Σε κενό γράμμα και εσωτερική απειλή εξελίσσονται οι δηλώσεις του Εμάνουελ Μακρόν για την αποστολή Ευρωπαίων στρατιωτών στο μέτωπο της Ουκρανίας προκαλώντας την αντίδραση τόσο της Μόσχας όσο και των Ευρωπαίων ηγετών, μεταξύ των οποίων και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες απέρριψαν την προοπτική αποστολής στρατευμάτων στην Ουκρανία, αδειάζοντας δημοσίως τον Εμάνουελ Μακρόν ο οποίος επιχείρησε να επιδείξει διάθεση περαιτέρω κλιμάκωσης της πίεσης στη Μόσχα. Αν και η πρόταση Μακρον δεν θεωρείτο ποτέ ρεαλιστική και από την αντίδραση των άλλων ηγετών τίθεται εντός συζήτησης, εν τούτοις είναι ενδεικτικής της προσπάθειας του Μακρόν να ενισχύσει το ηγετικό του προφίλ και την αντιρωσική του στάση, πιθανότατα ενόψει των Ευρωεκλογών, ώστε να πολώσει, καθώς αναμένεται νέα άνοδος της Λεπέν.
Αν και σε διπλωματικό και γεωστρατηγικό επίπεδο η πρόταση Μακρόν για την αποστολή Ευρωπαίων στρατιωτών στο μέτωπο της Ουκρανίας είναι αυτοκτονική, σε πολιτικό θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μεγαλοφυής, καθώς ο Μαρόν επιτυγχάνει να αναδειχθεί στον ισχυρότερο αντι-πουτινικό ηγέτη τη στιγμή που οι διεργασίες στην Ευρώπη για τη στήριξη στην Ουκρανία καθυστερούν και ενώ η απειλή Τραμπ υπονομεύει τη δέσμευση των ΗΠΑ στο πλευρό του Ζελένσκι. Η στάση Ζελένσκι σε διπλωματικό επίπεδο θα μπορούσε να αναιρέσει την προσπάθεια ώστε να δημιουργηθεί χώρος για διαπραγματεύσεις και να εντείνει την αιματοχυσία.
Ταυτόχρονα, όμως, σε πολιτικό επίπεδο ο Μακρόν ενισχύεται στο εσωτερικό μέτωπο, κερδίζει πόντους στην αντι-ρωσική κοινή γνώμη και υπενθυμίζει ότι έχει εχθρό και βάλλεται πανταχόθεν, στρατηγική που έχει υιοθετήσει η ακροδεξιά.
Τί είπε ο Μακρόν
Ο Μακρόν είπε στους δημοσιογράφους ότι οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που παρευρέθηκαν στη σύνοδο συμφώνησαν να αναλάβουν δράση σε πέντε τομείς, συμπεριλαμβανομένων των επιχειρήσεων αποναρκοθέτησης, της υποστήριξης της Ουκρανίας στα σύνορά της με τη Λευκορωσία με μη στρατιωτικές δυνάμεις, της κυβερνοάμυνας και της παραγωγής όπλων στην Ουκρανία.
Ορισμένοι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ στέλνουν ήδη αθόρυβα συμβούλους και εκπαιδευτές για να βοηθήσουν τις ουκρανικές δυνάμεις να χειριστούν τον δυτικό εξοπλισμό, αλλά η αποστολή πιο οργανωμένων ομάδων προσωπικού θα ισοδυναμούσε με ένα σημαντικό βήμα από τους συμμάχους.
Αυτές οι ομάδες μπορεί να χρειαστεί να αμυνθούν, «κάτι που στη συνέχεια θα δικαιολογούσε ορισμένα στοιχεία ανάπτυξης», τόνισε ο Μακρόν. Αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει τον πρόσθετο κίνδυνο οι σύμμαχοι να χρειαστεί να χτυπήσουν κατά των ρωσικών δυνάμεων για να προστατεύσουν το προσωπικό τους.
Η σύγχυση σχετικά με την ευρωπαϊκή στάση κινδύνευσε να επισκιάσει το σχέδιο αγοράς πυρομαχικών για την Ουκρανία από χώρες εκτός Ευρώπης, το οποίο κέρδισε έδαφος στη σύνοδο της Δευτέρας, τονίζει το Bloomberg.
Οι αντιδράσεις των Ευρωπαίων
Στην άτυπη συγκέντρωση Ευρωπαίων ηγετών στο Παρίσι τη Δευτέρα, ο Μακρόν δήλωσε ότι η αποστολή δυτικών στρατευμάτων στα πεδία των μαχών στην Ουκρανία στο μέλλον δεν μπορεί να «αποκλειστεί», αναγνωρίζοντας πάντως πως σε αυτό το στάδιο «δεν υπάρχει συναίνεση».
«Δεν υπάρχει συναίνεση σήμερα για την αποστολή, επισήμως (…) χερσαίων στρατευμάτων. Όμως τίποτε δεν πρέπει να αποκλειστεί. Θα κάνουμε ό,τι απαιτείται ώστε η Ρωσία να μην μπορέσει να κερδίσει τον πόλεμο αυτό», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά το πέρας της διεθνούς συνόδου για την υποστήριξη στην Ουκρανία που οργάνωσε το Ελιζέ.
