Την αποφυλάκιση του Νίκου Μιχαλολιάκου, αρχηγού της νεοναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή αποφάσισε το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Λαμίας, καθώς πληροί τους τυπικούς όρους που προβλέπονται από τον σχετικό νόμο.
Την αποφυλάκιση του άλλοτε αρχηγού της Χρυσής Αυγής Νίκου Μιχαλολιάκου , ο οποίος είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 13 ετών και 6 μηνών με βάση την πρωτόδικη απόφαση που είχε κρίνει την Χρυσή Αυγή ως εγκληματική οργάνωση αποφάσισε με βούλευμά του το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Λαμίας , παρά την αντίθετη πρόταση του εισαγγελέα.
Το Δικαστικό Συμβούλιο με βούλευμα του (121 του 2024) οδηγεί εκτός φυλακής τον Νίκο Μιχαλολιάκο επιβάλλοντας του περιοριστικούς όρους, μεταξύ άλλων απαγόρευση εξόδου, παραμονή σε συγκεκριμένο μέρος, απαγόρευση συνάντησης με συγκατηγορούμενους του και άλλους.
Auditor’s note: Political context and risk
Η απόφαση αποφυλάκισης έρχεται ενόψει Ευρωεκλογών, μετά την απαγόρευση στο κόμμα των Σπαρτιατών και σε μια στιγμή που η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επιχειρεί να ανασχέσει το ρεύμα απώλειας μέρους της σκληρής κομματικής βάσης προς την Ακροδεξιά. Γι΄αυτό άλλωστε ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε, παρά τις περί του αντιθέτου εισηγήσεις, να περιλάβει στα ψηφοδέλτια τον καταδικασμένο για δωροδοκία και έγκληστο στις αλβανικές φυλακές Φρέντη Μπελέρη, ο οποίος στο παρελθόν έχει συλληφθεί ως εν δυνάμει τρομοκράτης κατά την προετοιμασία επίθεσης στην Αλβανία, από τις ελληνικές αρχές.Επίσης, πρέπει να σημειωθεί ότι στα κείμενα που τροφοδοτεί το ΑΠΕ και φύλα προσκείμενα στο Μαξίμου Μέσα Ενημέρωσης επιχειρείται η επιθετική επικοινωνιακή διαχείριση, με προσπάθεια απόδοσης ευθύνης για την υφ όρων απόλυση στον Ποινικό Κώδικα που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2018. Ενώ επισημαίνεται ότι με βάση τον νέο Π.Κ. αυτό δεν θα ήταν δυνατό. Η προσέγγιση αυτή στοχεύει να στρέψει την κοινωνική δυσαρέσκεια στον ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα, όμως, δημιουργεί τον κίνδυνο ενεργοποίησης των υπερσυντηρητικών αντανακλαστικών, υπονομεύοντας τον ίδιο τον χαρακτήρα του δικαιικού συστήματος στην Ελλάδα, ο οποίος λειτουργεί στη βάση του σωφρονισμού, ενώ οι ρυθμίσεις δεν επηρεάζουν μία μόνο περίπτωσ αλλά δεκάδες και εκατοντάδες και ως εκ τούτου στη διαμόρφωση τους λαμβάνεται υπόψη η πλειονότητα και όχι τα μεμονωμένα περιστατικά.
Εισαγγελέας: Αμετανόητος ο Μιχαλολιάκος
Αρνητική ήταν η εισήγηση του Εισαγγελέα, ο οποίος τοποθετήθηκε κατά της υφ όρων απόλυσης του Νίκου Μιχαλολιάκου. Ειδικότερα, ο Εισαγγελέας, που δεν είναι δικαστής και δεν συναποφασίζει, στην εισήγησή του αναγνωρίζει ότι τυπικά ο Νίκος Μιχαλολιάκος διέθετε τις προϋποθέσεις του νόμου για την υφ όρων απόλυση, αλλά κατά την κρίση του δεν συνέτρεχαν οι ουσιαστικές προϋποθέσεις.
Πιο συγκεκριμένα, στην αρνητική εισήγηση του Εισαγγελέα, κατά τις ίδιες πληροφορίες, αξιολογήθηκε η μη μεταμέλεια και μη ηθική βελτίωση του αιτούντος, παραθέτοντας εκτεταμένη αρθρογραφία μέσα από την οποία εμφανίζεται αμετανόητος και δηλώνει ότι βρίσκεται έγκλειστος στο πλαίσιο πολιτικής δίωξης και σκευωρίας.
Οι αμφιβολίες λειτουργούν υπέρ του
Αντίθετα το Δικαστικό Συμβούλιο που εξέτασε την αίτηση επισημαίνει στο βούλευμα του, ότι τυχόν αμφιβολίες που μπορεί να συντρέχουν στο πρόσωπο του αιτούντος για τις ουσιαστικές προϋποθέσεις, θα πρέπει να λειτουργούν υπέρ του. Και αξιολογεί τη διαγωγή του θετικά, απορρίπτει την αρθρογραφία ως ένδειξη τέλεσης νέων παράνομων πράξεων, δέχεται δε την αίτηση και διατάζει την υφ’όρον απόλυση του αιτούντος, επιβάλλοντας τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από την Π.Ε. Αττικής, της εμφάνισης στο ΑΤ τόπου διαμονής (Πεύκη) μια φορά τον μήνα και της μη συναναστροφής με συγκατηγορουμένους για τη συγκεκριμένη ποινική υπόθεση για την οποία κρατήθηκε.
Μπορεί να ασκηθεί έφεση
Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά του βουλεύματος που κρίνει τη χορήγηση της υφ όρων απόλυσης επιτρέπεται έφεση από τον εισαγγελέα, που μπορεί να εξεταστεί αυτεπαγγέλτως από τα αρμόδια όργανα της δικαιοσύνης.