Καθώς οι εξωγενείς κρίσεις έχουν αποτύχει να κλονίσουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη, το στελεχιακό προσωπικό του Μαξίμου φαίνεται ότι επιδίδεται, ομού με ομοτράπεζους δημοσιογράφους, σε ένα άνευ προηγουμένου game of thrones στο χρηματοοικονομικό πεδίο που θα μπορούσαν να πετύχουν το ίδιο αποτέλεσμα…
Με αφορμή το sell-off στα Χρηματιστήρια και άγριο πτωτικό overshooting στο Χ.Α, δημοσιογράφοι με ευθείες αναφορές σε συγκεκριμένους κύκλους του Μαξίμου, εφόρμησαν κατά τη διοίκησης του Χρηματιστηρίου, χρεώνοντας ευθύνες για τη συμπεριφορά των market makers και επιχειρώντας να διαμορφώσουν σκηνικό απόλυτης χρηματιστηριακής καχεξίας ως απόδειξη διοικητικής αποτυχίας…
Σε πρώτη ανάγνωση, τέτοια δημοσιεύματα θα μπορούσαν να είναι απολύτως φυσιολογικά και να εντάσσονται στην προσπάθεια ελέγχου των λειτουργών της αγοράς και -υπ αυτό το πρίσμα- είναι απολύτως θεμιτά και αναγκαία. Μια πιο προσεκτική όμως ανάγνωση των δημοσιευμάτων, στο κατάλληλο πολιτικό πλαίσιο και με υπενθύμιση της πρόσφατης ιστορίας, σκιαγραφούν μια αρκετά διαφορετική εικόνα.
Το σχεδόν κραχ στο Χ.Α
Την Παρασκευή και τη Δευτέρα που πέρασε το Χρηματιστήριο της Αθήνας βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα με μεγάλες απώλειες σε επίπεδο Γενικού Δείκτη και των blue chips.
Η πτώση αυτή έμοιαζε να ακολουθεί το διεθνές κλίμα, την υπερευαισθησία των αγορών και την ανάγκη να βγουν βίαια κέρδη, λόγω αποδυνάμωσης των προοπτικών. Ωστόσο, στην Ελλάδα η κατάσταση έδειξε να ξεφεύγει και η πτώση επιταχύνθηκε και εμβάθυνε φτάνοντας στα όρια του κραχ.
Προφανώς και για τέτοιες καταστάσεις οφείλονται απαντήσεις. Για να δοθούν απαντήσεις, όμως, χρειάζονται έρευνες και αυτές μπορεί να τις κάνει μόνο η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η οποία όμως δεν έδειξε εγρήγορση. Είτε γιατί δεν διαπίστωσε κάτι άξιο προσοχής, είτε γιατί δεν θέλει να ταράξει τα νερά. Η αλήθεια όμως είναι ότι η αγορά ταράχθηκε.
Σύμφωνα με μια εκδοχή, το πτωτικό overshooting οφείλεται στην χαλάρωση του κανονισμού του Χ.Α που επέτρεψε στις χρηματιστηριακές να μην βάζουν τιμές στα συμβόλαια, συμβάλλοντας έτσι στο sell-off…
Πληροφορίες και στοιχεία που έχει συγκεντρώσει το Crisis Monitor δείχνουν εγείρουν ερωτηματικά για την επάρκεια των buffers και την αρτιότητα του risk management των ελληνικών ιδιωτικών χρηματιστηριακών. Στοιχεία που έχει στην κατοχή του το Crisis Monitor δείχνουν ότι το Χρηματιστήριο πέρασε από τον sell-off στο panic selling, όταν χρηματιστηριακές έκλεισαν θέσεις πελατών στα Παράγωγα mid-day, εκτός διαδικασίας και χωρίς τη σύμφωνη γνώμη τους. Η κατάσταση εκτραχύνθηκε από μαζικό stop loss σε long θέσεις, σε περιπτώσεις μάλιστα, παρά τα επαρκή εχέγγυα για την κάλυψη των ζημιών.
Αυτό δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται. Ιδιωτικές χρηματιστηριακές στην Ελλάδα σε περιστάσεις market distress οδηγούν σε πανικό με βεβιασμένες ρευστοποιήσεις, καθώς αδυνατούν να διαχειριστούν τα ανοίγματα που έχουν αναλάβει με τα κεφάλαια αποθέματα που διαθέτουν. Κάτι τέτοιο μπορεί να διακριβωθεί με έλεγχο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.
Seeking reasons everywhere
Επ αφορμής του panic selling στο Χρηματιστήριο, εμφανίστηκαν δημοσιεύματα που αναζητούσαν τις ευθύνες στη διοίκηση του Χ.Α. Ακόμη και αν οι πρωτοβουλίες ή παραλείψεις της διοίκησης του Χ.Α να έπαιξαν ρόλο στην όξυνση της κατάστασης, το εύρος, ύφος και ρητορική των δημοσιευμάτων, δεν δικαιολογούνται. Τέτοιας έντασης και έκτασης επιθέσεις αποτελούν ενδείξεις υλοποίησης διαφορετικής ατζέντας.
Στο στόχαστρο μάλιστα δεν βρέθηκε μόνο η εκτελεστική διοίκηση του Χ.Α, αλλά και η μη εκτελεστική. Κι εκεί μάλλον… βρίσκεται η ουσία. Δεν πάει πολύς καιρός απ’ όταν είχαν διαπιστωθεί υποδόριες επιθέσεις θέτοντας θέμα οικειοθελούς αποχώρησης παραγόντων….
Το νέο πλήγμα, λοιπόν δεν είναι αποτέλεσμα ελέγχου της διοίκησης για τον ρόλο της στην πτώση, αλλά συνέχεια και κλιμάκωση παλαιότερης καμπάνιας με στόχο να καλλιεργήσει έδαφος για αλλαγές στο διοικητικό team του Χ.Α και της ΕΧΑΕ…
Ο ρόλος του Μαξίμου
Το ερώτημα που εγείρεται τώρα, είναι αν το Μαξίμου -και ποια κλιμάκιά του- εμπλέκονται σε αυτό το πλήγμα, ή αν πρόκειται για κίνηση παραγόντων που κινούνται στις κυβερνητικές παρυφές.
Τέτοια δημοσιεύματα, αν και επιχειρούν να αποδώσουν ευθύνες για την χρηματιστηριακή κατάρρευση εκτός του στενού κύκλου του Μαξίμου, εν τούτοις επιτυγχάνουν να υπονομεύσουν το κυβερνητικό success story… Συνδυαστικά, στο τέλος, την ευθύνη θα φορτωθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης…
Αν τελικά, στη διαμόρφωση αυτού του σκηνικού εμπλέκονται στελέχη από το Μαξίμου, οι εξελίξεις θα μπορούσαν να καταδεικνύουν μια ισχυρή ενδοκυβερνητική σύγκρουση για τον έλεγχο των αρμών του χρηματοοικονομικού συστήματος. Συνήθως, μετά από τέτοιες μάχες το κόστος κατανέμεται εσωτερικά…
PS: That’s what I do. I drink and I know things.