Με την ιστορία τους στην οινοποίηση όχι αιώνες αλλά χιλιετίες, η Ιταλία και η Γαλλία ήταν πάντα στην κορυφή της παγκόσμιας οινοβιομηχανίας.
Μέχρι σήμερα, οι δύο ευρωπαϊκές χώρες είναι παγκόσμιοι ηγέτες στην αμπελοκαλλιέργεια, με τα κρασιά τους να φημίζονται και να απολαμβάνουν σε όλα τα μέρη του κόσμου.
Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Αμπέλου και Οίνου (OIV), η Ιταλία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός κρασιού στον κόσμο για 9 από τα τελευταία 10 χρόνια. Η παραγωγή της ανέρχεται σε περίπου 50 εκατ. εκατόλιτρα ή πέντε δισεκατομμυρίων λίτρα. Αν και η μεσογειακή χώρα είναι πιο γνωστή για τα εξαιρετικά κόκκινα κρασιά της- όπως το Barolo, το Barbaresco ή το Brunello -τα λευκά κρασιά της Ιταλίας δεν πρέπει επίσης να υποτιμώνται.
Δείτε τη διαχρονική εξέλιξη της κατάταξης των μεγαλύτερων οινοπαραγωγών
Με την πλούσια κληρονομιά της γεμάτη παράδοση και τεχνογνωσία, η Γαλλία υπερέχει απέναντι στην Ιταλία ως πρότυπο οινοποιίας. Περιοχές όπως το Μπορντό, η Βουργουνδία και η Σαμπέιν είναι δθεθνώς γνωστές και ως οινοτουριστικές. Με μέση ετήσια παραγωγή περίπου 45 εκατομμυρίων εκατόλιτρων την τελευταία δεκαετία, η Γαλλία δεν απέχει πολύ από την Ιταλία… Σίγουρα δεν υπολείπεται… ποιοτικά.
Η αμερικανική ήπειρος ακολουθεί… σε απόσταση
Όπως φαίνεται και από το Infographic, η Ισπανία ολοκληρώνει την τριάδα των ευρωπαϊκών υπερδυνάμεων κρασιού, που έχουν εδραιώσει τη θέση τους στους 3 κορυφαίους παραγωγούς κρασιού παγκοσμίως, με χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Αυστραλία, η Χιλή, η Αργεντινή και η Νότια Αφρική ακολουθούν σε αρκετή απόσταση. Η Κίνα, που κάποτε θεωρούνταν μια αναδυόμενη υπερδύναμη στην οινοποίηση, έχει δει τόσο την εγχώρια κατανάλωση όσο και την παραγωγή να μειώνονται την τελευταία δεκαετία, μετά από χρόνια που πολλοί ειδικοί θεωρούσαν μη βιώσιμη την ανάπτυξη.