Τα μηδενικά και αρνητικά επιτόκια που για 17 συνολικά χρόνια υιοθέτησε η Bank of Japan έστρεψαν επενδυτικά κεφάλαια από τη χώρα σε αμερικανικά χρεόγραφα, λόγω των αποδόσεων
Η δεκαετής μάχη της Τράπεζας της Ιαπωνίας ενάντια στον αποπληθωρισμό και την οικονομική στασιμότητα είχε ως αποτέλεσμα σχεδόν μηδενικές αποδόσεις στο εσωτερικό, αναγκάζοντας τους Ιάπωνες επενδυτές να μεταφέρουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό, συχνά στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Στην πραγματικότητα, η Ιαπωνία είναι μακράν ο μεγαλύτερος ξένος κάτοχος των τίτλων του αμερικανικού δημοσίου, με ιαπωνικές τράπεζες, συνταξιοδοτικά ταμεία, ασφαλιστικές εταιρίες κ.λπ. κατέχοντας συνολικά 1,138 τρισ. δολάρια στο τέλος του 2023.
Παρά την κομβική απόφαση της BOJ να εγκαταλείψει τον μακροχρόνιο έλεγχο της καμπύλης αποδόσεων και το αρνητικό επιτόκιο, οι ειδικοί δεν αναμένουν άμεση μετατόπιση των τρισεκατομμυρίων δολαρίων που έχουν σταθμεύσει οι Ιάπωνες επενδυτές στις διεθνείς αγορές ομολόγων.
Η BOJ επιβεβαίωσε την Τρίτη ότι θα προχωρήσει πολύ προσεκτικά, λέγοντας ότι αναμένει να διατηρήσει «διευκολυντικές οικονομικές συνθήκες» προς το παρόν.
Αυτό πιθανότατα θα έχει ως αποτέλεσμα η απόδοση των ιαπωνικών κρατικών ομολόγων να παραμείνει πολύ κάτω από τις αποδόσεις που μπορούν να αποκτήσουν οι επενδυτές στο εξωτερικό. Την Τρίτη, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ιαπωνίας διαμορφώθηκε στο 0,73%, που απέχει πολύ από τις σχεδόν μηδενικές αποδόσεις των τελευταίων ετών, αλλά εξακολουθεί να είναι σημαντικά χαμηλότερη από την απόδοση 4,3% των 10ετών ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου.
You will find more infographics at Statista