Αντιμέτωπες με την τέλεια καταιγίδα φαίνεται πως είναι οι παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές αλλά και ευρύτερα ολόκληρη η διεθνής επενδυτική βιομηχανία, καθώς μια σειρά παραγόντων όπως τα σημάδια φούσκας στην υψηλή τεχνολογία και την τεχνητή νοημοσύνη, ο κίνδυνος ύφεσης στην αμερικανική οικονομία, το εντεινόμενο γεωπολιτικό ρίσκο και η αλλαγή σκηνικού σε πολλά στοιχεία μάκρο αλλά και μίκρο, οδηγούν τους επενδυτές σε γενικευμένες ρευστοποιήσεις, που παραπέμπουν σε συνθήκες κραχ.
- Συνθήκες κραχ στις αγορές, η υπερβολή γυρίζει μπούμερανγκ
- Γενικευμένο ξεπούλημα στις αγορές απανταχού – Βουτιά 6,27% και στο Χ.Α.
- Μόνο τέσσερις μετοχές σε όλο το Χ.Α. έκλεισαν ανοδικά
- Πτώση 9,26% το τριήμερο του Αυγούστου για το Γενικό Δείκτη!
Μέσα σε αυτή την εξίσωση, πρέπει να μπει και η νέα… διαμάχη της επενδυτικής βιομηχανίας με τις τακτικές των κεντρικών τραπεζών, καθώς φαίνεται πως υπάρχουν διλήμματα και εκβιαστικές διαθέσεις από τις παντοδύναμες αγορές, που σε κάποιες τέτοιες συγκυρίες κάνουν επίδειξη δύναμης, με φόντο το timing της μείωσης των επιτοκίων.
Οι μετοχές γνωρίζουν το πρώτο τριήμερο του Αυγούστου ένα άνευ προηγουμένου βούλιαγμα, ένα ξεπούλημα η ένταση του οποίου είχε να εμφανιστεί πολλά χρόνια, ενώ εκτός από τα χρηματιστήρια πτωτικά κινούνται και οι μετοχές των εμπορευμάτων, με το πετρέλαιο Brent να υποχωρεί στην προσυνεδρίαση καθώς η ανησυχία για ύφεση στις ΗΠΑ επισκιάζει τις ανησυχίες για επάρκεια και ασφάλεια της προσφοράς εξαιτίας αναζωπύρωση στη Μέση Ανατολή.
Όλη η επενδυτική βιομηχανία «διαβάζει» τη νέα πραγματικότητα αντιστρόφως ανάλογα απ’ ό,τι τη διάβαζε έως πρότινος όπου – εγκλωβισμένη στην ανοδική και μόνιμη νιρβάνα – «έχτιζε» αποτιμήσεις σε απίστευτα και πρωτοφανή επίπεδα, έχοντας προ πολλού αποκοπεί εντελώς από την πραγματική οικονομία, κινούμενη ανεξάρτητα από αυτήν, εν μέσω ανατροφοδοτούμενης δυναμικής και μεγάλης μόχλευσης.
Οι αγορές, όλα τα τελευταία χρόνια έχουν αποκοπεί – λιγότερο ή περισσότερο – από τις εξελίξεις στην πραγματική οικονομία και έχουν δημιουργήσει μια ανεξάρτητη «οντότητα» και μια βιομηχανία που ανατροφοδοτείται από ίδιες δυνάμεις, ανακυκλώνοντας τη δυναμική και τη ρευστότητά της.
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον ήρθε να προστεθεί η επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης να «επιδοτήσει» και να δώσει επιπλέον ανοδικά… άλλοθι στις παγκόσμιες αγορές, οδηγώντας μεγάλες εταιρείες του χώρου σε αποτιμήσεις άνευ προηγουμένου. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που κοντεύει σχεδόν μια 20ετία ανοδικής νιρβάνας με μια ολόκληρη επενδυτική γενιά να έχει γνωρίσει μόνο την καλή πλευρά των αγορών.
Το που θα σταματήσει λοιπόν η τωρινή κατρακύλα μένει να φανεί τις επόμενες ημέρες, όμως αυτό που λαμβάνει χώρα στις πρώτες τρεις συνεδριάσεις του Αυγούστου, έχει πολλά χρόνια να επαναληφθεί. Οι αγορές όλα τα τελευταία χρόνια δείχνουν μια πρωτοφανή ανοδική «νιρβάνα» αγνοώντας ξεκάθαρες προειδοποιήσεις από πολλά μέτωπα, που σε άλλες συγκυρίες θα οδηγούσαν κορυφαίους δείκτες σε απώλεια πολλών χιλιάδων μονάδων.
Η τεράστια ρευστότητα και η πρωτοφανής μόχλευση έχει οδηγήσει μια ολόκληρη χρηματιστηριακή γενιά διεθνώς να έχει γνωρίσει μόνο… καλές ημέρες στις αγορές, αγνοώντας μεγάλες και παρατεταμένες πτώσεις, δημιουργώντας μια εικόνα πρωτοφανή που ουδέποτε έχει εμφανιστεί ξανά στα χρηματιστηριακά ιστορικά.
