Κλυδωνισμούς τόσο στο μετοχικό σχήμα της Viva Wallet, όσο και σε θεσμικό επίπεδο προκαλεί η αιφνιδιαστική απόφαση του Χάρη Καρώνη να πραγματοποιήσει αύξηση κεφαλαίου. Η κίνηση αυτή δεν βγάζει επιχειρηματικά νόημα, αλλά μπορεί να ερμηνευτεί ευκολότερα υπό το πρίσμα του πολέμου μετόχων, που μαίνεται στη Viva.
Αύξηση κεφαλαίου 400 εκατ. στη Viva ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει ο Χάρης Καρώνης που μοιάζει με περισσότερο με προσπάθεια να επιβάλλει όρους στη μετοχική διελκυστίνδα με τη JP Morgan και να ελέγξει τις εξελίξεις, προκαλώντας ωστόσο την αντίδραση ακόμη και της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία ζήτησε εσπευσμένα εξηγήσεις, με τη μορφή business plan, ενώ διατηρεί το δικαίωμα να την μπλοκάρει, αν και κάτι τέτοιο θα ήταν τουλάχιστον ασυνήθιστο.
Αν και σε πρώτη ανάλυση το σενάριο που επικράτησε ήταν αυτό της εξαγοράς του ποσοστού που διαθέτει η JP Morgan με τα έσοδα από την αμκ, ως ίδιες μετοχές από την Viva Wallet, αυτό δεν φαίνεται ούτε βάσιμο, ούτε βιώσιμο. Το πιο ρεαλιστικό σενάριο είναι ότι ο Καρώνης επιχειρεί να εκβιάσει την έξοδο της JP Morgan μέσω dilution, καθώς μπορεί να υλοποιήσει την αμκ χωρίς την έγκρισή της. Μάλιστα, όπως έχει γίνει γνωστό ο Καρώνης προωθεί την αμκ με αποτίμηση της Viva Wallet στα 3 δισ. Κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε μη αναστρέψιμο προηγούμενο και θα έθετε τον πήχη για μελλοντικές μετοχικές συναλλαγές. Καθώς η JP Morgan δεν θα ήθελε να αγοράσει σε τέτοια αποτίμηση και έχοντας υποστεί απομείωση της συμμετοχής της, θα ήταν ευκολότερο να οδηγηθεί σε αποεπένδυση, λαμβάνοντας μάλιστα υψηλότερο τίμημα για τις μετοχές της, ικανό να αντισταθμίσει ενδεχόμενες απώλειες που θα προκύψουν από το dilution. Ακόμη όμως και να μείνει αμετακίνητη, ο Καρώνης θα ενισχύσει το ποσοστό του και άρα τον έλεγχό του στη διοίκηση και θα περιορίσει τη JP Morgan σε μέτοχο μειοψηφία, ενώ σήμερα απολαμβάνει status στρατηγικού επενδυτή.
Auditor’s note: Η διελκυστίνδα Καρώνη – Ντίμον
Ο Χάρης Καρώνης όντας ιδιαίτερα έμπειρος επιχειρηματίας και επίμονος επενδυτής έχει μέχρι τώρα καταφέρει να επιβάλλει τους όρους του σε παλαιούς και νέους μετόχους, ενώ είναι αλήθεια ότι οι σχέσεις του με πολλούς εξ αυτών ήταν οριακές έως και δυσαρμονικές. Εσχάτως, έχει εμπλακεί σε μια κόντρα με τη JP Morgan, του Τζέιμι Ντίμον, μετά από την άρνηση της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας να παράσχει κεφαλαιακή ένεση σε μια κρίσιμη -εποπτικά- στιγμή. Ακολούθησε η αιφνιδιαστική ανατροπή των ισορροπιών στο διοικητικό συμβούλιο και δημοσιεύματα για κακοδιαχείριση και διάρρηξη εμπιστοσύνης.
Με διαρροές, ο Χάρης Καρώνης επιχείρησε να αλλάξει τη δυναμική της αντιπαράθεσης, ανοίγοντας θέμα δικαστικής σύγκρουσης ή εξαγοράς μετόχων. Η διαφορά του με τον Ντίμον όμως ήταν -και παραμένει- η αποτίμηση της Viva Wallet. Ο Έλληνας επιχειρηματίας αποτιμά την Viva στα 3 δισ., υποδηλώνοντας ότι θα ήταν διατεθειμένος να πουλήσει… αλλά όχι λιγότερο από 1,8 δισ., καθώς διαθέτει την πλειοψηφία και το management. Με τον ίδιο τρόπο βέβαια δήλωνε και έτοιμος να εξαγοράσει τη JP Morgan. Ο Ντίμον, από την πλευρά του, σε ιδιωτικές συζητήσεις στη Νέα Υόρκη αναγνωρίζει τις ισχυρές προοπτικές της Viva Wallet, αλλά απέφυγε εντέχνως να ανοίξει τα χαρτιά του για την αντιπαράθεση με τον Καρώνη.
Τα ντεσού και τα θολά σημεία
Στην πρόσκληση για την αμκ ο Χάρης Καρώνης δεν διευκρινίζει αν η αύξηση κεφαλαίου θα διενεργηθεί με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων ή με μερική/ολική κατάργηση. Το μόνο που αναφέρει είναι ότι η αύξηση κεφαλαίου πρέπει να διενεργηθεί σε αποτίμηση της Viva Wallet, ύψους 3 δισ. ευρώ και τα αντληθέντα κεφάλαια θα κατευθυνθούν για τη χρηματοδότηση εξαγορών και συγχωνεύσεων, όπως προβλέπει η στρατηγική που ενέχεται στη συμφωνία μετόχων.
Υπό την παραπάνω οπτική, θα ήταν δύσκολο να έχει εξασφαλιστεί η απριόρι συναίνεση της JP Morgan. Υπενθυμίζεται ότι από το Νοέμβριο έχουν συγκληθεί σειρά έκτακτων γενικών συνελεύσεων, από τη θεματολογία των οποίων εντάθηκε η αίσθηση για τεταμένες σχέσεις μεταξύ των δύο μετόχων της Viva.
Στην ατζέντα γενικής συνέλευσης μπαίνει θέμα απόφασης για έκδοση δανείου ύψους ως 100 εκατ. ευρώ, -για ακόμη μια φορά- που θα χορηγηθεί από τρίτα πιστωτικά ιδρύματα και όχι από την JPM. Σκοπός της άντλησης ρευστότητας παραμένει η χρηματοδότηση εξαγορών.
Απορρόφηση της Viva Bank τώρα… IPO το 2027
Στην ατζέντα της γενικής συνέλευσης περιλαμβάνεται η έγκριση -και από τους δύο μετόχους- της εξαγοράς του 100% της Viva Payments από τη Vivabank, με σκοπό την απορρόφησή της, προκειμένου να ενισχυθεί η λειτουργία και η επιχειρηματική της ανάπτυξη.
Στο ίδιο θέμα ζητείται έγκριση για πρόσληψη συμβούλου, ο οποίος θα διερευνήσει το ενδεχόμενο εισαγωγής της Vivabank σε οργανωμένη χρηματιστηριακή αγορά, εντός του πρώτου τριμήνου 2027, με απάλειψη των διατάξεων περί δικαιώματος προαίρεσης αγοράς μετοχών (call option) των δύο μετόχων. Απάλειψη της ρήτρας call option προϋποθέτει αλλαγή συμφωνίας μετόχων.