Στρατηγική πρόληψης και περιορισμού αντικτύπου στη Μέση Ανατολή από τα επικείμενα -κατά πολλούς- αντίποινα του Ιράν κατά του Ισραήλ για τη δολοφονία εξέχοντος στρατηγού στη Δαμασκό και τις δημόσιες δηλώσεις των ηγετών της χώρας για ανταπόδοση.
Το Ιράν ενδέχεται να επιτεθεί στο Ισραήλ μέσα στις επόμενες 24 έως 48 ώρες, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal την Πέμπτη, ενώ οι NY Time αναφέρουν ότι ο Λευκός Οίκος έστειλε στο Ισραήλ τον στρατηγό που έχει την υπό την ευθύνη του τη Μέση Ανατολή, προκειμένου να συντονίσει τις ενέργειες των δύο χωρών.
Η κίνηση των ΗΠΑ αν και φαίνεται υποστηρικτική προς το Ισραήλ στην πραγματικότητα αποτελεί απόδειξη της άμεσης εμπλοκής των ΗΠΑ στην κατεύθυνση της αποσόβησης της διάχυσης της κρίσης και της άμεσης εμπλοκής Ιράν – Ισραήλ σε πόλεμο.
Η αντίδραση αγορών και οι επιπλοκές για τις οικονομίες
Η προοπτική και μόνο κλιμάκωσης της εμπλοκής του Ιράν και διεύρυνσης του πεδίου της έντασης στη Μέση Ανατολή έχει προκαλέσει την άνοδο των τιμών του πετρελαίου στα επίπεδα των 90 δολαρίων, ενώ οι αλυσίδες εφοδιασμού προσπαθούν ακόμη να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα που δημιουργούν οι επιθέσεις των Χούτι στο εμπόριο.Η κατάσταση είναι ακόμη πιο σύνθετη αν σκεφτεί κανείς ότι οι κεντρικές τράπεζες βρίσκονται σε διαδικασία σταθεροποίησης, ενώ οι αγορές προεξοφλούν ήδη την προοπτική έναρξξης του κύκλου μείωσης των επιτοκίων. Ενδεχόμενη έξαρση της έντασης, που θα προκαλέσει νέα προβλήματα εφοδιασμού και θα ανεβάσει τις τιμές του πετρελαίου, θα υπονομεύσει ευθέως την προσπάθεια των κεντρικών τραπεζών να χαλιναγωγήσουν τον πληθωρισμό και θα επιμηκύνει τον χρόνο διατήρησης των επιτοκίων σε περιοριστικά και ιστορικά υψηλά επίπεδα. Οι εξελίξεις αυτές αποτελούν ευθεία απειλή για το σενάριο της ομαλής προσγείωσης, δημιουργώντας επιπλοκές τέτοιας έκτασης που σε συνδυασμό με τα υψηλά επιτόκια, έθεταν τις αγορές σε μακρά περίοδο αυξημένης μεταβλητότητας.
Το Ισραήλ ετοιμάζεται
Το Ισραήλ «προετοιμάζεται για άμεση επίθεση» στο βόρειο ή το νότιο τμήμα της χώρας, αναφέρει σε αποκλειστικό της ρεπορτάζ η αμερικανική εφημερίδα, επικαλούμενη πηγή με γνώση του θέματος. Στο ίδιο δημοσίευμα, πάντως, τονίζεται ότι «δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση», καθώς συζητούνται σενάρια επίθεσης, σύμφωνα με πρόσωπο από το περιβάλλον της ιρανικής ηγεσίας.
Η επίθεση θα αποτελούσε απάντηση στο φερόμενο ισραηλινό χτύπημα στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό της Συρίας, όπου σκοτώθηκαν αρκετά μέλη της Δύναμης Κουντς του Σώματος Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης. Η Τεχεράνη απείλησε τότε δημοσίως ότι θα απαντήσει στο χτύπημα.
Στο μεταξύ, η Ουάσιγκτον ζήτησε τη διαμεσολάβηση του Πεκίνου στην Τεχεράνη προκειμένου να αποτραπεί μια επίθεση που θα οδηγούσε σε κλιμάκωση της αντιπαράθεσης. Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται και η παγκόσμια κινητοποίηση με δημοσιεύματα σε εφημερίδες και διπλωματικό οργασμό.
Σενάριο για πλήγμα μέσα στο Ισραήλ
Προηγούμενο δημοσίευμα στο Bloomberg την Τετάρτη, που επικαλείται εκθέσεις των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, ανέφερε ότι οι ΗΠΑ και σύμμαχοί τους προέβλεπαν ότι επίκειτο ιρανική επίθεση στο Ισραήλ.
