Σε περίοδο αυξημένης μεταβλητότητας έχουν εισέλθει οι αγορές διεθνώς και το Χρηματιστήριο της Αθήνας μαζί, καθώς οι ξένοι επενδυτές έχουν τη μεγαλύτερη συμμετοχή, ελέγχουν τα πιο δεικτοβαρή χαρτιά και διακινούν σταθερά τον μεγαλύτερο όγκο στις μετοχές.
Με τον πανικό πωλήσεων που προκάλεσε στις αγορές το επιβεβλημένο reality check, οι αγορές αντιδρούν στη βιαιότητα της πτώσης και θα αναζητήσουν νέα σημεία ισορροπίας, τα οποία όμως δεν θα βρουν.
Τα μάκρο και οι προθέσεις των κεντρικών τραπεζών σε ΗΠΑ, Κίνα και ΕΕ δεν συνάδουν με το αφήγημα των αγορών για διατήρηση υψηλών ρυθμών ανάπτυξης, ενώ οι γεωπολιτικές εξελίξεις και οι γεωοικονομικοί ανταγωνισμοί αρχίζουν να βαραίνουν, όταν τίθενται στο νέο πλαίσιο αποτίμησης του ρίσκου. Γι’ αυτό άλλωστε και εκτοξεύθηκε ο δείκτης “φόβου” VIX, στις ΗΠΑ, σε πολυετή υψηλά, καταδεικνύοντας την αύξηση της μεταβλητότητας.
Το Χρηματιστήριο της Αθήνας αναμένεται να δώσει -και αυτό- αντίδραση, η οποία όμως δεν θεωρείται απριόρι βιώσιμη. Σε πρώτη φάση, ο Γενικός Δείκτης θα κινηθεί προς τις 1375 – 1400 μονάδες. Σε αυτό το rebound όμως θα βγουν κι άλλοι πωλητές, τόσο κερδισμένοι από το προηγούμενο ράλι και συντηρητικά χαρτοφυλάκια που περιορίζουν ανοίγματα, όσο και βραχυχρόνιοι παίχτες που αγόρασαν στα χαμηλά.
Ο ΓΔ χθές άνοιξε με καθοδικό gap οπως και οι πιο πολλές μετοχές. Η δυναμική αυτή οδήγησε σε διάσπαση διαδοχικών στηρίξεων, κρίσιμων για τημεσοχρόνια και τη μακροχρόνια πορεία τους.
Στη συνεδρίαση της Δευτέρας έσπασαν πτωτικά οι 1395,1376 (ΚΜΟ 200 ημερών) γεγονός που δημιούργησε ακόμη πιο έντονες πωλήσει, οδηγώντας με μακροβούτι στις 1352 μονάδες.
Εφόσον εκδηλωθεί αντίδραση -που αναμένεται- κρίσιμη είναι η κατοχύρωση της βάσης στις 1376 μονάδες, για τον Γενικό Δείκτη, στις προσεχείς συνεδριάσεις.
Ο Γενικός Δείκτης έχει δημιουργήσει αντίσταση στις 1395,1414 και 1440 μονάδες, ενώ στήριξη στις 1307 που αν τις σπάσει θα εχει ως στόχο τις 1260 μονάδες.
O MACD έχει βγει αρνητικός ενώ ο RSI χθές άρχισε να μπαίνει σε υπερπουλημένη ζώνη και βρέθηκε στο 25, .