Η Ιαπωνία τερμάτισε επίσημα την πολιτική αρνητικών επιτοκίων οκτώ χρόνια μετά τη μείωση του βραχυπρόθεσμου επιτοκίου της στο -0,1% τον Φεβρουάριο του 2016.
Με αύξηση επιτοκίων στο εύρος 0-0,1% η Bank of Japan σηματοδότησε το τέλος της περιόδου αρνητικών επιτοκίων, ενώ ήταν η πρώτη αύξηση από το 2007(!).
Το 2016, η BoJ εισήγαγε τα μηδενικά επιτόκια για να συμπληρώσει την πολιτική της «ποσοτικής και ποιοτικής νομισματικής χαλάρωσης» στο μακρά μάχη της χώρας με τον αποπληθωρισμό και την υποτονική οικονομική ανάπτυξη.
Από τη δεκαετία του 1990, η Ιαπωνία έχει επανειλημμένα δει παρατεταμένες περιόδους με πολύ χαμηλό ή αρνητικό πληθωρισμό, αναγκάζοντας την κεντρική τράπεζα της χώρας να εφαρμόσει επιθετικές πολιτικές με στόχο την τόνωση της οικονομίας και την επιστροφή στον στόχο πληθωρισμού 2 τοις εκατό.
Την Τρίτη, μετά την ολοκλήρωση της διήμερης συνεδρίασης πολιτική, η BOJ ανακοίνωσε την απόφαση ορόσημο, την πρώτη της αύξηση επιτοκίων από τον Φεβρουάριο του 2007, αφού είδε αρκετά στοιχεία σταθεροποίησης του πυρήνα του πληθωρισμού στο ή πάνω από το επίπεδο-στόχο του 2%- που αποτελεί πάγια τη δηλωμένη προϋπόθεση της BOJ για την αλλαγή της πολιτικής της. Συγκεκριμένα, επεσήμανε τον «ενάρετο κύκλο μεταξύ μισθών και τιμών», ο οποίος τελικά έπεισε τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής ότι η σταθερότητα των τιμών θα μπορούσε να επιτευχθεί «με βιώσιμο και σταθερό τρόπο» τα επόμενα δύο χρόνια.
Την περασμένη Παρασκευή, η Ιαπωνική Συνομοσπονδία Συνδικάτων, γνωστή ως Rengo, είχε ανακοινώσει ότι οι φετινές «shunto» διαπραγματεύσεις για τους μισθούς της άνοιξης είχαν ως αποτέλεσμα αυξήσεις κατά μέσο όρο στους μισθούς κατά 5,28%, τη μεγαλύτερη αύξηση των τελευταίων 33 ετών. Η ουσιαστική αύξηση των μισθών θεωρείται κλειδί για την καταπολέμηση των αποπληθωριστικών πιέσεων, καθώς οι υψηλότεροι μισθοί συνήθως ενισχύουν τη ζήτηση των καταναλωτών και διατηρούν τις τιμές ψηλά.
Η Ιαπωνία ήταν η τελευταία μεγάλη οικονομία που εφάρμοσε πολιτική μηδενικών ή αρνητικών επιτοκίων, αφού οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο αύξησαν γρήγορα τα επιτόκια για να περιορίσουν τον πληθωρισμό στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και των παγκόσμιων προβλημάτων της εφοδιαστικής αλυσίδας. Για την Ιαπωνία, η πρόσφατη έκρηξη του πληθωρισμού ήταν ένα ευπρόσδεκτο σημάδι ότι η μακρόχρονη μάχη της με τον αποπληθωρισμό πλησίαζε επιτέλους στο τέλος της.
Η ανακοίνωση της Τρίτης δεν ήταν παρά μια δήλωση “αποστολή που ολοκληρώθηκε”, καθώς η BOJ είπε ότι το πλαίσιο πολιτικής της για την ποσοτική και ποιοτική νομισματική χαλάρωση (QQE) με τον έλεγχο της καμπύλης απόδοσης και την πολιτική αρνητικών επιτοκίων είχε εκπληρώσει το ρόλο της για να φέρει τη σταθερότητα των τιμών γύρω από το επίπεδο-στόχο πληθωρισμού 2%. Από τον Ιανουάριο του 2024, ο προτιμώμενος δείκτης πληθωρισμού της BOJ έχει ξεπεράσει το όριο του 2% για 22 συνεχόμενους μήνες – καθιστώντας το τη μεγαλύτερη περίοδο πληθωρισμού πάνω από τον στόχο στον 21ο αιώνα.
You will find more infographics at Statista