Μετά τη black Friday οι αγορές ετοιμάζονται για… black Monday, καθώς ήδη οι ασιατικές αγορές καταγράφουν βαριές απώλειες, με την Ιαπωνία να πλησιάζει σε περιοχή bear market, ενώ τα futures της Wall Street δείχνουν επιταχυνόμενο sell-off, στη σκιά του φόβου της παγκόσμιας επιβράδυνσης και “ανώμαλης προσγείωσης” της αμερικανικής οικονομίας.
Τα αποτελέσματα τριμήνου απογοήτευσαν, συνάδοντας -μετά από καιρό- με τα μάκρο που δείχνουν ανάσχεση καταναλωτικών δαπανών και ουσιαστική οικονομική επιβράδυνση σε όλα τα επίπεδα. Μόνη εξαίρεση ο κινεζικός PMI που βελτιώθηκε σημαντικά και περισσότερο από τις προβλέψεις.
Εκτός από τα χρηματιστήρια πτωτικά κινούνται και οι μετοχές των εμπορευμάτων, με το πετρέλαιο Brent να υποχωρεί στην προσυνεδρίαση καθώς η ανησυχία για ύφεση στις ΗΠΑ επισκιάζει τις ανησυχίες για επάρκεια και ασφάλεια της προσφοράς εξαιτίας αναζωπύρωση στη Μέση Ανατολή.
Το χρήμα κινείται με κατεύθυνση τα κρατικά ομόλογα, τα ασφαλή καταφύγια και τη ρευστότητα. Οι αγορές, πλέον, μετράνε το ρίσκο της οικονομικής επιβράδυνσης, της αποδυνάμωσης της ζήτησης και της ετεροχρονισμένης και ανεπαρκούς δράσης των κεντρικών τραπεζών. Τώρα αποδεικνύεται -αυτό που οι κεντρικοί τραπεζίτες φώναζαν εξ αρχής- ότι η επιβράδυνση του πληθωρισμού είναι πιο αργή από την οικονομική ανάσχεση.
Υπ΄ αυτό το πρίσμα οι αγορές τιμολογούν ένα gap μεταξύ της επιβράδυνσης και της ανάλυψης επαρκούς νομισματικής δράσης για την αντιμετώπισή της. Μάλιστα, την ίδια στιγμή το δημοσιονομικό μίγμα είναι ξεκάθαρα περιοριστικό, εντείνοντας τον αντίκτυπο της πολιτικής των κεντρικών τραπεζών.
Το Crisis Monitor έχει εγκαίρως επισημάνει ότι οι αγορές εισέρχονται σε περίοδο αυξημένης μεταβλητότητας, καθώς ανατιμολογούν το ρίσκο με βάση τις επιδεινούμενες προοπτικές των οικονομιών και το παρατεταμένα υψηλό κόστος του χρήματος. Το ενδεχόμενο εκδήλωσης αντίδρασης είναι ανοιχτό, λόγω της βιαιότητας της πτώσης. Η δυναμική αυτή δεν αναμένεται να αλλάξει, εκτός αν οι κεντρικές τράπεζες σηματοδοτήσουν επιθετική δράση κατά της οικονομικής ανάσχεσης.
Η εικόνα των αγορών
Στο tempo της προηγούμενης εβδομάδας ανοίγει η νέα, με ρευστοποιήσεις στις αγορές Ασίας και Ειρηνικού, ενώ οι επενδυτές αναμένουν μείζονα στοιχεία εμπορίου από την Κίνα και την Ταϊβάν αυτή την εβδομάδα, καθώς και αποφάσεις κεντρικών τραπεζών από την Αυστραλία και την Ινδία.
Το sell-off στην ηγήθηκαν έχει αναπτύξει ρυθμό με τους Nikkei-225 και Topx να γράφουν απώλειες μεγαλύτερες του 8%. Μεγάλες επενδυτικές τράπεζες όπως οι Mitsubishi, Mitsui and Co, Sumitomo και Marubeni γράφουν απώλειες της τάξης του 10%.
