Την πρώτη τηλεφωνική τους επικοινωνία μετά τη συνάντησή τους στην Καλιφόρνια τον Νοέμβριο είχαν την Τρίτη Τζο Μπάιντεν και Σι Ζινπίνγκ.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ μίλησαν τηλεφωνικά την Τρίτη, η πρώτη τους κατ’ ιδίαν επικοινωνία μετά τη συνάντησή τους στην Καλιφόρνια τον περασμένο Νοέμβριο.
Οι ηγέτες των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου κατάφεραν να διατηρήσουν μια διπλωματική σταθερότητα παρά τη βαθιά αμοιβαία καχυποψία μεταξύ των χωρών τους και καθώς οι κυβερνήσεις τους επιδιώκουν ελέγχους εξαγωγών, κυρώσεις και δασμούς. Την ίδια στιγμή, αναζήτησαν κοινό έδαφος σε ζητήματα όπως οι κίνδυνοι που ενέχει η τεχνητή νοημοσύνη και η καταπολέμηση των παράνομων ναρκωτικών όπως η φαιντανύλη.
Η ατζέντα της επικοινωνίας ήταν εξαντλητικά διαμορφωμένη, και οι δύο χώρες εξέδωσαν δηλώσεις που την αποκαλούσαν «ειλικρινή και εποικοδομητική» και είπαν ότι συζήτησαν την τεχνητή νοημοσύνη, τη στρατιωτική συνεργασία, την κλιματική αλλαγή και τις προσπάθειες για την καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών.
Ο Μπάιντεν εξέφρασε ανησυχίες για την «υποστήριξη της Κίνας στην αμυντική βιομηχανική βάση της Ρωσίας», σύμφωνα με μια περίληψη της κλήσης των ΗΠΑ. Ο Μπάιντεν τόνισε επίσης τη σημασία του κράτους δικαίου και της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, σύμφωνα με την ανακοίνωση.
Ο Λευκός Οίκος άφησε να εννοηθεί επίσης ότι εκκρεμεί απόφαση για τους δασμούς,
λέγοντας ότι ο Μπάιντεν έθεσε τις «άδικες εμπορικές πολιτικές και τις μη εμπορικές οικονομικές πρακτικές» της Κίνας και «τόνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα για να αποτρέψουν τη χρήση προηγμένων τεχνολογιών των ΗΠΑ για την υπονόμευση της εθνικής μας ασφάλειας, χωρίς αδικαιολόγητο περιορισμό του εμπορίου και των επενδύσεων. ”
Η αναθεώρηση των δασμών δεν προέκυψε συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια της συνομιλίας των ηγετών, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι την Τρίτη μετά την κλήση. Ο Μπάιντεν και ο Σι συζήτησαν το μέλλον της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης TikTok, που ανήκει στην Κίνα, για την οποία ο πρόεδρος των ΗΠΑ επιδιώκει να εξαναγκάσει την πώληση λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια των δεδομένων.
Η δήλωση του Xi περιέγραψε ομοίως την επικοινωνία μεταξύ στρατού, την κλιματική αλλαγή, την τεχνητή νοημοσύνη και τη διακίνηση ναρκωτικών. Ωστόσο, ο Xi εξέφρασε ανησυχίες για «αρκετούς αρνητικούς παράγοντες», ακόμη και όταν οι σχέσεις μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου έχουν σταθεροποιηθεί.
Ο Σι κάλεσε τους «ατελείωτους» περιορισμούς και κυρώσεις των ΗΠΑ στον τεχνολογικό τομέα της Κίνας, λέγοντας ότι οι κινήσεις δημιουργούν κινδύνους αντί να καταργούν τον κίνδυνο. Χαρακτήρισε επίσης οποιαδήποτε πιθανή εμπλοκή των ΗΠΑ στην υποστήριξη μιας προσπάθειας της Ταϊβάν για ανεξαρτησία ως «κόκκινη γραμμή».
Τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης επικεντρώθηκαν στα σχόλια του Σι στον Μπάιντεν, αναφέροντάς τον ότι είπε: «Μην κάνετε σαγιονάρες, μην δημιουργείτε προβλήματα και μην περάσετε τα όρια».
Εντατικοποίηση διαλόγου
Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν τον Νοέμβριο να επικοινωνούν πιο τακτικά, καθώς είχε περάσει ένας χρόνος από τις προηγούμενες κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους. Η σχέση έφτασε στο ναδίρ πέρυσι μετά την πτήση ενός κινεζικού μπαλονιού στις ΗΠΑ. Ο Μπάιντεν αντιμετωπίζει μια εκστρατεία επανεκλογής κατά του Ντόναλντ Τραμπ,
ο οποίος ξεκίνησε εμπορικό πόλεμο κατά της Κίνας μετά την πρώτη ανάληψη των καθηκόντων του και προτείνει δασμό 60% σε όλες τις κινεζικές εισαγωγές εάν επιστρέψει στην εξουσία.
Οι ΗΠΑ σταθμίζουν μια τελική απόφαση σχετικά με την αναθεώρηση των δασμών στην Κίνα, η οποία αναμένεται να επιβάλει ορισμένους νέους φόρους, συμπεριλαμβανομένων των συνδεδεμένων οχημάτων.
