Εβδομάδα ισχυρών κλυδωνισμών και ανώμαλης προσγείωσης ήταν αυτή που παρήλθε για τις παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές, καθώς παρά την ήπια εξομάλυνση των τελευταίων ημερών, το πενθήμερο έκλεισε με σημαντικότατες απώλειες, ενώ ήρθε να βάλει ένα – έστω και προσωρινό – φρένο στον υπέρμετρο ενθουσιασμό και στην «τυφλή» άνοδο όλων των προηγούμενων μηνών.
- Απώλειες 6,42% καταγράφει τον Αύγουστο το Χρηματιστήριο
- Αρνητικός πρωταγωνιστής η Jumbo με απώλειες 12,44% τον Αύγουστο
- Εβδομάδα αναταράξεων και ανώμαλης προσγείωσης για τα χρηματιστήρια
Οι αγορές βρίσκονται σε ένα μεταίχμιο, καθώς υπάρχει σκεπτικισμός για την πορεία μεγάλων οικονομιών και προβληματισμός για τα αποτελέσματα εταιρειών – κολοσσών που οδηγούν το παγκόσμιο χρηματιστηριακό σύστημα, ενώ έντονη είναι η ανησυχία για το αν υπάρχει φούσκα στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, την ώρα που ελλοχεύει και ο γεωπολιτικός και γεωοικονομικός κίνδυνος.
Οι αγορές ήταν έτσι κι αλλιώς φορτωμένες από την πολυετή άνοδο και τα διαρκή ιστορικά υψηλά, οπότε αντέδρασαν με περισσή αποφασιστικότητα στη διαφαινόμενη αλλαγή των δεδομένων, οδηγούμενες την περασμένη Δευτέρα σε πολύ μεγάλες απώλειες.
Μέσα σε αυτή την εξίσωση, πρέπει να μπει και η νέα… διαμάχη της επενδυτικής βιομηχανίας με τις τακτικές τωνΤ κεντρικών τραπεζών, καθώς φαίνεται πως υπάρχουν διλήμματα και εκβιαστικές διαθέσεις από τις παντοδύναμες αγορές, που σε κάποιες τέτοιες συγκυρίες κάνουν επίδειξη δύναμης, με φόντο το timing της μείωσης των επιτοκίων.
Βεβαίως, τις τελευταίες δύο – τρεις συνεδριάσεις καταγράφηκε μερική εξομάλυνση και εξισορρόπηση με τις αγορές να διορθώνουν ανοδικά τις ιδιαίτερα μεγάλες πτωτικές υπερβολές στις αρχές της εβδομάδας, ενώ μένει να δούμε το επόμενο διάστημα ποια θα είναι η κυρίαρχη τάση που θα επικρατήσει.
Ιδιαίτερα ευάλωτο το Χ.Α.
Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, το ελληνικό χρηματιστήριο για άλλη μια φορά έδειξε ιδιαίτερα ευάλωτο, γνωρίζοντας το πρώτο τριήμερο του Αυγούστου μια από τις πιο «μαύρες» σελίδες της σύγχρονης ιστορίας του, με το Γενικό Δείκτη να χάνει άνω του 9%, ενώ μειώθηκε κατά 10% η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς, καθώς χάθηκαν σε τρεις συνεδριάσεις 10 δισ. ευρώ κεφαλαιοποίησης.
Το πενθήμερο που παρήλθε ήταν ιδιαίτερα πτωτικό, με το Γενικό Δείκτη να χάνει το 3,33% της αξίας του, ο FTSE 25 υποχώρησε κατά 3,53%, o Mid Cap υποχώρησε κατά 1,98%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης είχε πτώση 3,37%. Την περασμένη «μαύρη» Δευτέρα, θυμίζουμε πως ο Γ.Δ. υποχώρησε κατά 6,27%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έχασε 7,56% της αξίας του.
Συνολικά τον Αύγουστο έχουν γίνει εφτά συνεδριάσεις έως τώρα, με το Γενικό Δείκτη να καταγράφει ισχυρές απώλειες σε ποσοστό 6,42%, χάνοντας και με το παραπάνω όλη την άνοδο του Ιουλίου, ενώ μειώθηκαν σημαντικά οι αποδόσεις από την αρχή του 2024. Ο FTSE 25 σημειώνει πτώση τον Αύγουστο σε ποσοστό 6,69%, o Mid Cap χάνει 4,85%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έχει πτώση 7,12%.
Κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας
Σήμερα Παρασκευή, ο Γ.Δ. κινήθηκε όλη την ημέρα σε θετική τροχιά, όμως παρά την αρχική άνοδο, η αγορά δεν είχε δυνάμεις να κρατήσει τα κέρδη της, οπότε κρέμασε στο χαμηλό ημέρας. Αρχικά ο Γ.Δ. έφτασε έως το υψηλό των 1.394,64 μονάδων (+0,88%), όμως στο τέλος έκλεισε στις 1.383,31 μονάδες με οριακή άνοδο 0,06%.
Ο FTSE 25 αρχικά έφτασε έως το υψηλό των 3.396,44 μονάδων (+0,95%), όμως στο τέλος έκλεισε στις 3.365,54 μονάδες με άνοδο μόλις 0,04%, σχεδόν στο χαμηλό ημέρας. Ο Mid Cap μολονότι έφτασε έως το +0,81% και τις 2.217,75 μονάδες, τελικώς έκλεισε αμετάβλητος στις 2.199,92 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 1.212,33 μονάδες με άνοδο μόλις 0,28%, παρ’ ότι έφτασε έως το +1,43%.
Η αξία συναλλαγών ήταν μειωμένη καθώς πλησιάζουμε τις ημέρες του Δεκαπενταύγουστου, διαμορφούμενη στα 75 εκατ. ευρώ, με τα 68,6 εκατ. ευρώ να διακινούνται στον Large Cap εκ των οποίων μόλις τα 21,5 εκατ. στις τράπεζες, ενώ στον Mid Cap έγινε τζίρος μόλις 4,49 εκατ. ευρώ.
Εντύπωση έκανε ο πολύ μεγάλος τζίρος της Jumbo που διακίνησε 19,25 εκατ. ευρώ, ήταν πάνω από το ¼ των συνολικών συναλλαγών, με τη μετοχή να δέχεται νέες πιέσεις χάνοντας 1,54%, ενώ την εβδομάδα είχε συντριπτικές (για τα δεδομένα της) απώλειες 8,91%, ενώ τον Αύγουστο χάνει 12,44%. Αιτία για τις μεγάλες πωλήσεις είναι η σημαντική υποβάθμιση του outlook πωλήσεων που έκανε η διοίκηση.
Κατά τα λοιπά, κέρδη σήμερα στον Large Cap είχαν οι Σαράντης (+4,25%), Autohellas, ΔΕΗ, HelleniQ Energy κ.α., ενώ πιέστηκαν οι Motor Oil, ElvalHalcor, ΕΥΔΑΠ, Τιτάν κ.λπ.
Στον Mid Cap κέρδη 3,01% είχε η AVAX, +2,24% η Κρι Κρι, +1,75% η Ideal Holdings και +1,49% η Intracom Holdings, ενώ άνω του 1% υποχώρησαν οι Intralot, ΟΛΠ, Lavipharm και Fourlis. Στο σύνολο της αγοράς 68 μετοχές είχαν άνοδο έναντι 67 με απώλειες.