Ο αρχηγός του γαλλικού κράτους δεν θέλησε να πει περισσότερα για τη στάση της Γαλλίας στο ζήτημα, επικαλούμενος την ανάγκη τήρησης «στρατηγικής αμφισημίας». Όμως «δεν είπα ότι η Γαλλία δεν τάσσεται υπέρ», συνέχισε. «Δεν αίρω την αμφισημία (…) λέγοντας ονόματα. Λέω ότι ήταν μία από τις επιλογές που συζητήθηκαν», πρόσθεσε.
Κατά τη διάρκεια της συνόδου, δεν υπήρξε συζήτηση για απευθείας αποστολή Ευρωπαίων στρατιωτών στο πεδίο της μάχης, αλλά τα σχόλια του Μακρόν βοήθησαν να δημιουργηθεί στρατηγική ασάφεια, ανέφεραν πηγές του Bloomberg.
Για πόλεμο Ρωσίας – NATO προειδοποιεί το Κρεμλίνο
To Κρεμλίνο προειδοποίησε σήμερα ότι θα είναι αναπόφευκτη μια σύγκρουση μεταξύ της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ, αν χώρες-μέλη της Συμμαχίας στείλουν στρατεύματα να πολεμήσουν στην Ουκρανία.
«Δεν είναι σε καμία περίπτωση προς το συμφέρον των χωρών αυτών. Θα πρέπει να το γνωρίζουν», τόνισε ο Ντμίτρι Πεσκόφ απαντώντας στις χθεσινές δηλώσεις του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος εκτίμησε ότι «δεν μπορεί να αποκλειστεί» το ενδεχόμενο αποστολής δυτικών στρατευμάτων για να στηρίξουν την Ουκρανία στον πόλεμό της εναντίον της Ρωσίας.
«Το ίδιο το γεγονός ότι γίνεται συζήτηση για το ενδεχόμενο αποστολής κάποιων στρατευμάτων στην Ουκρανία από χώρες του ΝΑΤΟ είναι ένα πολύ σημαντικό νέο στοιχείο», σημείωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.
Όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους αν θα υπήρχε κίνδυνος άμεσης σύγκρουσης μεταξύ της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ, στην περίπτωση αποστολής δυτικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, ο Πεσκόφ απάντησε: «Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να συζητήσουμε όχι για το αν είναι ενδεχόμενη, αλλά για το αν είναι αναπόφευκτη (μια άμεση σύγκρουση)».
Όχι σε άμεση εμπλοκή του NATO
Ενώ η Ουκρανία έχει απόλυτη ανάγκη από περισσότερους στρατιώτες για να τη βοηθήσουν να αποκρούσει τις προωθήσεις των ρωσικών δυνάμεων, οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ συνεχίζουν να απορρίπτουν κατηγορηματικά την αποστολή συμμαχικών στρατευμάτων στην Ουκρανία καθώς φοβούνται ότι θα οδηγηθούν σε έναν ευρύτερο πόλεμο με μια πυρηνική δύναμη. Το ΝΑΤΟ λέει ότι δεν σκοπεύει να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία.
«Αυτό που συμφωνήσαμε από την αρχή εξακολουθεί να ισχύει για το μέλλον, δηλαδή ότι δεν θα υπάρξουν χερσαία στρατεύματα, δεν θα υπάρξουν στρατιώτες στο ουκρανικό έδαφος από ευρωπαϊκά κράτη ή κράτη του ΝΑΤΟ», δήλωσε στους δημοσιογράφους την Τρίτη ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς. «Και ότι οι στρατιώτες που αναπτύσσονται από τις χώρες μας δεν θα συμμετάσχουν ενεργά στον πόλεμο».
Ωστόσο, σε αντίθεση με τη σαφή σχόλια του Σολτς, τα σχόλια του Μακρόν μια μορφή στρατηγικής ασάφειας, η οποία είχε σαν στόχο τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, για να δείξει ότι οι σύμμαχοι δεν θα υποχωρήσουν από την υποστήριξή τους στο Κίεβο, δήλωσαν Γάλλοι αξιωματούχοι.
Εν τω μεταξύ, ο Γερμανός αντικαγκελάριος Ρόμπερτ Χάμπεκ κάλεσε το Παρίσι να στείλει περισσότερα όπλα στο Κίεβο.
Από την πλευρά του, ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ συντάχθηκε με τον Σολτς λέγοντας ότι η χώρα του δεν θα στείλει στρατιώτες στην Ουκρανία.
«Εάν όλες οι χώρες της ΕΕ δεσμεύονταν να βοηθήσουν την Ουκρανία στο ίδιο επίπεδο με την Πολωνία και την Τσεχία, τότε μάλλον δεν θα χρειαζόταν να μιλήσουμε για άλλες μορφές βοήθειας», είπε ο Τουσκ.