Έτσι, σε κάθε μικρή ή μεγαλύτερη διατάραξη αυτής της νιρβάνας, υπάρχουν φαινόμενα μαζικού ξεπουλήματος, καθώς όλοι έχουν επίγνωση της υπερβολής, με την τακτική βεβαίως να επαναλαμβάνεται όλα τα τελευταία χρόνια, με διαφορετικές αφορμές (πανδημία, πόλεμοι, ενεργειακή κρίση, κρίση στην εφοδιαστική αλυσίδα, γεωπολιτικό και γεωοικονομικό ρίσκο).
Ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei μετά την πτώση 2.216 μονάδων ή ποσοστό 5,81% την Παρασκευή, σε μια από τις μεγαλύτερες πτώσεις της ιστορίας του, υποχώρησε το πρωί σχεδόν κατά 4.500 μονάδες ή περίπου 12,50%, στη μεγαλύτερη πτώση από το μακρινό 1987! Οι ευρωπαϊκές αγορές κινούνται σε χαμηλά έξι μηνών, ενώ ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones μετά τις τεράστιες απώλειες της Παρασκευής, έφτασε σήμερα να υποχωρεί κοντά στις 1.000 μονάδες, ενώ πλέον χάνει 778 μονάδες ή ποσοστό 1,97%. Πάντως, οι ευρωπαϊκές αγορές μάζεψαν μερικώς τις απώλειές τους στο φινάλε, αν και έκλεισαν με πολύ μεγάλη πτώση.
Ιδιαίτερα ευάλωτο το Χ.Α.
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον το ελληνικό χρηματιστήριο ως αναδυόμενη αγορά αποδεικνύεται ιδιαίτερα ευάλωτο και τρωτό, χάνοντας στηρίξεις σε δείκτες και μετοχές. Μετά το -2,95% της Παρασκευής σήμερα το Χ.Α. έχασε επιπλέον 6,27% της αξίας του, που σημαίνει ότι στις τρεις πρώτες συνεδριάσεις του τρέχοντος μήνα, χάνει 9,26%, κάτι που έχει πολλά χρόνια να γίνει. Μάλιστα, ο τραπεζικός δείκτης μόλις στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις έχει απώλειες άνω του 11%.
Η αγορά σήμερα απώλεσε κοντά στα 6,5 δισ. ευρώ κεφαλαιοποίησης, ενώ στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις έχει χάσει άνω των 9 δισ. ευρώ! Σήμερα ο Γ.Δ. έκλεισε στις 1.341,23 μονάδες με πτώση 6,27%, ενώ ενδοσυνεδριακά είχε φτάσει να χάνει έως 7,70% όταν κατήλθε στις 1.320,77 μονάδες.
O δείκτης μεγάλης κεφαλαιοποίησης FTSE 25 υποχώρησε κατά 6,53% πέφτοντας στις 3.260,81 μονάδες ενώ έφτασε να χάνει έως και 8,14% όταν κατήλθε στις 3.204,76 μονάδες. Ο Mid Cap κατέγραψε πτώση 6,26% στις 2.103,87 μονάδες ενώ έχανε έως 8,44%. Τέλος, ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 7,56% στις 1.159,77 μονάδες, ενώ κατά τη διάρκεια της ημέρας έφτασε να υποχωρεί έως 10,43%, όταν κατήλθε στις 1.123,78 μονάδες.
Μεγαλύτερη δραματικότητα στο σημερινό ξεπούλημα δίνει η εκτόξευση του τζίρου στα 235,1 εκατ. ευρώ, που δείχνει ότι σηκώθηκαν τεράστια κεφάλαια από το σύστημα. Στην κορυφή βρέθηκε η Πειραιώς με τζίρο 31,8 εκατ. ευρώ, ενώ άνω των 19 εκατ. ευρώ διακίνησαν οι Eurobank, Alpha Bank, Εθνική και Metlen. Βεβαίως, μέρος του τζίρου, ήταν αποτέλεσμα των ισχυρών αγορών που έλαβαν χώρα προς το φινάλε της συνεδρίασης και μένει να δούμε αν θα συνεχιστεί αυτή η τακτική και αύριο, πάντα σε συνδυασμό με τυχόν «γύρισμα» (έστω και προσωρινό) του κλίματος διεθνώς.
Καμιά μετοχή του Large και του Mid Cap δεν έκλεισε ανοδικά, ενώ ενδεικτικό του κλίματος που επικράτησε στην αγορά, ήταν πως μόλις τέσσερις μετοχές έκλεισαν θετικά, έναντι 131 που υποχώρησαν. Μάλιστα, έντεκα μετοχές είχαν απώλειες άνω του 10%, κάτι που έχει πολύ καιρό να γίνει, ενώ δεκάδες ήταν οι μετοχές που είχαν πτώση άνω του 5%.
Απώλειες άνω του 9% στον Large Cap είχαν οι Ελλάκτωρ και Πειραιώς, άνω του 8% έχασαν οι Aegean, Viohalco και |Metlen και άνω του 7% οι Eurobank, ElvalHalcor, Τιτάν, Motor Oil, ΓΕΚ Τέρνα και Alpha Bank.