Την έκτακτη φορολόγηση των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας ανακοίνωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, επιβεβαιώνοντας τους χειρότερους φόβους της αγοράς και στέλνοντας μήνυμα πλήρους αποσταθεροποίησης του φορολογικού πλαισίου.
Την επιβολή έκτακτου τέλους στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας για δυο μήνες ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ.
Στην πραγματικότητα, ο Έλληνας πρωθυπουργός ανακοινώνει ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε ενεργειακή κρίση, υποστηρίζοντας ότι και η Ευρώπη βιώνει κάτι αντίστοιχο, χωρίς ωστόσο να έχουν ανακοινωθεί αντίστοιχες πρωτοβουλίες οπουδήποτε αλλού.
Οπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τις τελευταίες 10 ημέρες είδαμε τεράστια έξαρση των τιμών στη χονδρική αγορά ηλεκτρικού. Αυτό, σημείωσε, δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά ολόκληρη την Ευρώπη. Το τελικό αποτέλεσμα είναι ότι αυτή η στρέβλωση της αγοράς θα χτυπήσει τους λογαριασμούς του Αυγούστου.
Οι παραγωγοί είδαν ουρανοκατέβατα κέρδη, οπότε προχωράμε σε έκτακτη προσωρινή φορολόγηση των υψηλών κερδών για δυο μήνες. Επιβάλλουμε έκτακτο τέλος στους παραγωγούς ενέργειας, προκειμένου να ανακουφίσουμε τους λογαριασμούς του Αυγούστου, τόνισε ο πρωθυπουργός.
Ο πρωθυπουργός μίλησε για έκτακτη στρέβλωση της αγοράς ενέργειας. «Δεν μπορούμε να μείνουμε με σταυρωμένα χέρια», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη για έκτακτη φορολόγηση των κερδών και ακολούθως ελαφρύνσεις στους λογαριασμούς.
Από τις ενεργειακές εταιρίες πάντως, διαρρέεται ότι η Κομισιόν είναι πολύ πιθανό να απορρίψει την νέα έκτακτη φορολόγηση των κερδών του κλάδου, επιβάλλοντας στην Ελλάδα να δικαιολογήσει διαφορετικά τα ποσά που θα δώσει για στήριξη.
Πάντως, η ελληνική κυβέρνηση παρά τα σαφή συμπεράσματα για τα τρωτά σημεία της αγοράς κατά την προηγούμενη ενεργειακή κρίση δεν έλαβε μέτρα αποτροπής και δεν εγκατέστησε μηχανισμούς εξορθολογισμού, ενώ και η προσπάθεια να παραγωγών να περάσουν νέο μοντέλο απεδείχθη ατελέσφορη.
Πολιτικά, το Μαξίμου φαίνεται ότι ζύγισε την ανάγκη στήριξης του φιλολαϊκού προφίλ του Κυριάκου Μητσοτάκη υψηλότερα από την ανάγκη διατήρησης του φιλεπενδυτικού προφίλ της χώρας, επιλέγοντας για δεύτερη φορά σε λίγους μήνες να παραβιάσει την εμπιστοσύνη της αγοράς με φορολογική επιδρομή στα κέρδη των εταιριών ενέργειας, αφού προηγουμένως είχε κάνει το αντίστοιχο στα διυλιστήρια.
Τόσο η τελευταία απόφαση όσο και η προηγούμενη προκάλεσαν πιέσεις στο Χρηματιστήριο, ενώ πλήττουν και διεθνών την εικόνα της χώρας και της ελληνικής κεφαλαιαγοράς.