Ο Λευκός Οίκος δεν έχει πει πότε θα κάνει την ανακοίνωση των δασμών.
Ο Xi προσπάθησε να διατηρήσει τις εντάσεις σε χαμηλά επίπεδα καθώς επιδιώκει να αναζωογονήσει μια προβληματική οικονομία, πραγματοποιώντας μια συνάντηση της τελευταίας στιγμής την περασμένη εβδομάδα με Αμερικανούς επιχειρηματίες στο Πεκίνο, συμπεριλαμβανομένου του Stephen Schwarzman της Blackstone Inc. και του Cristiano Amon της Qualcomm Inc.
Ο Κινέζος πρόεδρος είπε στον όμιλο ότι η οικονομία της Κίνας δεν έχει κορυφώσει, ενώ κάλεσε τις αμερικανικές εταιρίες να επενδύσουν στη χώρα του, λέγοντας ότι δεν βλέπει την ανάγκη να αποσυνδεθούν η Ουάσιγκτον και το Πεκίνο, ανέφερε το Bloomberg την περασμένη εβδομάδα.
Η ατζέντα
Η αμερικανική πλευρά ετοίμασε μια λίστα με άλλα διμερή και διεθνή θέματα για να συζητήσει ο Μπάιντεν με τον Σι:
- η κυβερνοασφάλεια και η ανάγκη των ΗΠΑ να αποτρέψουν τις προηγμένες τεχνολογίες από το να υπονομεύσουν την εθνική ασφάλεια,
- τις ανησυχίες για την αυτονομία του Χονγκ Κονγκ, μια έκκληση προς την Κίνα να απελευθερώσει τους Αμερικανούς που κρατούνται παράνομα ή υπό απαγόρευση εξόδου και
- ανησυχίες για πιθανή κινεζική παρέμβαση στις αμερικανικές εκλογές του 2024.
Επίσκεψη Yellen
Οι σχεδιασμοί για συνομιλία Μπάιντεν-Σι επισπεύσθηκαν όταν ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν συναντήθηκε στα τέλη Ιανουαρίου με τον ομόλογό του, τον Κινέζο υπουργό Εξωτερικών Γουάνγκ Γι, στην Μπανγκόκ.
Η υπουργός Οικονομικών Janet Yellen αναμένεται να επισκεφθεί το Πεκίνο τις επόμενες ημέρες και ο υπουργός Εξωτερικών Antony Blinken σχεδιάζει να επισκεφθεί τις επόμενες εβδομάδες, σύμφωνα με υψηλόβαθμο Αμερικανό αξιωματούχο.
Η Yellen θα περάσει δύο ημέρες στο νότιο εμπορικό και μεταποιητικό κέντρο της Guangzhou από τις 5 Απριλίου, πριν μεταβεί στο Πεκίνο για δύο ακόμη ημέρες συνομιλιών, ανακοίνωσε την Τρίτη το Υπουργείο Οικονομικών.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν τους τελευταίους μήνες έχει εφαρμόσει μια σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση της Κίνας. Σε αυτά περιλαμβάνεται μια σαρωτική εκτελεστική εντολή για την ασφάλεια των δεδομένων που σκοπεύει να διακόψει τις συναλλαγές που αφορούν ιδιαίτερα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα Αμερικανών από χώρες ανησυχίας. Ερευνα του Υπουργείου Εμπορίου που θα μπορούσε να οδηγήσει σε περιορισμούς στις εισαγωγές κινεζικών ηλεκτρικών οχημάτων· και εκτελεστικό διάταγμα για την ενίσχυση της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο και τον μετριασμό του κινδύνου γερανών κινεζικής κατασκευής στα αμερικανικά λιμάνια.
Η προσπάθεια συνεργασίας
Ο Λευκός Οίκος έχει, ωστόσο, και κάποιες επιτυχίες στις προσπάθειες συνεργασίας με την Κίνα, αφού οι ηγέτες συναντήθηκαν αυτοπροσώπως στο περιθώριο των συναντήσεων της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού.
Η Ουάσιγκτον δημιούργησε μια ομάδα εργασίας για την καταπολέμηση των ναρκωτικών με το Πεκίνο, η οποία άρχισε να συνεδριάζει νωρίτερα αυτό το έτος, για την αποκατάσταση των επικοινωνιών μεταξύ στρατιωτικών και στρατιωτικών και ένας νέος διάλογος για τον τρόπο διαχείρισης των κινδύνων της τεχνητής νοημοσύνης. Οι συναντήσεις AI προγραμματίζεται να ξεκινήσουν τις επόμενες εβδομάδες, είπε ο αξιωματούχος στους δημοσιογράφους.
Τα Ηνωμένα Έθνη ενέκριναν τον περασμένο μήνα ένα ψήφισμα που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ για την τεχνητή νοημοσύνη, το οποίο υποστηρίχθηκε από περισσότερες από 110 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας και της Ινδίας. το μη δεσμευτικό μέτρο ενθαρρύνει τα μέλη να υποστηρίζουν την «υπεύθυνη και χωρίς αποκλεισμούς» ανάπτυξη τεχνητής νοημοσύνης μέσω εγχώριων κανονισμών και διακυβέρνησης.