Σε αυτά τα επίπεδα, τόσο ο Nikkei όσο και ο Topix πλησιάζουν τη ζώνη bear market, έχοντας πέσει σχεδόν 20% από τα υψηλά όλων των εποχών της 11ης Ιουλίου.
Η πτώση της Δευτέρας ακολουθεί το sell-off της Παρασκευής όταν Nikkei 225 και Topix υποχώρησαν περισσότερο από 5% και 6% αντίστοιχα. Ο ευρύτερος δείκτης Topix είχε τη χειρότερη συνεδρίαση στην 8ετία, ενώ ο Nikkei σημείωσε τη χειρότερη ημέρα του από τον Μάρτιο του 2020.
Στην Ταϊβάν, ο Taiwan Weighted Index, γράφει απώλειες σχεδόν 8%, ενώ στο Σίδνεϊ ο S&P/ASX 200 έχασε 3,05%.
Ο Kospi στη Νότια Κορέα υποχώρησε 6,66%, ενώ ο δείκτης Kosdaq υποχώρησε 6,78%.
Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ σημείωσε τις μικρότερες απώλειες στην Ασία, υποχωρώντας κατά 0,22%, ενώ ο CSI 300 στην ηπειρωτική Κίνα ενισχύθηκε κατά 0,24%, ο δείκτης σε θετικό έδαφος.
Την Παρασκευή οι αγορές στις ΗΠΑ βρέθηκαν στο επίκεντρο άγριου sell-off, μετά από τα πολύ χειρότερα από τα αναμενόμενα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας του Ιουλίου, καθώς ενέτεινε τις ανησυχίες ότι η αμερικανική οικονομία βρίσκεται σε υφεσιακό μονοπάτι.
Ο Nasdaq. έγινε ο πρώτος από τους τρεις μείζονες δείκτες της Wall Street που εισήλθε σε ζώνη διόρθωσης, καθώς χάνει πάνω από 10% από το ιστορικό υψηλό του. S&P 500 και Dow Jones απέχουν ακόμη, καθώς καταγράφουν απώλειες 5,7% και 3,9% αντίστοιχα, από τα υψηλά όλων των εποχών.
Ο δείκτης S&P 500 μειώθηκε κατά 1,84%, ενώ ο σύνθετος δείκτης Nasdaq υποχώρησε 2,43%. Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 610,71 μονάδες ή 1,51%.
Το πετρέλαιο τόσο το Brent όσο και το WTI γράφουν ήπιες απώλειες, για την ώρα. Οι τιμές των αμερικανικών ομολόγων ενισχύονται, με τις αποδώσεις να υποχωρούν, καταδεικνύοντας συνεχιζόμενη εισροή κεφαλαίων.
Τα μάκρο της ημέρας
Στις συναλλαγές της Δευτέρας, το γιεν ενισχύθηκε επίσης στο υψηλότερο επίπεδο έναντι του δολαρίου από τον Ιανουάριο και τελευταία διαπραγματευόταν στα 142,77.
Ο τομέας υπηρεσιών της Κίνας επεκτάθηκε με ταχύτερο ρυθμό τον Ιούλιο, με τον δείκτη PMI της χώρας να ανεβαίνει στο 52,1 τον Ιούλιο, από 51,2 τον Ιούνιο.
Η έρευνα της Caixin ανέφερε ότι η επιτάχυνση της ανάπτυξης οφείλεται στην ταχύτερη ανάπτυξη νέων επιχειρήσεων, «υποστηριζόμενη από διαρκείς βελτιώσεις στις υποκείμενες συνθήκες ζήτησης και στην επέκταση των υπηρεσιών».
Η Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας ξεκινά τη διήμερη συνάντηση νομισματικής πολιτικής της τη Δευτέρα. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters αναμένουν ότι η κεντρική τράπεζα θα διατηρήσει τα επιτόκια σταθερά στο 4,35%, αλλά οι αγορές θα παρακολουθήσουν τη δήλωση νομισματικής πολιτικής αναζητώντας σαφήνεια σχετικά με το αν η Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας εξετάζει μια ακόμη αύξηση επιτοκίων.