Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Ολλανδία είναι οι τέσσερις προορισμοί που ενδυναμώνουν την τουριστική ενδοπεριφερειακή ανάπτυξη στην Ευρώπη, σύμφωνα με την ΕΕ και την μελέτη για τις Τάσεις και τις Προοπτικές του Ευρωπαϊκού Τουρισμού για το πρώτο και δεύτερο τρίμηνο του 2024.
- Οι μεγάλοι κερδισμένοι στον τουρισμό 2024
- η διαφοροποίηση έχει τον πρώτο λόγο
- η Deutsche Bahn ανοίγει το δρόμο για περισσότερους τουρίστες στην Ευρώπη
Μεγάλοι κερδισμένοι οι Γερμανικοί Σιδηρόδρομοι (Deutsche Bahn, Db). Οι εκτός Ευρώπης αφίξεις αυξήθηκαν (+6%) και οι διανυκτερεύσεις (+7%) σημειώνοντας ετήσια αύξηση 12% και 10% αντίστοιχα σε σχέση με το 2023.
Τόσο οι παραδοσιακοί όσο και οι μη παραδοσιακοί προορισμοί της Νότιας Ευρώπης και της Μεσογείου εξακολουθούν να είναι οι πιο δημοφιλείς επιλογές για τους τουρίστες στην Ευρώπη. Αξιοσημείωτες αυξήσεις στις αφίξεις σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2019 καταγράφηκαν σε λιγότερο γνωστούς προορισμούς, όπως η Σερβία (+40%) και η Βουλγαρία (+29%), καθώς και οι μακροχρόνιοι δημοφιλείς προορισμοί όπως η Μάλτα (+37%), η Πορτογαλία (+26). %) και η Τουρκία (+22%).
Οι σκανδιναβικές χώρες παρουσιάζουν επίσης αύξηση στην ζήτηση με τις ξένες διανυκτερεύσεις να αυξάνονται στη Δανία (+38%), τη Νορβηγία (+18%) και τη Σουηδία (+9%). Αυτό δείχνει αυξανόμενη επιτυχία εκτός της Νότιας Ευρώπης και σε προορισμούς που είναι σχετικά ακριβότεροι.
Αντίθετα, η περιοχή της Βαλτικής συνεχίζει να δυσκολεύεται, με τη Λετονία (-24%), την Εσθονία (-16%) και τη Λιθουανία (-15%)
Αύξηση κόστους και δαπανών
Σοβαρά προβλήματα εξακολουθούν να επηρεάζουν τον ταξιδιωτικό τομέα. Οι επαγγελματίες του τουρισμού αναφέρουν το αυξανόμενο κόστος διαμονής, επιχειρηματικών λειτουργιών και πτήσεων, μαζί με τις ελλείψεις προσωπικού, ως σημαντικά ζητήματα.
800 δισ. από ταξίδια στην Ευρώπη το 2024
Οι αυξήσεις στο επιχειρηματικό κόστος οδήγησαν σε γενική αύξηση των ταξιδιωτικών δαπανών. Οι επισκέπτες αναμένεται να ξοδέψουν 800,5 δισεκατομμύρια ευρώ στην Ευρώπη φέτος, σημειώνοντας αύξηση 13,7% σε σχέση με πέρυσι. Αυτό προκύπτει από τις αυξημένες τιμές λειτουργίας, την επιστροφή τουριστών υψηλών δαπανών από την περιοχή APAC και την έντονη ζήτηση από εκδηλώσεις και συνδυασμένα ταξίδια επαγγελματικής και αναψυχής. Ο κλάδος των καταλυμάτων ωφελήθηκε ιδιαίτερα το πρώτο εξάμηνο του έτους με τα έσοδα ανά διαθέσιμο δωμάτιο να αυξάνονται κατά 5,4% και τα ποσοστά πληρότητας να αυξάνονται κατά 1,8%.
Αυξημένες δαπάνες τουριστών σε Ισπανία, Ελλάδα, Ιταλία, Γαλλία
Οι πιο σημαντικές αυξήσεις στις εισερχόμενες δαπάνες από το έτος μέχρι σήμερα είναι στην Ισπανία (25%), στην Ελλάδα (25%), στην Ιταλία (20%) και στη Γαλλία (16%). Άλλες χώρες όπως η Κροατία, η Βουλγαρία και η Ρουμανία αναμένουν να δουν μεγαλύτερη μέση διαμονή το 2024.
Διαφοροποίηση σε ασιατικές αγορές και σιδηροδρομικά ταξίδια
Οι αναδυόμενοι προορισμοί αυξάνουν τα μερίδια τους. Οι παράγοντες που συμβάλλουν είναι η: σχέση ποιότητας/τιμής σε μη παραδοσιακούς προορισμούς, η επιστροφή ταξιδιωτών από την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού και η διαθεσιμότητα σιδηροδρομικών ταξιδιών.
Οι ΗΠΑ αλλάζουν θέση, έρχονται οι Κινέζοι στην Ευρώπη
Αν και οι ΗΠΑ παραμένουν η αγορά με τις καλύτερες επιδόσεις στην Ευρώπη, υπάρχει αξιοσημείωτη απορρόφηση των από τις αγορές της Ανατολικής Ασίας, ιδιαίτερα της Κίνας. Οι ευρωπαϊκές πόλεις αποδεικνύονται ιδιαίτερα ελκυστικές για τους Κινέζους επισκέπτες, καθώς η Κίνα αναμένεται να γίνει η ταχύτερα αναπτυσσόμενη αγορά προέλευσης για προορισμούς πόλεων το 2025, ξεπερνώντας τις ΗΠΑ.
Αλβανία – Μαυροβούνιο, Value for money προορισμός
Υπάρχει επίσης μια αύξηση στον αριθμό των ταξιδιωτών που επιλέγουν ταξίδια εκτός εποχής και λιγότερο γνωστούς προορισμούς, λόγω της αναζήτησης αξίας για τα χρήματα και μοναδικών, αυθεντικών εμπειριών. Συγκεκριμένα, η Αλβανία και το Μαυροβούνιο έχουν σημειώσει αξιοσημείωτη αύξηση του μεριδίου αγοράς, κατά 86% και 31% αντίστοιχα, από το 2019.
Deutsche Bahn, ανοίγει την πόρτα για περισσότερους τουρίστες στην Ευρώπη
Ταυτόχρονα, η αύξηση της χωρητικότητας των σιδηροδρόμων ανοίγει την πόρτα για τους ταξιδιώτες να εξερευνήσουν νέες εμπειρίες και προορισμούς. Η εθνική εταιρεία σιδηροδρόμων της Γερμανίας, Deutsche Bahn, σημείωσε αύξηση 21% στα διεθνή δρομολόγια μεταξύ 2019 και 2023, κυρίως προς όφελος των γειτονικών χωρών.
Eurostar και Renfe
Οι υπηρεσίες της Eurostar έχουν επιστρέψει στα επίπεδα επιβατών πριν από την πανδημία και η ισπανική σιδηροδρομική εταιρεία Renfe ανέφερε ότι πούλησε 500.000 εισιτήρια εντός έξι μηνών από την έναρξη της διεθνούς γραμμής της προς τη Γαλλία. Και οι τρεις αυτοί φορείς έχουν σχέδια να επεκτείνουν τη χωρητικότητα τα επόμενα χρόνια, υπογραμμίζοντας την αυξανόμενη σημασία των σιδηροδρόμων στον ευρωπαϊκό τουρισμό.