Σε νέο στάδιο εισήλθε η ΕΚΤ στην τελευταία συνεδρίαση, καθώς σύμφωνα με τις δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ άρχισε πλέον να συζητά τη σταδιακή χαλάρωση της περιοριστική πολιτικής, χωρίς όμως να ανοίξει η συζήτηση για μείωση επιτοκίων, κάτι που σύμφωνα με την ίδια θα έχουν επαρκή δεδομένα για να το συζητήσουν τον Ιούνιο.
Η πρόεδρος της ΕΚΤ στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε την ανακοίνωση για τη μείωση των επιτοκίων υπογράμμισε αφενός ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται σε μονοπάτι αποκλιμάκωσης, ωστόσο ακόμη δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για να χαρακτηριστεί η δυναμική επαρκής και η κάμψη βιώσιμη. Έθεσε όμως ως ορίζοντα τον Ιούνιο, όταν και εκτιμάται ότι ο όγκος των στοιχείων θα είναι αρκετός για να σκιαγραφήσει την προοπτική της κεκτημένης δυναμικής.
Σε ερωτήσεις προς το τέλος της συνέντευξης Τύπου, η Κριστίν Λαγκάρντ επισήμανε ότι το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα για τη διατήρηση των επιτοκίων στα τρέχοντα επίπεδα, άνοιξε τη συζήτηση για την σταδιακή χαλάρωση της περιοριστικής νομισματικής πολιτικής, αλλά δεν συζήτησε για το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων.
Δεν συζητά ακόμη τη μείωση των επιτοκίων. Οι μισθοί και ο πληθωρισμός υπηρεσιών αποτελούν τα πιο ανησυχητικά στοιχεία που παρακολουθεί η κεντρική τράπεζα
Οι αγορές πλέον αποτιμούν με αυξημένες πιθανότητες την προοπτική μείωσης των επιτοκίων κατά 100 μονάδες βάσης έως το τέλος του 2024, ενώ πριν την ανακοίνωση τα futures προσδιόριζαν τη μείωση στις 93 μονάδες βάσης. Το ευρώ διαπραγματεύθηκε με πτώση 0,2% στα 1,0874 δολάρια, ενώ η απόδοση του 10ετούς γερμανικού χρέους ήταν έξι μονάδες βάσης χαμηλότερα στο 2,26%.
Η ΕΚΤ, όπως η Fed και η Τράπεζα της Αγγλίας, έχουν θέσει προαπαιτούμενα για τη μείωση των επιτοκίων, την ξεκάθαρη προοπτική επιστροφής στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2% και ταυτόχρονα με βιώσιμο τρόπο Έτσι, για την ώρα δεν τίθεται ζήτημα μείωσης των επιτοκίων, καθώς οι αυξήσεις μισθών εντείνου τις πληθωριστικές πιέσεις και ενδεχόμενη μείωση του κόστους δανεισμού θα μπορούσε να Οι τελευταίες τριμηνιαίες προοπτικές τους ανεβάζουν τον πληθωρισμό στο 2,3% φέτος — από 2,7% τον Δεκέμβριο — και αναθεωρεί την πρόβλεψη για το 2025 στο 2%. Η οικονομία, εν τω μεταξύ, φαίνεται να αναπτύσσεται κατά 0,6% το 2024 έναντι 0,8% προηγουμένως.
Ο Ιούνιος είναι σίγουρα το χρονοδιάγραμμα γύρω από το οποίο η πλειονότητα των αξιωματούχων συγκλίνουν – ακόμα κι αν κάποιοι θα ήθελαν ταχύτερη δράση καθώς η οικονομία της ηπείρου αγωνίζεται να βγει από τη στασιμότητα περισσότερο από ένα χρόνο.
Για αυτόν τον λόγο, πολλοί πολιτικοί επιθυμούν επίσης πιο χαλαρές οικονομικές συνθήκες.
Δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία
Ενώ οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής είναι πιο σίγουροι ότι ο πληθωρισμός υποχωρεί σταθερά, οι περισσότεροι θεωρούν ότι είναι πολύ νωρίς για να κηρύξουν τη νίκη και θέλουν να δουν περισσότερα δεδομένα που να υποστηρίζουν την υποχώρηση πριν δώσουν το πράσινο φως για νομισματική χαλάρωση.
Ο πληθωρισμός του Φεβρουαρίου, στο 2,6%, ήταν υψηλότερος από τις προσδοκίες – υποστηρίζοντας όσους δεν θέλουν να βιαστούν να μειώσουν τα επιτόκια. Ωστόσο, ένα Nowcast που συντάχθηκε από το Bloomberg Economics, δείχνει τον πληθωρισμό του Μαρτίου στο 2% — υποδηλώνοντας ότι η ΕΚΤ είναι πιο κοντά στον στόχο της από όσο πιστεύει.
Όποια και αν είναι η πραγματικότητα, οι περισσότεροι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής είναι πρόθυμοι να εξετάσουν τη ροή δεδομένων των μισθών που πρέπει να ληφθούν κατά τους επόμενους μήνες πριν από την ανάληψη δράσης. Περιλαμβάνουν ακόμη και περιστέρια όπως ο Γιάννης Στουρνάρας της Ελλάδας, ο οποίος είπε πρόσφατα ότι η ΕΚΤ «δεν θα έχει αρκετές πληροφορίες» για να αποφασίσει για περικοπές πριν από τον Ιούνιο.
Στις Η.Π.Α, Η Fed «δεν αναμένει ότι θα είναι σκόπιμο να μειώσει το εύρος στόχου έως ότου αποκτήσει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός κινείται σταθερά προς το 2%,» δήλωσε την Τετάρτη ο πρόεδρος Jerome Powell.
Η BIS είναι εξίσου προσεκτική, προειδοποιώντας αυτή την εβδομάδα ότι η τρέχουσα δυναμική του πληθωρισμού υπηρεσιών μπορεί να οδηγήσει σε πιο επίμονο πληθωρισμό και σε αυστηρότερη πολιτική ζήτησης.