Οι πιο κρίσιμες εκλογές στην σύγχρονη ιστορία της Γαλλίας ολοκληρώνονται, με τη συμμετοχή να υπερβαίνει το 67%, ένδειξη της πόλωσης, καθώς το διακύβευμα είναι η αυτοδυναμία της ακροδεξιάς στη Βουλή και η κυβερνησιμότητα της δεύτερης μεγαλύτερης χώρας και οικονομίας της ΕΕ.
Με συμμετοχή πάνω από 67% και μείζον ζήτημα τον σχηματισμό κυβέρνησης από την ακροδεξιά διεξήχθη την Κυριακή ο δεύτερος γύρος των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία, τις οποίες προκήρυξε ο Εμάνουελ Μακρόν μετά την ταπεινωτική ήττα του κόμματός του στις Ευρωεκλογές.
Για πρώτη φορά στην ιστορία ο Εθνικός Συναγερμός της Λεπέν μπαίνει στη Βουλή και μάλιστα με προοπτικές και αξιώσεις για τον σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης. Το σενάριο αν και προοδευτικά έχει υποβαθμιστεί, εν τούτοις παραμένει ζωντανό μέχρι το τέλος της καταμέτρησης. Αν πάντως η Λεπέν καταφέρει να εξασφαλίσει αυτόνομα ή με συνεργασίες αυτοδυναμία, αυτό θα σημάνει τον ορισμό πρωθυπουργού, ο οποίος θα έχει εντελώς διαφορετική ατζέντα από τον Μακρόν. Η συγκατοίκηση αυτή θεωρείται ότι βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε δυσκυβερνησία, τουλάχιστον. Ο Γάλλος πρόεδρος έχει διαψεύσει το ενδεχόμενο παραίτησής του, αλλά το σενάριο αυτό παραμένει υπό εξέταση, ακόμα και σε δεύτερο χρόνο.
Το πολιτικό σκηνικό
Την Κυριακή διεξήχθη ο δεύτερος και τελικός γύρος των εκλογών στη Γαλλία, με έναν ευρύ αριστερό συνασπισμό και το κυβερνών κόμμα του Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να προσπαθούν να αποτρέψουν την επικράτηση της άκρας δεξιάς. Η συμμετοχή των ψηφοφόρων έφτασε σχεδόν το 60% στις 5 μ.μ., το υψηλότερο ποσοστό από το 1981, με την συνολική συμμετοχή να εκτιμάται περίπου στο 67%, σύμφωνα με την Ipsos Talan. Το αποτέλεσμα των εκλογών θα καθορίσει τον επόμενο πρωθυπουργό της Γαλλίας, ο οποίος πιθανότατα θα προέρχεται από το κόμμα ή τον συνασπισμό που θα κερδίσει τις περισσότερες έδρες. Ακολουθήστε το liveblog μας για τις τελευταίες ενημερώσεις.
Ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, διέλυσε το κοινοβούλιο και κάλεσε σε πρόωρες εκλογές μετά την ήττα του κεντρώου συνασπισμού του από την άκρα δεξιά στις εκλογές της 9ης Ιουνίου για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Οι 577 συνολικά βουλευτές της Εθνοσυνέλευσης εκλέγονται για πενταετείς θητείες σε δύο γύρους (30 Ιουνίου και 7 Ιουλίου). Την Κυριακή διεκδικούνται ακόμη 501 έδρες μετά την άμεση εκλογή δεκάδων βουλευτών στον πρώτο γύρο.
Ο πρώτος γύρος
Το ακροδεξιό κόμμα Εθνική Συσπείρωση της Μαρίν Λεπέν επικράτησε στον πρώτο γύρο με 33% των ψήφων, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, με τον αριστερό συνασπισμό Νέο Λαϊκό Μέτωπο να ακολουθεί στη δεύτερη θέση με σχεδόν 28%. Ο κυβερνών συνασπισμός του Προέδρου Μακρόν βρέθηκε στην τρίτη θέση με 20%.
Το αποτέλεσμα των εκλογών αναμένεται να επηρεάσει την ευρωπαϊκή στήριξη για την άμυνα της Ουκρανίας, την παγκόσμια διπλωματία και τη σταθερότητα της οικονομίας της ΕΕ, ενώ μπορεί να αποδυναμώσει την επιρροή του Μακρόν κατά τα τρία υπόλοιπα χρόνια της θητείας του ως προέδρου.
Οι αρχικές προβλέψεις των εκλογών αναμένονται όταν κλείσουν τα τελευταία εκλογικά τμήματα στις 8 μ.μ. τοπική ώρα Παρισιού (1800 GMT), με τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα να αναμένονται αργά την Κυριακή.