Ωστόσο, η WSJ επικαλέστηκε πηγή που ανέφερε επιπλέον ότι η επίθεση θα μπορούσε να γίνει «εντός των συνόρων του Ισραήλ».
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το Σώμα Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν επικοινώνησε με τον ανώτατο ηγέτη της χώρας Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ σχετικά με το ενδεχόμενο να πλήξει ισραηλινά συμφέροντα, ανέφερε η αμερικανική εφημερίδα, επικαλούμενη σύμβουλο της παραστρατιωτικής δύναμης.
Το δημοσίευμα αναφέρει επίσης, επικαλούμενο σχετική έκθεση, ότι τις τελευταίες ώρες, λογαριασμοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που συνδέονται με το εν λόγω σώμα ανάρτησαν βίντεο που δείχνουν προσομοιωμένες πυραυλικές επιθέσεις στο αεροδρόμιο της Χάιφα του Ισραήλ στο βόρειο τμήμα της χώρας και στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του στην Ντιμόνα που βρίσκονται στον Νότο.
«Το Ιράν ζυγίζει το ρίσκο»
Η έκθεση σημειώνει επίσης την ανησυχία του Χαμενεΐ σχετικά με το εάν μία επίθεση θα μπορούσε να γυρίσει μπούμερανγκ, για παράδειγμα, σε σενάριο όπου το Ισραήλ θα αναχαίτιζε τα βλήματά του και στη συνέχεια θα ανταπέδιδε με πλήγματα σε ιρανικές στρατηγικές υποδομές, με σύμβουλο του Ιρανού ηγέτη να λέει ότι «εξακολουθεί να ζυγίζει το πολιτικό ρίσκο».
Τα σενάρια επίθεσης του Ιράν περιλαμβάνουν τη χρησιμοποίηση των πληρεξουσίων του στο Ιράκ και τη Συρία ή την επίθεση σε ισραηλινές πρεσβείες, ιδίως σε αραβικές χώρες, με βάση την ίδια πάντα έκθεση.
«Βούτυρο στο ψωμί του Νετανιάχου»
Το Ισραήλ ξεκαθάρισε ότι θα απαντήσει σε οποιαδήποτε ιρανική επίθεση. Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην αεροπορική βάση Τελ Νοφ, δήλωσε: «Οποιον μας βλάψει, θα τον βλάψουμε και εμείς».
Ο εκπρόσωπος Τύπου αντιπτέραρχος Ντάνιελ Χάγκαρι δήλωσε στους δημοσιογράφους το βράδυ της Πέμπτης ότι το Ισραήλ βρίσκεται «σε υψηλό επίπεδο συναγερμού και ετοιμότητας». Επιπλέον, το Ισραήλ έχει απειλήσει να διαταράξει τις υποδομές του Ιράν στον κυβερνοχώρο.
Την ίδια ημέρα, η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Ισραήλ ενημέρωσε το προσωπικό της να μην μετακινηθεί εκτός της ευρύτερης περιοχής του Τελ Αβίβ, της Ιερουσαλήμ και της Μπερ Σεβά εν μέσω της ιρανικής απειλής.
Παρέμβαση Μακρόν
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι προειδοποίησε το Ιράν να μην επιτεθεί στο Ισραήλ σε συνομιλία που είχε με τον πρόεδρο του ισραηλινού κοινοβουλίου, Κνεσέτ, Αμίρ Οχάνα.
Επιπλέον, οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας και της Βρετανίας, Ανναλένα Μπάερμποκ και Ντέιβιντ Κάμερον, αντίστοιχα, κάλεσαν τον Ιρανό ομόλογό τους να ζητήσει από την Τεχεράνη να μην επιτεθεί στο Ισραήλ.
Το σενάριο που θέλει να κάψει ο Μπάιντεν
Στόχος του Νετανιάχου είναι εξ αρχής να παρασύρει το Ιράν σε άμεση εμπλοκή στην περιφερειακή ένταση, ώστε να αναγκάσει ΗΠΑ και ΕΕ να θέσουν εξαντλητικές κυρώσεις στην Τεχεράνη.Κάτι τέτοιο θα ενίσχυε τον Νετανιάχου και στο εσωτερικό μέτωπο, καθώς αντιμετωπίζει πιέσεις για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, ενώ η αντιπαράθεση με για τη Δικαιοσύνη συνεχίζεται. Στο γενικότερο πλαίσιο, ενδεχόμενη εμπλοκή του Ιράν θα ανάγκαζε τις ΗΠΑ να εμλακούν ενεργά στη Μέση Ανατολή, γεγονός που θα εκτόξευε το γεωπολιτικό ρίσκο και θα οδηγούσε σε διάχυση της βίας και στη Δύση.