Την προοπτική μείωσης των επιτοκίων τον Ιούνιο επιβεβαίωσε σε δηλώσεις η Κριστίν Λαγκάρντ, εφόσον οι κρίσεις δεν εκτροχιάζουν την επιβράδυνση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη.
Μιλώντας στο CNBC την Τρίτη η πρόεδρος της ΕΚΤ δήλωσε ότι οι αξιωματούχοι στη Φρανκφούρτη «παρατηρούν μια διαδικασία αποπληθωρισμού» που επί του παρόντος είναι σύμφωνη με τις προσδοκίες και θα πρέπει να επαναφέρει σταθερά την ανάπτυξη των τιμών καταναλωτή στο 2% μέχρι τα μέσα του 2025.
Στην πραγματικότητα, η Λαγκάρντ είπε ότι τα επιτόκια θα μειωθούν αν ο Νετανιάχου δεν βάλει φωτιά στη Μέση Ανατολή. Τώρα, το ζήτημα είναι πόσο αποτελεσματικές θα είναι οι πιέσεις ΗΠΑ και ΕΕ στο Ισραήλ και αν θα καταφέρουν να πάρουν τα σπίρτα από τα χέρια ενός πρωθυπουργού που έχει αποδείξει ότι πρωτίστως ενδιαφέρεται για την πολιτική του επιβίωση…
Το πλαίσιο
«Αν δεν έχουμε μεγάλο σοκ στις εξελίξεις, οδεύουμε προς μια στιγμή όπου πρέπει να μετριάζουμε την περιοριστική νομισματική πολιτική που έχουμε», είπε. Αυτό είναι πιθανό να συμβεί σε «εύλογα σύντομο χρονικό διάστημα», διευκρίνισε η Λαγκάρντ, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Οι δηλώσεις έρχονται μόλις πέντε ημέρες αφότου η ΕΚΤ ενίσχυσε τις προσδοκίες ότι τα επιτόκια θα μειωθούν τον Ιούνιο καθώς υποχωρεί ο πληθωρισμός.
Μιλώντας νωρίτερα την Τρίτη, τόσο ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ιρλανδίας Gabriel Makhlouf όσο και ο Φινλανδός ομόλογός του Όλι Ρεν επανέλαβαν τα επιτόκια θα μειωθούν πιθανότατα τον Ιούνιο. Ωστόσο, ενώ ο Έλληνας κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας υποστηρίζει σενάριο για τέσσερις μειώσεις επιτοκίων φέτος από το τρέχον ρεκόρ του 4%, πολλοί είναι πιο επιφυλακτικοί λόγω της γεωπολιτικής αβεβαιότητας.
Αυτοσυγκράτηση
Η Λαγκάρντ απέφυγε να αναφέρει τον αριθμό των μειώσεων στα επιτόκια σχολιάσει δεν θα σχολίαζε πόσες περικοπές στο κόστος δανεισμού είναι πιθανό να πραγματοποιηθούν τους επόμενους μήνες, εφιστώντας την προσοχή σε μια «διαδοχή γεωπολιτικών εξελίξεων» που έχουν κλονίσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και έχουν αναστατώσει τις αγορές εμπορευμάτων.
Παρά τη «σχετικά μέτρια» αντίδραση στις τιμές της ενέργειας στον απόηχο της επίθεσης του Ιράν στο Ισραήλ,
παραμένει επιφυλακτική, σημειώνοντας ότι το ταξίδι του πληθωρισμού πίσω στον στόχο θα είναι ένας «ανώμαλος δρόμος».
«Δεν δεσμευόμαστε εκ των προτέρων σε καμία διαδρομή επιτοκίων – εξαρτόμαστε από δεδομένα», είπε. «Εφαρμόζουμε την κρίση στο τέλος της ημέρας».