Αγορά που βρίσκεται υπό την ομηρία της εκκρεμότητας του placement της Πειραιώς έχει καταστεί πλέον το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο συνεχίζει να κάνει μικρούς όγκους και τζίρους, αρκετά κάτω από τους μέσους όρους του προηγούμενου διαστήματος, καθώς οι απαιτήσεις ρευστότητας είναι μεγάλες.
- «Δεσμεύουν» ρευστότητα οι επενδυτές ενόψει placement Πειραιώς
- Σε φάση συγκαλυμμένης διόρθωσης το ευρύτερο ταμπλό
- Θετικά ξεχώρισαν οι ΟΠΑΠ, Quest, Eurobank και ΟΛΠ
Μετά τα 69,54 εκατ. ευρώ που ήταν ο τζίρος τη Δευτέρα και ήταν αρνητικό ρεκόρ ύστερα την πρώτη συνεδρίαση του χρόνου, σήμερα οι συναλλαγές αυξήθηκαν, αλλά και πάλι ήταν πολύ κατώτερες από τα πρόσφατα στάνταρ, καθώς διαμορφώθηκαν στα 87,24 εκατ. ευρώ.
Είναι σαφές ότι οι επενδυτές δεσμεύουν ρευστότητα για να μπουν στο placement της Πειραιώς που θα ξεκινήσει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Συνάμα, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι προηγήθηκε την περασμένη εβδομάδα το πενταετές ομόλογο των 130 εκατ. ευρώ της Intralot το οποίο καλύφθηκε κατά 1,55 φορές καθώς συγκεντρώθηκαν κεφάλαια άνω των 200 εκατ. ευρώ, ενώ αύριο Τετάρτη κάνει πρεμιέρα στην Κύρια Αγορά του Χ.Α.
Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι απαιτήσεις ρευστότητας των τελευταίων μηνών ήταν μεγάλες. Η αγορά έβγαλε εις πέρας και άκρως επιτυχημένα τους τελευταίους μήνες projects που απαίτησαν πολύ μεγάλη ρευστότητα, όπως ήταν το placement της Εθνικής αλλά και της Helleniq Energy, την ΑΜΚ της Intralot, το ομόλογο του Τιτάνα και της Ideal Holdings, την έξοδο του ελληνικού δημοσίου στις αγορές για 4 δισ. ευρώ, και τη δημόσια εγγραφή του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών όπου σηκώθηκαν 738 εκατ. ευρώ.
Εύλογα τώρα η αγορά παρουσιάζει αρρυθμίες και μερική αδυναμία στις συναλλαγές, δεδομένου ότι – παρά την καλή πορεία και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από την ελληνική οικονομία – το χρηματιστήριο παραμένει στην τάξη των αναδυόμενων αγορών. Το Χ.Α. μπορεί να βρίσκεται σε υψηλά 13 ετών, όμως αποτελεί μια πολύ μικρή, ρηχή, περιφερειακή αγορά, ενώ την τελευταία 15ετία έχει αποψιλωθεί από πολλές καλές εταιρείες.
Παλαιότερα στο Χ.Α. ήταν εισηγμένες πάνω από 300 επιχειρήσεις, όπως πλέον το ταμπλό αριθμοί μόλις 155 εισηγμένες, ενώ από αυτές, σχεδόν το 1/3 είναι ωσεί παρών, με μηδαμινή εμπορευσιμότητα.
Στο ταμπλό
Σήμερα λοιπόν ο Γ.Δ. κινήθηκε στο μεγαλύτερο διάστημα της ημέρας σε πτωτική τροχιά, ενώ έκλεισε στις 1.411,98 μονάδες με απώλειες 0,18%. Ο FTSE 25 έκλεισε με οριακή πτώση 0,03% στις 3.431,28 μονάδες, ο Mid Cap ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 2.396,52 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,42% στις 1.230,10 μονάδες.
Παρά τη μικρή ουσιαστικά πτώση του Γ.Δ. αλλά και το κράτημα της ευρύτερης περιοχής των 1.410 – 1.400 μονάδων, το ευρύτερο ταμπλό κινήθηκε διορθωτικά, κάτι που δείχνει ότι οι επενδυτές «κλειδώνουν» ρευστότητα. Στον Large Cap μάλιστα 17 μετοχές από τις 25 έκλεισαν πτωτικά, παρά το οριακό -0,02% του συγκεκριμένου δείκτη. Συνάμα, στο σύνολο της αγοράς, 72 μετοχές έκλεισαν πτωτικά – διορθωτικά, ενώ 49 ενισχύθηκαν.
Στο χώρο της μεγάλης αποτίμησης ξεχώρισε η Quest Συμμετοχών με άνοδο 4,60%, ο ΟΠΑΠ είχε ισχυρή άνοδο 2,11% και η Eurobank +1,67%. Αντιθέτως, πιέσεις δέχτηκαν μετοχές όπως Σαράντης, Lamda Development, Cenergy Holdings, Coca Cola HBC, Motor Oil κ.λπ. Στον Mid Cap ξεχώρισε ο ΟΛΠ με άνοδο 4,29%, ενώ απώλειες άνω του 2% είχαν οι Intralot και Intracom Holdings.