%. Διακύμανση, σήμερα-εχθές, σε υποκείμενη και αγορά παραγώγων σε στενά εύρη, με περιορισμένη συμμετοχή διαχειριστών ξένων funds.
Στις 1.260,67 (-1,12%) ο Δείκτης Τραπεζών έναντι 3.467,31 (-0,69%) του FTSE25, παραμένει η “ταχύτητα” 2 / 1 και στο 2ήμερο της διολίσθησης του ΧΑ.
Όπως φάνηκε από τις κινήσεις στο τραπεζικό ταμπλό διαχειριστής που είχε μπει στα χαμηλά του sell-off συνέχισε να ρευστοποιεί, ενδεχομένως λίγο πιο επιθετικά, φοβούμενος εγκλωβισμό και λόγω των χαμηλών τζίρων. Ενδεχομένως μάλιστα να ήταν ο ίδιος που προσπάθησε να δημιουργήσει εικόνα ευφορίας στο άνοιγμα…
Τις κινήσεις αυτές είδαν μάλλον και τα “ισχυρά χέρια”, τα οποία δεν θέλησαν να κάνουν εύκολη την κατοχύρωση κερδών στον συγκεκριμένο διαχειριστή, παραμένοντας στο παρασκήνιο σήμερα και αφήνοντας να κυλίσει λίγο αίμα…