Σαφείς αποστάσεις από τις δημόσιες δηλώσεις του Γάλλου προέδρου Εμάνουελ Μακρόν έλαβε και ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, καθιστώντας σαφές ότι το σενάριο αντιπαράθεσης με την Ρωσία δεν βρίσκεται στην ατζέντα του NATO.
Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Αντόνιο Ταγιάνι, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Corriere della Sera, αναφέρθηκε στον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο και στον ρόλο και στη στρατηγική της Ευρώπης και της Ατλαντικής Συμμαχίας.
Οι δηλώσεις Ταγιάνι, έρχονται μετά τη συνάντηση Μακρόν, Σολτς και Τουσκ στο Βερολίνο και ακολουθούν τη συνέντευξη του Βλάντιμιρ Πούτιν στην οποία έθεσε κόκκινη γραμμή στην επέμβαση του NATO, ζήτησε εγγυήσεις ασφαλείας και συζητήσεις επί των δεδομένων στο πεδίο, προκειμένου να αποδεχθεί να κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Συνδυαστικά, φαίνεται ότι οι Ευρωπαίοι έχουν ανοίξει έναν ιδιότυπο δημόσιο διάλογο με τον Βλάντιμιρ Πούτιν, λείπουν όμως οι αντίστοιχες τοποθετήσεις από ΗΠΑ και Βρετανία προκειμένου να θεωρηθεί συνολική και αξιόπιστη η προσέγγιση.
Οι δηλώσεις Ταγιανι
«Κανείς στα πλαίσια του ΝΑΤΟ δεν μίλησε ποτέ για άμεση στρατιωτική επέμβαση, γνωρίζουμε καλά τι είδους συνέπειες θα μπορούσε να έχει μια σύρραξη, η οποία θα κινδύνευε να εξελιχθεί σε πυρηνική. Και προσθέτω: το ίδιο το ΝΑΤΟ αποφάσισε ότι η Ουκρανία θα μπορέσει να γίνει μέλος της, μόνο μετά τη λήξη του πολέμου, διότι με το ενδεχόμενο μιας άμεσης ένταξης θα ήμασταν υποχρεωμένοι να παρέμβουμε υπέρ μιας χώρας της Συμμαχίας, η οποία δέχεται επίθεση».
Παράλληλα, ο αρχηγός της ιταλικής διπλωματίας πρόσθεσε:
«Έχουμε ταχθεί προς στήριξη μιας χώρας που δέχθηκε μια επίθεση η οποία παραβίασε κάθε διεθνή κανόνα. Πρόκειται για χώρα που βρίσκεται στις πύλες της Ευρώπης. Ο στόχος μας, όμως, είναι να πετύχουμε την ειρήνη, όχι να επεκταθεί ο πόλεμος. Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο βοηθάμε την Ουκρανία να αντέξει, ο λόγος για τον οποίο δεν θα μείνουν μόνοι, ώστε να φτάσουμε στη λήξη των εχθροπραξιών, χωρίς μια χώρα να έχει κάνει κατοχή στην άλλη. Αλλά αυτό δεν έχει σχέση, το λέω ξεκάθαρα, με άμεση παρέμβασή μας».