Νέα προσπάθεια αντιμετάθεσης ευθυνών και άσκησης πίεσης στη Χαμάς κάνει ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, επιβεβαιώνοντας αυτούς που θεωρούν ότι διαπραγματεύεται κακόπιστα και ότι αλλάζει θέσεις κάθε φορά που μια συμφωνία γίνεται ορατή.
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Βενιαμίν Νετανιάχου, την Κυριακή επιδίωξε να ρίξει την ευθύνη στη Χαμάς για την κατάπαυση του πυρός και τη συμφωνία για ομήρους, καθώς ο ανώτατος διπλωμάτης των ΗΠΑ έφτασε στο Τελ Αβίβ για να πιέσει για μια συμφωνία.
«Διεξάγουμε διαπραγματεύσεις και όχι ένα σενάριο στο οποίο απλώς δίνουμε και υποχωρούμε» δήλωσε ο Νετανιάχου την Κυριακή στην αρχή της συνεδρίασης του υπουργικού του συμβουλίου. «Υπάρχουν πράγματα στα οποία μπορούμε να είμαστε ευέλικτοι και υπάρχουν πράγματα στα οποία δεν μπορούμε να είμαστε ευέλικτοι, στα οποία θα επιμείνουμε. Ξέρουμε πολύ καλά πώς να διακρίνουμε τα δύο».
Ενώ οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, η κατάσταση στο πεδίο εκτραχύνεται και οι νεκροί αυξάνονται. Πλέον, οι διαδηλώσεις στο Ισραήλ υπέρ της εκεχειρίας και κατά του Νετανιάχου πολλαπλασιάζονται. Τα ισραηλινά media καταγγέλλουν τον Νετανιάχου για πολεμοκαπηλεία, ενώ οι έποικοι έχουν ξεφύγει κάθε ελέγχου και επιτίθενται σε Παλαιστινίους σκοτώνοντάς τους. Μάλιστα, η αστυνομία του Ισραήλ κατηγορείται ότι δεν έλεγξε έποικο που καταγγέλθηκε ότι πέρασε στην πλευρά των παλαιστινίων, ένδειξη ότι η κρατική δομή του Ισραήλ καταρρέει.
Επίσκεψη Μπλίνκεν
Στη Μέση Ανατολή βρίσκεται για έννατη φορά από την έναρξη του πολέμου ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, επιχειρώντας να ασκήσει πολυεπίπεδες πιέσεις προκειμένου να προχωρήσει η συμφωνία.
Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Ισραήλ, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, είναι προγραμματισμένο να συναντηθεί με τον Νετανιάχου, τον πρόεδρο Ισαάκ Χέρτζογκ και τον Υπουργό Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ. Ο Μπλίνκεν, ο οποίος έχει πραγματοποιήσει εννέα επισκέψεις στην περιοχή από την έναρξη της σύγκρουσης, κατευθύνεται προς την Αίγυπτο την Τρίτη.
Οι διαπραγματεύσεις
Κατά τη διάρκεια διαπραγματεύσεων υψηλού επιπέδου σε μια διήμερη σύνοδο κορυφής την περασμένη εβδομάδα στη Ντόχα, το Ισραήλ και οι ΗΠΑ εργάστηκαν για να περιορίσουν τα κενά με τους Αιγύπτιους και Καταριανούς αξιωματούχους να ενεργούν ως μεσολαβητές για τη Χαμάς. Οι συνομιλίες αναμένεται να συνεχιστούν στο Κάιρο αργότερα αυτήν την εβδομάδα, αν και δεν έχει οριστεί επίσημη ημερομηνία.
Ο πόλεμος στον παλαιστινιακό θύλακα ξέσπασε μετά την εισβολή των μαχητών της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, σκοτώνοντας περίπου 1.200 άτομα. Το Ισραήλ αντέδρασε με αεροπορική και χερσαία επίθεση και σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές στη Λωρίδα της Γάζας που διοικείται από τη Χαμάς, πάνω από 40.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει.
Πρόοδος με το σταγονόμετρο
Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας για τον τερματισμό της σύγκρουσης πλησιάζουν τα τελικά στάδια και οι Ισραηλινοί διαπραγματευτές κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου «εξέφρασαν στον πρωθυπουργό συγκρατημένη αισιοδοξία σχετικά με τη δυνατότητα προόδου στη συμφωνία, σύμφωνα με την ενημερωμένη αμερικανική πρόταση», σύμφωνα με δήλωση του γραφείου του Νετανιάχου.
Η πρόταση μοιάζει στενά με το προηγούμενο σχέδιο τριών φάσεων που αποκαλύφθηκε τον Μάιο από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, το οποίο καλούσε για αναστολή των εχθροπραξιών, την ανταλλαγή ομήρων με κρατουμένους, κάποια απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων και την επιστροφή των Παλαιστινίων πολιτών στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.
Τα παιχνίδια του Νετανιάχου
Ο Νετανιάχου έχει προηγουμένως επιμείνει ότι ο ισραηλινός στρατός θα παραμείνει σταθμευμένος κατά μήκος των στρατηγικών διαδρόμων Φιλαδέλφειας και Νετζαρίμ στη Γάζα για να αποτρέψει το λαθρεμπόριο όπλων από την Αίγυπτο και να αποτρέψει τους ένοπλους της Χαμάς από την επιστροφή στο βόρειο τμήμα της Γάζας μαζί με τους πολίτες. Ένα άλλο σημείο διαφωνίας στις συνομιλίες ήταν ο αριθμός των Ισραηλινών ομήρων που θα απελευθερωθούν στον πρώτο γύρο μιας ανταλλαγής με Παλαιστίνιους κρατουμένους.
Στη δήλωσή του την Κυριακή, ο Νετανιάχου κατηγόρησε επίσης τη Χαμάς – η οποία έχει χαρακτηριστεί ως τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση – ότι είναι «εντελώς αδιάλλακτη». Είπε ότι η διεθνής πίεση θα πρέπει να κατευθυνθεί στη Χαμάς και στον κύριο διοικητή της, Γιαχία Σινουάρ, ο οποίος θεωρείται ότι κρύβεται στη Γάζα.
Το Ισραήλ έστειλε την Κυριακή μια «ομάδα εργασίας» στο Κάιρο για να παρέχει το λογιστικό πλαίσιο για την επακόλουθη συνάντηση των αρχηγών, σύμφωνα με έναν κυβερνητικό αξιωματούχο που ζήτησε να μην κατονομαστεί συζητώντας ευαίσθητες πληροφορίες.