Την ολοκλήρωση του έργου εκσυγχρονισμού του μεγαλύτερου κεντρικού υποσταθμού της Ρουμανίας, ανακοίνωσε η θυγατρική της ΔΕΗ Rețele Electrice Muntenia.
Η Rețele Electrice Muntenia (μέλος του Ομίλου ΔΕΗ, πρώην E-Distribuție Muntenia), η οποία είναι μία εκ των διαχειριστών του δικτύου ενέργειας της Ρουμανίας, προχώρησε στον εκσυγχρονισμό του μεγαλύτερου κεντρικού υποσταθμού της χώρας, του Βόρειου Ηλεκτρικού Σταθμού στο Βουκουρέστι.
Ο σταθμός διανέμει ηλεκτρική ενέργεια σε περίπου 70.000 πελάτες, συμπεριλαμβανομένων των κεντρικών γραφείων της ρουμανικής κυβέρνησης και αρκετών νοσοκομείων. Η επένδυση για τη συγκεκριμένη αναβάθμιση ήταν ύψους 70 εκατ. λέι (περίπου €14 εκατ.).
Αξίζει να σημειωθεί ότι το έργο ήταν ιδιαίτερα σύνθετο και απαιτητικό, καθώς η πλήρης αναδιαμόρφωση του κτιρίου και η αντικατάσταση όλου του ενεργειακού εξοπλισμού πραγματοποιήθηκε χωρίς να διακοπεί η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στους πελάτες. Έχει στόχο τη διαρκή αναβάθμιση των δικτύων της Rețele Electrice Muntenia, την εξασφάλιση ανθεκτικότητας και ευελιξίας, τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους αλλά και τη μετάβασή τους σε μια πράσινη εποχή, με βιωσιμότητα προς όφελος τόσο των καταναλωτών όσο και του πλανήτη.
Η στρατηγική της ΔΕΗ
Ο όμιλος ΔΕΗ ολοκλήρωσε της εξαγορά των δραστηριοτήτων της Enel στη Ρουμανία το 2023. Πλέον, έχει συνολικά σχεδόν 9 εκατομμύρια πελάτες σε Ελλάδα και Ρουμανία και η συνολική εγκατεστημένη ισχύς των ΑΠΕ του Ομίλου (υδροηλεκτρικά, αιολικά, φωτοβολταϊκά κλπ) αυξήθηκε σε περίπου 4,6GW. Η συνολική Ρυθμιζόμενη Περιουσιακή Βάση της Διανομής αυξήθηκε κατά 40% και ανέρχεται σε περίπου €4,3 δισ.. Επιπλέον, όλη η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας των δραστηριοτήτων της στη Ρουμανία προέρχεται από ΑΠΕ, γεγονός που αύξησε το ποσοστό «πράσινου EBITDA» στο συνολικό EBITDA του Ομίλου ΔΕΗ και βελτίωσε τους σχετικούς δείκτες ESG.
Η ανάληψη και ολοκλήρωση του έργου επιβεβαιώνει την υψηλή τεχνική επάρκεια και αποτελεσματικότητα της θυγατρικής της ΔΕΗ. Επίσης, πρόκειται για έργο που εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο ενίσχυσης της παρουσίας και περιορισμού του κόστους λειτουργίας στη Ρουμανία, θέτοντας τις βάσεις για την υλοποίηση της αναπτυξιακής στρατηγικής.
Η επέκταση της ΔΕΗ στα Βαλκάνια, μέσω της εξαγοράς της θυγατρικής της Enel στη Ρουμανία διευρύνει το γεωοικονομικό αποτύπωμα της εταιρίας και της Ελλάδας και συμβάλλει ενεργά στη διαφοροποίηση των εσόδων και άρα τη ανθεκτικότητα της μητρικής.
Το έργο
Οι εργασίες εκσυγχρονισμού αφορούσαν στην αντικατάσταση και των έξι μετασχηματιστών με σύγχρονους, ρουμανικής κατασκευής, με μειωμένες απώλειες και αυξημένη αξιοπιστία, καθώς και στην αντικατάσταση όλων των εξοπλισμών και εγκαταστάσεων 110 kV, 20 kV και 10 kV και δευτερευόντων κυκλωμάτων.
