Σε μια εβδομάδα όπου πολλοί από τους δείκτες – οδηγούς του παγκόσμιου χρηματιστηριακού συστήματος κινήθηκαν σε νέα ιστορικά υψηλά, σπάζοντας ρεκόρ που έως προ δύο ή τριών ετών φάνταζαν εντελώς ουτοπικά ως μεγέθη, το ελληνικό χρηματιστήριο έβγαλε το 4ήμερο οριακά ανοδικά, παρουσιάζοντας μεικτά πρόσημα αλλά και κάποια εύλογα σημάδια κόπωσης.
- Συντήρηση δυνάμεων και αφομοίωση κεκτημένων
- Ισορροπίες στις 1.425 μονάδες με μεικτά πρόσημα και μείωση τζίρου
- Ξεχώρισαν ΕΥΔΑΠ, ΕΛΠΕ, ElvalHalcor, Σαράντης και ΕΥΑΘ
Η αγορά μετά το +39% του 2023, καταγράφει άνοδο άνω του 10% φέτος, έχοντας προεξοφλήσει αρκετά από τα θετικά που μένουν να γίνουν στο μέλλον, ενώ μετά από τέτοιο ράλι εύλογα υπάρχουν και ρευστοποιήσεις για το «κλείδωμα» κερδών.
Η μη αλλαγή βαθμολογίας από τον οίκο Moody’s την περασμένη Παρασκευή, αλλά και οι εκτιμήσεις της JP Morgan ότι δεν θα είναι προς όφελος του Χ.Α. να ανέβει στην κατηγορία των ώριμων αγορών, κάτι που έτσι κι αλλιώς – σύμφωνα με την άποψη του οίκου – έχει πολύ μικρές πιθανότητες να γίνει, ήταν οι αιτίες που έφεραν καλή διόρθωση στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, την περασμένη Τρίτη.
Έκτοτε η αγορά ισορρόπησε και ο Γενικός Δείκτης με συνοπτικές διαδικασίες επανήλθε στη ζώνη των 1.420 – 1.430 μονάδων, οπότε πλέον βρίσκεται μπροστά στο στοίχημα της υπέρβασης, ήτοι στο να ξεπεράσει τα υψηλά 13 ετών και τις 1.434,87 που έκλεισε στις 4 Μαρτίου και είναι το υψηλότερο κλείσιμο από το Μάιο του 20111.
Τι λέει ο CEΟ της Fast Finance για την πορεία του Χ.Α.
Με λίγα λόγια, η αγορά βρίσκεται μπροστά σε έναν ιστορικό… κόμβο, οπότε θα χρειαστούν περαιτέρω δυνάμεις για την υπέρβαση. Έχει ενδιαφέρον η άποψη του διευθύνοντος συμβούλου της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλία Ζαχαράκη ο οποίος θεωρεί φυσιολογική τη δυστοκία (ανοδικής) απομάκρυνσης της αγοράς από την περιοχή των 1.400 μονάδων.
Με δηλώσεις του στο CrisisMonitor.gr ο χρηματιστής τονίζει πως «η αγορά έχει μνήμη, τα νούμερα έχουν μνήμη» χαρακτηρίζοντας την περιοχή των 1.400 μονάδων ένα μεγάλο και κρίσιμο επίπεδο που έχει “απασχολήσει” τεχνικά την αγορά και στο παρελθόν «και χρειάζεται κάποιο χρόνο με διακυμάνσεις πριν δοκιμάσουμε το επόμενο στόχο χρόνου, ήτοι στη ζώνη των 1.600 μονάδων».
«Πρόκειται για σύνθετο επίπεδο που έρχεται από το παρελθόν, καθώς ήταν το χαμηλό της αγοράς το 2003, αλλά και το χαμηλό του 2008, ενώ και το 2011 όταν έσπασε η αγορά κινήθηκε πολύ χαμηλότερα. Είναι μια παλιά στήριξη που πλέον έχει γίνει αντίσταση πιο μακροπρόθεσμου προφίλ» σημειώνει. Επίσης τονίζει ότι είναι όπως οι 1.379 μονάδες που ήταν το υψηλό του 2014 και απασχόλησαν την αγορά πολύ όλο το 2023 όπου δεν μπόρεσε να τις υπερκεράσει, κάτι που έκανε μέσα στο πρώτο δίμηνο του 2024.
Από εκεί και πέρα, η άποψη του κ. Ζαχαράκη είναι πως κάθε διόρθωση και κάθε πτωτική κίνηση της αγοράς είναι εποικοδομητική, καθώς δίνει την ευκαιρία σε νέους επενδυτές να αγοράσουν, ενώ εξαίρει την κινητικότητα που υπάρχει από πλευράς ξένων θεσμικών, «καθώς η Ελλάδα έχει ήδη από το καλοκαίρι την επενδυτική βαθμίδα» και δεν υπάρχει αμφισβήτηση επ’ αυτού, όμως τα κέρδη είναι πολλά, οπότε σε κάθε ευκαιρία, ορισμένοι κλειδώνουν κάποια από αυτά και ορθώς πράττουν.
Το ταμπλό
Κύριο χαρακτηριστικό της συνεδρίασης της Παρασκευής ήταν η επιφυλακτική στάση των επενδυτών, καθώς έρχεται τριήμερο όπου πολλά μπορούν να συμβούν, κυρίως στην αργία του Χ.Α. τη Δευτέρα. Ο Γ.Δ. είχε διακύμανση μόλις 5,95 μονάδες ή ποσοστό 0,42%, ενώ και ο τζίρος κατήλθε στα 95,75 εκατ. ευρώ, ο χαμηλότερος εδώ και δυόμισι εβδομάδες.
Ο Γενικός Δείκτης ολοκληρώνοντας τη συνεδρίαση στις 1.425,16 μονάδες με απώλειες 0,36%, ενώ ο FTSE 25 έκλεισε στις 3.434,21 μονάδες με πτώση 0,57%. Ο Mid Cap υποχώρησε κατά 0,51% στις 2.406,49 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης είχε πτώση 0,95% στις 1.217,57 μονάδες. Σε εβδομαδιαίο επίπεδο ο Γ.Δ. είχε μικρή άνοδο 0,22%, ο FTSE 25 κέρδισε 0,15%, ο Mid Cap υποχώρησε κατά 0,24%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης είχε άνοδο 0,79%.
Από την αρχή του χρόνου, ο Γ.Δ. κρατάει κέρδη 10,21%, ο FTSE 25 ενισχύεται κατά 9,97%, ο Mid Cap είναι στο +6,22%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έχει άνοδο 14,69%.
Στο χώρο του Large Cap ξεχώρισε η ΕΥΔΑΠ με άνοδο 7,25%, ο τίτλος της HelleniQ Energy έκλεισε με άνοδο 3,28%, στο +2,72% η ElvalHalcor, +2,42% κ.λπ. ενώ πιέσεις δέχτηκαν μετοχές όπως Alpha Bank, Πειραιώς, Τέρνα Ενεργειακή, Jumbo, Ελλάκτωρ, Cenergy Holdings και Lamda Development. Στο σύνολο της αγοράς υπήρξε σχετική εικόνα ισορροπίας με 60 ανοδικές και 65 πτωτικές μετοχές.