Με αιχμή του δόρατος το Wealth Management, αύξηση των μη-επιτοκιακών εσόδων από τη διαχείριση ακινήτων και επιμονή στους στόχους μείωσης του κόστους και με σταθεροποίηση του κινδύνου μέσα από το hedging, η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς βρίσκεται εν πορεία για την επίτευξη των στόχων του business plan.
Σύμφωνα με την ενημέρωση από τον Χρήστο Μεγάλου προς τους αναλυτές μετά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου, η Τράπεζα Πειραιώς έχει επιστρέψει στην κανονικότητα και βρίσκεται σε τροχιά για την επίτευξη των στόχων του business plan, οι οποίοι θα επιτρέψουν τη διανομή μερίσματος, όπως ανακοινώθηκε στο conference call για τα αποτελέσματα του 2023.
Όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του 2024, η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς επιχειρεί τη διαφοροποίηση των εσόδων, ώστε να ενισχύσει την ανθεκτικότητα και να περιορίσει τα downside risks. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η ισχυροποίηση του τομέα Wealth Managements, ο οποίος αποδίδει καρπούς και παραμένει σε ανοδική τροχιά, διαθέτοντας ήδη υπό διαχείριση κεφάλαια ύψους 10 δισ. Παράλληλα, τα μη-επιτοκιακά έσοδα ενισχύονται -και προοδευτικά περισσότερο- από τη διαχείριση ανακτηθέντων στοιχείων ενεργητικού που αποτιμώνται στα 2 δισ. ευρώ. Πρόκειται κυρίως ακίνητα. Ένα μέρος αυτών θα παραμείνουν στην Τράπεζα Πειραιώς ή τις θυγατρικές της παράγοντας πρωτογενές έσοδο από ενοίκια, ενώ ένα άλλα θα πωληθεί επιτυγχάνοντας θετικές αποδόσεις σε όρους book to market.
Όπως σημείωσε ο Χρήστος Μεγάλου το πρόγραμμα μείωσης του κόστους αποδίδει καρπούς, συμβάλλοντας ενεργητικά στη διατήρηση του όρου cost-to-core income στο 36%, από τα χαμηλότερα επίπεδα στην αγορά, όπως διευκρίνισε. Επίσης, σημαντικά συνέβαλε και η καλύτερη από την προσδοκώμενη τιμολόγηση των καταθέσεων, όπως το εξαιρετικά χαμηλό κόστος ρίσκου που υποχώρησε στις 17 μονάδες βάσης.
Η υλοποίηση των στόχων του business plan θεωρείται κλειδί για την πληρωμή μερισμάτων, η οποία αναμένεται να κινηθεί εντός των στόχων που έχουν τεθεί με την ευκαιρία της παρουσίασης των αποτελεσμάτων του 2024. Ειδικότερα, σε ερώτηση αναλυτή αν η διανομή μερίσματος 25% από τα κέρδη του 2024 θα εξαρτηθεί και από άλλα κριτήρια, όπως ο έλεγχος του DTC, ο διευθύνων σύμβουλος της Πειραιώς ανέφερε: «Εφόσον το business plan της τράπεζας υλοποιηθεί με επιτυχία, τότε η συζήτηση με τις εποπτικές αρχές θα είναι πιο εύκολη. Όλα εξαρτώνται από την επιτυχή υλοποίηση του business plan. Και οι ενδείξεις του πρώτου 3μήνου είναι ενθαρρυντικές».
Η διοίκηση, της Τράπεζας Πειραιώς απέφυγε να αναθεωρήσει τους στόχος, παρά τις καλύτερες από τις προσδοκώμενες επιδόσεις για το Q1. Επιφυλάχθηκε ωστόσο να αναθεωρήσει το guidance μετά την έναρξη του κύκλου αποκλιμάκωσης των επιτοκίων από την ΕΚΤ.
Εποχικές οι αποπληρωμές
Σύμφωνα με τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου, τα εξυπηρετούμενα ανοίγματα είναι χαμηλότερα από το τελευταίο τρίμηνο του 2023. Ωστόσο, απαντώντας σε ερώτηση αναλυτών, ο CEO της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου διευκρίνησε ότι πρόκειται για εποχικό φαινόμενο. «Είναι εποχικό, το βλέπουμε κάθε χρόνο. Τα στοιχεία δείχνουν ότι το δεύτερο τρίμηνο θα έχουμε δυνατή πιστωτική επέκταση, αυτό προκύπτει από τις επαφές μας με την αγορά», υπογράμμισε ο Χρήστος Μεγάλου.
Εξυγίανση ισολογισμού
Στο πλαίσιο συνέχισης των προσπαθειών για την εξυγίανση του ισολογισμού ο Χρήστος Μεγάλου διευκρίνισε ότι η τράπεζα διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό της 700 εκατ. ευρώ ανοίγματα με κρατική εγγύηση, εκ των οποίων τα 470 εκατ. ευρώ αφορούν άλλα assets και τα υπόλοιπα, δάνεια. Το 2024, η τράπεζα ενσωμάτωσε 70 εκατ. ευρώ σωρευτική μείωση για την κάλυψη NPE calendar provision shortfall και σύμφωνα με την πρόβλεψη, μέχρι το τέλος του 2026 η μείωση κεφαλαίου θα φθάσει τα 200 εκατ. ευρώ.
Ρευστότητα
Αναφορικά με τη ρευστότητα, η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς δεσμεύθηκε ότι με τον υφιστάμενο σχεδιασμό θα διατηρήσει υψηλής ποιότητας ρευστότητα και μετά την εκπνοή των TLTRO’s.
Ειδικότερα, στα τέλη Μαρτίου η Τράπεζα Πειραιώς ενσωμάτωνε στη ρευστότητά της 3,5 δισ. από TLTRO’s, τα 2,5 δισ. εκ των οποίων ωριμάζουν τον Ιούνιο του 2024 και το εναπομείναν 1 δισ. τον Δεκέμβριο φέτος.
Μετά την αποπληρωμή των TLTRO’s η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς προβλέπει ότι θα διατηρήσει LCR στο 200%, αρκετά υψηλότερα από τα εποπτικά όρια.
Προοπτική
Με βάση τα αποτελέσματα του 2023 και του πρώτου τριμήνου του 2024 η Τράπεζα Πειραιώς εμφανίζει αποδώσεις στα ίδια κεφάλαια 16,6%, όσο και ο μέσος όρος των ελληνικών τραπεζών. Η απόδοση αυτή είναι χειρότερη από το μέσο όρο των ιταλικών τραπεζών, αλλά καλύτερη από των ισπανικών.
Με δεδομένη την ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου Εξυπηρετούμενων Δανείων με ρυθμό υψηλότερο από τον μέσο όρου του ανταγωνισμού, καλλιεργείται η πεποίθηση ότι το ROA θα υπερβούν τον μέσο όρο και θα προσφέρουν επιπλέον έσοδα, ενώ θα έχουν συνολικά μεγαλύτερη συμμετοχή και στο bottom line.
Την αισιοδοξία για την επίτευξη των στόχων συντηρούν και τα συγκριτικά με τον ανταγωνισμό σημαντικά υψηλότερα έσοδα από αμοιβές και προμήθειες, καθώς και η βελτίωση του κόστους κεφαλαίου.