Στη δίνη παγκόσμιου sell-off βρίσκονται τα χρηματιστήρια, καθώς ένα μίγμα ανησυχιών για την ανάπτυξη σε ΗΠΑ και Κίνα, τη στρατηγική των κεντρικών τραπεζών και τους γεωπολιτικούς κινδύνους προκαλεί κλυδωνισμούς στις εύθραυστες λόγω της υψηλής μόχλευσης, των σημαντικών κερδών και της έλλειψης προοπτικής, αγορές,
Πανικό πωλήσεων προκαλεί στις αγορές το επιβεβλημένο reality check, καθώς τα μάκρο και οι προθέσεις των κεντρικών τραπεζών σε ΗΠΑ, Κίνα και ΕΕ δεν συνάδουν με το αφήγημα των αγορών για διατήρηση υψηλών ρυθμών ανάπτυξης, ενώ οι γεωπολιτικές εξελίξεις και οι γεωοικονομικοί ανταγωνισμοί αρχίζουν να βαραίνουν, όταν τίθενται στο νέο πλαίσιο αποτίμησης του ρίσκου.
Αρχικά, από την Κυριακή στις αγορές της Μέσης Ανατολής και του Ισραήλ και ακολούθως στο Τόκιο και τα futures της Wall Street καταγράφηκε κλίμα panic selling. Βασική αιτία τα στοιχεία για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ που ανακοινώθηκαν την παρασκευή, η ομόφωνη απόφαση της Fed την προηγούμενη εβδομάδα και η συναντίληψη ότι πρωτεύον στόχος είναι ο πληθωρισμός και ακολουθεί η διαφύλαξη της αναπτυξιακής δυναμικής της οικονομίας.
Πλέον, οι αναλυτές έχουν αρχίσει να τιμολογούν το ενδεχόμενο “ανώμαλης προσγείωσης” της αμερικανικής οικονομίας, όπως και την προοπτική ύφεσης. Στην Κίνα, η κεντρική τράπεζα μείωσε τα επιτόκια, η κυβέρνηση όμως δεν εξετάζει το ενδεχόμενο στήριξης της καταρέουσας αγορά κατασκευών και Real Estate. Στην Ευρώπη, η γερμανική οικονομία έχει χάσει τον βηματισμό της και άπαντες ανησυχούν για στραβοπατήματα.
Ενώ τα διεθνή χρηματιστήρια δέχθηκαν έντονες πιέσεις, αλλά όχι σε ακραίο σημείο, η αγορά του Τόκιο και της Αθήνας παραδόθηκαν άνευ όρων στους πωλητές. Οι αιτίες εντελώς, όμως, εντελώς διαφορετικές. Το ελληνικό χρηματιστήριο ρηχό και απολύτως εξαρτημένο από τους ξένους διαχειριστές, με μικρές χρηματιστηριακές και χωρίς εύρος, ήταν πάντα ευεπίφορο στις μεταβολές τάσης. Έτσι το Χρηματιστήριο της Αθήνας έκλεισε κοντά στα χαμηλά ημέρα, με απώλειες που υποδηλώνουν κραχ.
Τα γεγονότα
- Επίδραση στις ευρωαγορές:
- Ο δείκτης Stoxx 600 στην Ευρώπη έκλεισε με πτώση 2,17%, ανακάμπτοντας ελαφρώς από την προηγούμενη πτώση άνω του 3%. Ο τεχνολογικός τομέας κατάφερε να ανακτήσει ορισμένες απώλειες, κλείνοντας τη μέρα 0,9% χαμηλότερα.
- Όλοι οι τομείς και τα μεγάλα χρηματιστήρια στην Ευρώπη έκλεισαν με πτώση, με τις μετοχές των κοινής ωφέλειας και του πετρελαίου και φυσικού αερίου να σημειώνουν πτώση άνω του 3% (Russell Investments) (markets.businessinsider.com).
