Το ακροδεξιό κόμμα Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν είναι ο νικητής και του δεύτερου γύρου των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία, αλλά απέχει πολύ από την επίτευξη κοινοβουλευτικής αυτοδυναμίας, αποτυγχάνοντας έτσι να ορίσει πρωθυπουργό, σύμφωνα με ανεπίσημα exit polls που δημοσιεύουν βελγικά media.
Σε περίοδο δυσκυβερνησίας εισέρχεται αναπόδραστα η Γαλλία, καθώς το ακροδεξιό κόμμα Εθνικός Συναγερμός της Λεπέν θα είναι μεν το ισχυρότερο κόμμα στο Ευρωκοινοβούλιο, αλλά δεν θα μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση. Αντιθέτως, η Αριστερά έρχεται δεύτερη, αλλά με δεδομένο το μέτωπο Μακρόν με την Ακροδεξιά, βρίσκεται σε θέση ισχύος στις διαπραγματεύσεις για σχηματισμό κυβένησης.
Πρωτιά για το κόμμα της Μαρί Λεπέν και στον β’ γύρο των εκλογών δείχνουν πρώτα ανεπίσημα exit polls που δημοσιοποιούν βελγικά μέσα ενημέρωσης. Δεν καταφέρνει ωστόσο να φτάσει τις 289 έδρες που θα της έδιναν την αυτοδυναμία, καθώς φαίνεται να περιορίζεται πέριξ των 200 εδρών.
Η συμμαχία των αριστερών του Νέου Λαϊκού Μετώπου έρχεται δεύτερη, με 170 έδρες, ενώ ακολουθεί η συμμαχία Μακρόν Ensemble, η οποία φαίνεται να συγκεντρώνει 140 έδρες.
Στη τέταρτη θέση βρίσκονται οι Ρεπουμπλικανοί του Ερίκ Σιοτί με 60 έδρες.
Η Αριστερά σε θέση ισχύος
Σύμφωνα με τα σενάρια, το κόμμα του Μακρόν έρχεται τρίτο και θα αναγκαστεί να συνεργαστεί με την Αριστερά ή να ρισκάρει πολιτικό αδιέξοδο. Υπ’ αυτό το πρίσμα η νέα πολιτική ατζέντα της Γαλλίας αναμένεται να μεταβληθεί άρδην, ενώ δεν αποκλείεται από τις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης να επηρεαστούν και άλλα μέτωπα, όπως το ουκρανικό, ενώ βέβαιη θεωρείται η αλλαγή πολιτικής σε ευρωπαϊκά ζητήματα.
Όπερ σημαίνει ότι ο Μακρόν δεν θα είναι σε θέση να επιβάλλει πολλές από τις μεταρρυθμίσεις που θέλει, ενώ δεν αποκλείεται να αναγκαστεί να υπαναχωρήσει από προηγούμενες. Ο κίνδυνος αύξησης των δημοσιονομικών δαπανών, όταν η Γαλλία βρίσκεται ήδη υπό επιτήρηση για το έλλειμμα, μπορεί να προκαλέσει αναταράξεις στις αγορές.
Μέχρι στιγμής οι αγορές αντέδρασαν με νευρικότητα αλλά χωρίς τραγικές εξάρσεις. Στο μέλλον η συμπεριφορά των επενδυτών θα εξαρτηθεί από την προοπτική σχηματισμού κυβέρνησης, τις δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών για τα περιθώρια συνεργασίας και τις προσδοκώμενες αλλαγές στην ατζέντα Μακρόν.