Εμφανής γίνεται πλέον η απόσταση που χωρίζει το Ισραήλ από τους δυτικούς συμμάχους καθώς ο Νετανιάχου επιχειρεί με κάθε τρόπο να διευρύνει και να κλιμακώσει το μέτωπο, κίνηση που μοιάζει με απέλπιδα προσπάθεια πολιτικής του επιβίωσης.
Χωρίς συμφωνία και με μεγάλη ένταση ολοκληρωθηκε το απόγευμα της Τρίτης η συνάντηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν. Από την πλευρά του και ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον εξέφρασε σήμερα ανησυχία ότι το Ισραήλ ενδέχεται να έχει προβεί σε ενέργειες στη Λωρίδα της Γάζας που θα μπορούσαν να παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο.
Συνδυαστικά, φαίνεται ότι ΗΠΑ και Βρετανία επιχειρούν να χαλιναγωγήσουν τον Νετανιάχου, ο οποίος μετά την απόρριψη της δικαστικής μεταρρύθμισης από το Ανώτατο Δικαστήριο στο Ισραήλ, περπατά πάνω σε λεπτό στρώμα πάγου. Παράλληλα, οι δημόσιες εκφάνσεις της έντασης στόχο έχουν να κερδίσουν αξιοπιστία μεταξύ των παραγόντων στην περιοχή και να καταστήσουν τις δυτικές χώρες αξιόπιστους διαμεσολαβητές.
Απόσταση Μπλίνκεν με Νετανιάχου
Οπως μάλιστα μετέδωσαν ισραηλινά αλλά και αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, ενδεικτικό της τεταμένης κατάστασης είναι ότι μετά το τέλος της συνάντησης οι δύο πολιτικοί δεν έκαναν κοινές δηλώσεις, ως είθισται.
Μάλιστα, το γραφείο του πρωθυπουργού του Ισραήλ δεν έδωσε στη δημοσιότητα ούτε καν ενημέρωση για την συνάντηση, πέρα από ένα βίντεο που αναρτήθηκε στην πλατφόρμα Χ από την ώρα που γινόταν η συνάντηση.
Αργότερα κατά τις δηλώσεις που έκανε ο Μπλίνκεν, τόνισε ότι «πρέπει να επιτραπεί στους Παλαιστίνιους πολίτες να επιστρέψουν στα σπίτια τους μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες», ωστόσο αποκάλυψε ότι ο Νετανιάχου απέκλεισε κατηγορηματικά οποιοδήποτε ενδεχόμενο επιστροφής τους στη Γάζα.
Ακόμα ο Αμερικανός ΥΠΕΞ υποστήριξε ότι «η 7η Οκτωβρίου δεν μπορεί να συμβεί ποτέ ξανά» και ζήτησε «την ενίσχυση της προστασίας των αμάχων στη Γάζα», επισημαίνοντας πως οι ΗΠΑ «εργάζονται για να χαράξουν μια πορεία προς μια διαρκή ειρήνη και ασφάλεια». Πάντως επέρριψε την ευθυνη για τον πόλεμο στην Χαμάς και εκτίμησε ότι αυτός μπορεί να τελειώσε και αυριο αν λάβει τις σωστές αποφάσεις.
Πιέσεις και από τον Κάμερον
Από την πλευρά του και ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον εξέφρασε σήμερα ανησυχία ότι το Ισραήλ ενδέχεται να έχει προβεί σε ενέργειες στη Λωρίδα της Γάζας που θα μπορούσαν να παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο.
Ωστόσο τόνισε ότι οι συμβουλές που έχει λάβει μέχρι στιγμής από το επιτελείο του είναι ότι το Ισραήλ τηρεί το διεθνές δίκαιο, όμως υπάρχουν ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν.
Η Βρετανία έχει υποστηρίξει το δικαίωμα του Ισραήλ στη νόμιμη άμυνα μετά τις επιθέσεις της Χαμάς, αλλά το Λονδίνο έχει επίσης καλέσει τον ισραηλινό στρατό να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να ενεργεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο στη στρατιωτική του επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας, που έχει ερημώσει μεγάλο μέρος του παλαιστινιακού θύλακα.
Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών δεν απάντησε ευθέως σε βουλευτές – μέλη της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, για το αν έχει λάβει νομικές συμβουλές ότι το Ισραήλ μπορεί να έχει παραβιάσει το διεθνές δίκαιο, αλλά είπε ότι ορισμένα περιστατικά έχουν εγείρει ερωτήματα σχετικά με το αν υπήρξαν παραβιάσεις.
«Με ρωτάτε αν ανησυχώ ότι το Ισραήλ έχει προβεί σε ενέργειες που ενδέχεται να παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, επειδή συγκεκριμένες εγκαταστάσεις έχουν βομβαρδιστεί ή οτιδήποτε άλλο; Ναι, φυσικά», απάντησε ο Κάμερον σε ερωτήσεις βουλευτών.
Ο Κάμερον τόνισε ότι υπάρχει πάντα ένα «ερωτηματικό» για το εάν ένα δεδομένο περιστατικό αποτέλεσε παραβίαση του διεθνούς δικαίου, το οποίο δικηγόροι θα εξέταζαν και στη συνέχεια θα τον συμβούλευαν για αυτό.