- Συμβάλλοντες Παράγοντες:
- Οι ανησυχίες για πιθανή ύφεση στις Η.Π.Α. και οι ταχείες μειώσεις επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχουν τροφοδοτήσει την αβεβαιότητα.
- Μια πρόσφατη επιθετική κίνηση της Τράπεζας της Ιαπωνίας, μαζί με μια κατάρρευση του “carry trade” του γεν, έχει επιδεινώσει την κατάσταση.
- Ο τεχνολογικός τομέας βρίσκεται υπό διαρκή αναθεώρηση αποτιμήσεων, που επηρεάζει τις αγοραίες αξίες και συμβάλλοντας στη μεταβλητότητα (markets.businessinsider.com) (Russell Investments).
- Μεταβλητότητα στις Αγορές:
- Ο δείκτης VIX, ένα μέτρο της αναμενόμενης μεταβλητότητας της αγοράς, αυξήθηκε πάνω από 100% στο 64,06, υποδηλώνοντας αυξημένη αβεβαιότητα. Αν και αργότερα υποχώρησε στο 35 περίπου, επίπεδο που παραμένει το υψηλότερο από το 2020.
- Η αντίδραση της Wall Streer
- Οι αμερικανικές αγορές καταγράφουν σημαντικές απώλειες τη Δευτέρα, στο πλαίσιο παγκόσμιου sell-off λόγω των φόβων για ύφεση στις Η.Π.Α..
- Ο Dow Jones Industrial Average υποχωρεί κατά 821 μονάδες, ή 2,1%. Ο τεχνολογικός Nasdaq Composite έχασε 2,7% και ο S&P 500 σημείωσε πτώση 2,3%. Ο δείκτης Dow blue-chip προηγουμένως είχε πτώση έως και 1200 μονάδες (markets.businessinsider.com) (Russell Investments).
- Οι φόβοι για ύφεση στις Η.Π.Α. ήταν ο κύριος υπεύθυνος για την παγκόσμια οικονομική αναταραχή μετά την απογοητευτική έκθεση για τις θέσεις εργασίας του Ιουλίου την Παρασκευή. Οι επενδυτές ανησυχούν επίσης ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των Η.Π.Α. είναι πίσω στις μειώσεις επιτοκίων για την ενίσχυση της οικονομικής επιβράδυνσης, με την κεντρική τράπεζα να επιλέγει αντ’ αυτού να διατηρήσει τα επιτόκια στο υψηλότερο επίπεδο δύο δεκαετιών την περασμένη εβδομάδα (markets.businessinsider.com) (Russell Investments).
- Η κατάσταση στις αγορές Ασίας – Ειρηνικού:
- Οι αγορές της Ασίας ηγήθηκαν της πτώσης, με τον δείκτη Nikkei 225 της Ιαπωνίας να εισέρχεται σε bear market, πέφτοντας κατά 12,4% στη χειρότερη μέρα από το 1987. Ο ευρείας βάσης δείκτης Topix επίσης σημείωσε πτώση, υποχωρώντας κατά 12,23%.
- Μεγάλες ιαπωνικές εμπορικές εταιρείες όπως οι Mitsubishi, Mitsui, Sumitomo, και Marubeni σημείωσαν πτώση άνω του 14%.
- Το γεν ενισχύθηκε στο υψηλότερο επίπεδο έναντι του δολαρίου από τον Ιανουάριο, καθώς τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα αυξήθηκαν (markets.businessinsider.com).
- Οικονομικά Δεδομένα Ανά Περιοχή:
- Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η ζήτηση για υπηρεσίες αυξήθηκε τον Ιούλιο, με τον δείκτη PMI να αυξάνεται στο 52,5 από 52,1 τον προηγούμενο μήνα. Αυτό υποδηλώνει διατηρήσιμη ανάπτυξη στον τομέα των υπηρεσιών, αν και η Ιταλία και η Ισπανία έδειξαν βραδύτερους ρυθμούς ανάπτυξης (Russell Investments).