Όλος ο πρόσφατα εγκατεστημένος εξοπλισμός είναι ενθυλακωμένος (οι 110kV) ή σε συμπαγή κατασκευή (οι MV). Το ηλεκτρικό σχήμα του πρωτεύοντος υποσταθμού έχει βελτιωθεί με την εφαρμογή λύσης διπλού ζυγού με διαμήκεις και εγκάρσιους ζεύκτες, επιτυγχάνοντας έτσι αυξημένη ευελιξία στο δίκτυο 110 kV στο Βουκουρέστι.
Οι νέοι μετασχηματιστές με φυσική ψύξη έχουν πολύ χαμηλό επίπεδο θορύβου για βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Επιπλέον, ο σύγχρονος εξοπλισμός διανομής έχει αντικαταστήσει την τεχνολογία λαδιών, εξαλείφοντας τον κίνδυνο έκρηξης και ρύπανσης. Ο νέος εξοπλισμός εξάλειψε την ανάγκη χρήσης περίπου 6.000 λίτρων ορυκτελαίου.
Ως μέρος αυτής της σημαντικής επένδυσης, το κτίριο του πρωτοβάθμιου υποσταθμού, που χρονολογείται από το 1969, έχει ανακαινιστεί πλήρως. Στο πλαίσιο της διαδικασίας, κατεδαφίστηκαν σε πρώτη φάση οι πλινθοδομές και οπλισμένο σκυρόδεμα συνολικής ποσότητας άνω των 11.000 τόνων υλικών και στη συνέχεια ενοποιήθηκε το κτίριο του πρωτεύοντος υποσταθμού προκειμένου να εξαλειφθεί ο σεισμικός κίνδυνος. Περίπου 6,000 κυβικά μέτρα σκυροδέματος, περισσότεροι από 700 τόνοι σκυροδέματος χάλυβας, περίπου 75 τόνοι μεταλλικών εξαρτημάτων. Ο χώρος ήταν θερμομονωμένος για αύξηση της ενεργειακής απόδοσης και για τον ίδιο σκοπό τοποθετήθηκε σύστημα φωτισμού βασισμένο στην τεχνολογία LED. Οι εργασίες πραγματοποιήθηκαν με τη βοήθεια εσωτερικών ομάδων και εργολάβων που κατά μέσο όρο, συμμετείχαν 50 άτομα το μήνα.
Η εσωτερική επιφάνεια του πρωτεύοντος υποσταθμού περίπου 4.600 τετραγωνικών μέτρων κατανέμεται σε τέσσερις ορόφους. Μετά την εγκατάσταση του νέου εξοπλισμού, ο οποίος είναι πολύ πιο συμπαγής από την προηγούμενη τεχνολογία, ελευθερώθηκε το 60% του διαθέσιμου χώρου, μέρος του οποίου θα χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή ενός κέντρου δοκιμών και ανάπτυξης τεχνολογίας για εταιρείες Rețele Electrice. Ο υπόλοιπος χώρος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την επέκταση των εγκαταστάσεων διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, εάν χρειαστεί.
Οι εταιρίες του ομίλου Rețele Electrice λειτουργούν δίκτυα συνολικού μήκους άνω των 133,000 χιλιομέτρων σε τρεις μεγάλες περιοχές της Ρουμανίας: South Muntenia (συμπεριλαμβανομένου του Βουκουρεστίου), Banat και Dobrogea, που καλύπτουν το ένα τρίτο της τοπικής αγοράς διανομής και αναπτύσσει επενδυτικό πρόγραμμα για τη βελτίωση της ποιότητας υπηρεσιών, της ασφάλειας και απόδοσης του δικτύου και της τοπικής εφαρμογής της ΔΕΗ Ομαδικά περιβαλλοντικά πρότυπα.
Τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας που διαχειρίζονται οι τρεις εταιρίες της Rețele Electrice διαθέτουν 287 κύριους υποσταθμούς και περισσότερους από 24.000 δευτερεύοντες υποσταθμούς.