Θετική πρεμιέρα και στο Μάιο έκανε το ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς έχοντας τη στήριξη της Εθνικής που ενισχύθηκε κατά 3,31% κλείνοντας σε νέα υψηλά εννέα ετών, ο Γενικός Δείκτης κράτησε τα υψηλά 13 ετών με κλείσιμο στις 1.452,24 μονάδες και άνοδο 0,26%.
- Ράλι +3,31% στην ΕΤΕ με φόντο τα αποτελέσματα
- Σε υψηλά 9ετίας Eurobank – Εθνική, σε ιστορικά υψηλά Jumbo και Cenergy
- Κράτησε τις 1.450 μονάδες ο Γενικός Δείκτης εν όψει αργιών
Ήταν η τελευταία συνεδρίαση μιας ιδιάζουσας εβδομάδας με πολλές αργίες, άρα η αγορά δεν μπόρεσε να βρει ρυθμό, αλλά παρ’ όλα αυτά, κράτησε όλα τα κεκτημένα, κλείνοντας το τριήμερο εξισορροπητικά.
Συνάμα, οι συναλλαγές κρατήθηκαν σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα, καθώς διαμορφώθηκαν στα 120 εκατ. ευρώ, επίδοση που για Μεγάλη Εβδομάδα είναι άκρως ικανοποιητική. Άλλωστε, ξεπερνά τα 111 εκατ. ευρώ που ήταν ο μέσος περυσινός τζίρος, ενώ σε άλλες εποχές, σε ημέρες Πάσχα, οι συναλλαγές στο Χ.Α. έπεφταν ακόμη και στα 30 εκατ. ευρώ.
Θυμίζουμε ότι την περασμένη Δευτέρα ο τζίρος ήταν στα 116,1 εκατ. ευρώ, ενώ την Τρίτη είχε εκτιναχτεί στα 197,33 εκατ. ευρώ, λόγω του placement στην AustriaCard αλλά και των κινήσεων στην Epsilon Net που συνολικά διακίνησαν περί τα 42 εκατ. ευρώ, που σημαίνει ότι πάνω από 155 εκατ. ευρώ διακινήθηκαν στην υπόλοιπη αγορά. Έτσι, οι μέσες συναλλαγές στη Μεγάλη Εβδομάδα διαμορφώθηκαν στα 144,4 εκατ. ευρώ, επίδοση που προσιδιάζει με τις μέσες συναλλαγές του πρώτου φετινού 4μήνου.
Η εικόνα της αγοράς
Σημειώνεται πως η σημερινή συνεδρίαση ήταν η 9η ανοδική στις έντεκα τελευταίες, κάτι που πιστοποιεί το momentum και την κυριαρχία των long, ενώ για ακόμη μια ημέρα το Χ.Α. είχε καλύτερη εικόνα από τις ευρωπαϊκές αγορές που έκλεισαν με μεικτά πρόσημα. Με κέρδη έκλεισε ο FTSE 100 του Λονδίνου, ενώ πτώση 0,20% είχε ο DAX της Φρανκφούρτης και -0,88% ο CAC 40 του Παρισιού. Παράλληλα και ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε με πτώση 0,22% στις 503,21 μονάδες.
Τη μεγαλύτερη άνοδο στον Large Cap είχε η Εθνική που ενισχύθηκε κατά 3,31% φτάνοντας στα 7,81 ευρώ που είναι νέα υψηλά περίπου εννέα ετών. Ισχυρή ώθηση στον τίτλο έδωσαν τα χθεσινά εξαιρετικά αποτελέσματα 1ου τριμήνου, όπου σημείωσε αύξηση οργανικών κερδών μετά φόρων κατά +45% σε ετήσια βάση φτάνοντας στα 358 εκατ. ευρώ. Επίσης, η διοίκηση γνωστοποίησε πως το 30% των καθαρών κερδών θα δοθεί ως μέρισμα στους μετόχους.
Η Εθνική είναι σε εξαιρετικό momentum ευρύτερα, καθώς θυμίζουμε ότι προ ημερών αναβαθμίστηκε από τον καναδικό οίκο DBRS σε BBB (low), δηλαδή στο ίδιο επίπεδο με την ελληνική οικονομία, αποτελώντας την πρώτη ελληνική τράπεζα που λαμβάνει αυτή τη διάκριση, μετά τον πολυετή μαύρο κύκλο της οικονομικής κρίσης στη χώρα.
Ο δείκτης μεγάλης κεφαλαιοποίησης έκλεισε στις 3.523,77 μονάδες με άνοδο 0,31%, ο δείκτης μεσαίας (Mid Cap) υστέρησε για ακόμη μια φορά κλείνοντας με πτώση 0,20% στις 2.366,30 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με άνοδο 0,97% στις 1.249,43 μονάδες.
Ανοδικά στον Large Cap εκτός από την Εθνική έκλεισαν οι Coca Cola HBC, ΕΥΔΑΠ, Jumbo (νέα ιστορικά υψηλά τα 29,48 ευρώ), ElvalHalcor, Cenergy Holdings (νέα ιστορικά υψηλά τα 8 ευρώ), Viohalco, Eurobank (νέα υψηλά εννέα ετών) κ.α., ενώ πιέστηκαν οι OTE, Τιτάν, ΓΕΚ Τέρνα, Quest Συμμετοχών, Autohellas, Ελλάκτωρ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ κ.λπ.
Στο μεσαίο χώρο θετικά κινήθηκαν οι Premia, Τεχνική Ολυμπιακή, Fourlis, Intrakat, Ideal Holdings και Dimand, ενώ υποχώρησαν οι AustriaCard (-5,17%), Αλουμύλ, AVAX, ΑΔΜΗΕ, Κρι Κρι, ΕΥΑΘ κ.λπ. Στο σύνολο της αγοράς οι πτωτικές μετοχές υπερίσχυσαν των ανοδικών με το συσχετισμό στις 71 και 54 αντίστοιχα.
Στον Mid Cap κέρδη άνω του 1% είχαν μόνο οι Premia και Τεχνική Ολυμπιακή, ενώ σημαντικές απώλειες 5,17% είχε η AustriaCard που την περασμένη Τρίτη υλοποίησε placement για το 15% των μετοχών της, στο -2,10% η Αλουμύλ, -1,48% η AVAX και -1,12% το ΑΔΜΗΕ. Στο σύνολο της αγοράς, 54 μετοχές είχαν άνοδο έναντι 71 με πτώση.
Το Χρηματιστήριο θα παραμείνει κλειστό αύριο Μεγάλη Παρασκευή καθώς και τη Δευτέρα και την Τρίτη του Πάσχα, οπότε συνεδρίαση θα έχει ξανά την Τετάρτη 8 Μαΐου. Μένει τότε να δούμε – αναλόγως και με τη συμπεριφορά των ξένων που θα έχουν πιο πολλές συνεδριάσεις – πως θα κινηθεί η αγορά το Μάιο και αν θα ισχύσει το παλιό ρητό «πολύλα τα Μάιο και φύγει μακριά (sell in May and go away). Αν και τα τελευταία χρόνια, οι αγορές, σε διεθνές επίπεδο, τείνουν να καταργήσουν κάθε πρότερη νόρμα και κάθε τεχνική ή άλλη προϊστορία, έχοντας αυτονομηθεί σε μεγάλο βαθμό από τα τεκταινόμενα στην πραγματική οικονομία…