«Η συμβουλή είναι μέχρι τώρα ότι (το Ισραήλ) έχει τη δέσμευση, την ικανότητα και τη συμμόρφωση (με το διεθνές δίκαιο), αλλά σε πολλές περιπτώσεις αυτό τίθεται υπό αμφισβήτηση».
Ο τελευταίος απολογισμός στη Γάζα
Συνολικά 23.210 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 59.167 έχουν τραυματιστεί στη Λωρίδα της Γάζας από την έναρξη του πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και την Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της παλαιστινιακής οργάνωσης.
Τα θύματα είναι στην πλειονότητά τους γυναίκες, έφηβοι και παιδιά.
Κατά το τελευταίο 24ωρο, 126 άνθρωποι σκοτώθηκαν, σύμφωνα με νέο απολογισμό, και 241 τραυματίστηκαν, όπως ανέφερε το υπουργείο.
Δεν λειτουργούν τα δύο τρίτα των νοσοκομείων
Αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού υγείας εξέφρασαν σήμερα ανησυχία σχετικά με την πιθανή κατάρρευση της παροχής νοσοκομειακής φροντίδας στη νότια και κεντρική Γάζα με εκατοντάδες μέλη ιατρικού προσωπικού και ασθενείς να έχουν εγκαταλείψει τις νοσοκομειακές εγκαταστάσεις για να γλιτώσουν τη ζωή τους.
Μόνο περίπου ένα τρίτο των νοσοκομείων της Γάζας λειτουργούν με κάποιο τρόπο–και ορισμένα μόνο εν μέρει–στον κατεστραμμένο θύλακα έπειτα από μήνες ισραηλινών βομβαρδισμών στο πλαίσιο της στρατιωτικής εκστρατείας εναντίον της Χαμάς ως απάντηση στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου.
Οι μάχες έχουν ενταθεί στο κεντρικό και νότιο τμήμα της χώρας αυξάνοντας την πίεση στα ήδη κορεσμένα νοσοκομεία που παραμένουν ανοιχτά.
“Αυτό που βλέπουμε είναι στ’ αλήθεια ανησυχητικό γύρω από το νοσοκομείο Αλ Άκσα και μια αύξηση των εχθροπραξιών πολύ κοντά στο Ευρωπαϊκό Νοσοκομείο της Γάζας και πολύ κοντά στο (νοσοκομείο) Νάσερ”, είπε ο Σον Κέισι, ο συντονιστής των ιατρικών ομάδων αντιμετώπισης επειγουσών καταστάσεων του ΠΟΥ στη Γάζα στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μέσω βιντεοδιάσκεψης στη Γενεύη.
“Δεν μπορούμε να χάσουμε αυτές τις ιατρικές εγκαταστάσεις. Πρέπει πάση θυσία να προστατευθούν. Αυτή είναι η τελευταία γραμμή δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας υγειονομικής φροντίδας που έχει η Γάζα–από τα βόρεια ως τα νότια χάνονται το ένα νοσοκομείο μετά το άλλο”, είπε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ασθενείς διακινδυνεύουν σήμερα τη ζωή τους για να εισαχθούν σε νοσοκομεία στην νότια πόλη Χαν Γιουνίς εξαιτίας των συνεχιζόμενων συγκρούσεων.
Στη διάρκεια επίσκεψης στο Αλ Άκσα, στην κεντρική Γάζα, πριν από δύο ημέρες ο Κέισι διαπίστωσε ότι 70% του προσωπικού είχαν εγκαταλείψει τις θέσεις τους. Την ίδια νύχτα εκατοντάδες ασθενείς σε αρκετά καλή κατάσταση για να μπορούν να φύγουν, εγκατέλειψαν κι εκείνοι το νοσοκομείο, πρόσθεσε.
Πολλοί εργαζόμενοι στο νοσοκομείο Νάσερ στην Χαν Γιουνίς κατέφυγαν μαζί με τους ήδη εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους της Γάζας που έχουν στριμωχτεί σε καταφύγια στο νοτιότερο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, γνωστοποίησε ο αξιωματούχος.
Και εκεί–όπως υπογράμμισε–υπάρχει μόνο ένας γιατρός για περισσότερους από 100 εγκαυματίες.
“Αυτό που συνεχίζουμε να βλέπουμε είναι το σύστημα υγείας να ταλανίζεται–εργαζόμενοι στον χώρο υγείας να μη μπορούν να πάνε στον χώρο εργασίας τους να φροντίσουν τους ασθενείς επειδή φοβούνται για τη ζωή τους…Ασθενείς και οι οικογένειές τους που φοβούνται να πάνε στο νοσοκομείο γιατί μπορεί να σκοτωθούν καθ΄οδόν. Βλέπουμε το σύστημα υγείας να καταρρέει με πολύ γοργό ρυθμό”.
Ο Ρικ Πίπερκορν, ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ για τα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη, είπε κατά την ίδια ενημέρωση ότι καθίσταται δυσκολότερο για τον ΠΟΥ να παραδίδει ιατροφαρμακευτικό υλικό εντός της Γάζας.