Την αναβάθμιση της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα από τη Fitch το απόψε (Παρασκευή) προβλέπει σε report η Societe General.
Η Fitch θα γίνει ο δεύτερος αναγνωρισμένος οίκος αξιολόγησης που θα δώσει, κατά πάσα πιθανότατα, στην Ελλάδα το status της επενδυτικής βαθμίδας σύμφωνα με report της Societe General.
Στο θέμα αναφέρθηκε εμμέσως και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg, όπου δήλωσε ότι η χώρα απέκτησε επενδυτική βαθμίδα. Αυτό τεχνικά ισχύει ήδη, καθώς αρκετοί οίκοι έχουν αναβαθμίσει το αξιόχρεο της ελληνικής οικονομίας. Ουσιαστικά όμως, η ΕΚΤ αναγνωρίζει τρεις και και απαιτείται η απόδοση status IG από δύο εξ αυτών για να είναι μπορεί να συμπεριληφθεί η Ελλάδα στις προβλέψεις των προγραμμάτων για την αγορά κρατικών ομολόγων. Μέχρι τώρα, από τους αναγνωρισμένους οίκους μόνο η S&P έχει θέσει την Ελλάδα σε κατηγορία IG.
Πρέπει να σημειωθεί ότι πλέον αναγνωρισμένη είναι και η DBRS, η οποία κατατάσσει την Ελλάδα επίσης σε Investment Grade, ωστόσο, θα χρειαστεί καιρός για την ενσωμάτωση των παλαιότερων δράσεών της στο ευρωσύστημα.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι εφόσον η Societe General η Ελλάδα από αύριο 2α Δεκεμβρίου τα ελληνικά ομόλογα θα είναι επιλέξιμα από την ΕΚΤ στο πλαίσιο των προγραμμάτων στήριξης.
Η αντίδραση της αγοράς
«Δεν αναμένουμε κάποια απότομη αντίδραση των τιμών των ελληνικών κρατικών ομολόγων σε αυτή την πιθανή αναβάθμιση της αξιολόγησης, καθώς οι αγορές έχουν πιθανότατα αποτιμήσει το καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας από τις εκλογές του Ιουνίου. Έχουμε παρατηρήσει μια πολύ διαφορετική εξέλιξη στην Ελλάδα. Μετά από περισσότερα από 13 χρόνια, η χώρα ανέκτησε επιτέλους μια αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας από τον οίκο αξιολόγησης S&P στις 20 Οκτωβρίου. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε μια ισχυρή οικονομική ανάκαμψη, την εντυπωσιακή δημοσιονομική εξυγίανση και τη στήριξη από την ΕΚΤ, καθώς και από τους μηχανισμούς δανείων ΕSM και ΕFSF. Τα δημόσια οικονομικά της χώρας ωφελήθηκαν επίσης από το ταμείο NGEU», επισημαίνει η γαλλική τράπεζα.
Όπως παρατηρήθηκε στην περίπτωση της επιστροφής της Πορτογαλίας στην επενδυτική βαθμίδα, η ένταξη στον δείκτη είναι απίθανο να οδηγήσει σε σημαντικές ροές. Ωστόσο, η αξιολόγηση σε επενδυτική βαθμίδα θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στα δημόσια οικονομικά της χώρας, καθώς αντανακλά τα βελτιωμένα θεμελιώδη μεγέθη και θα πρέπει να ακολουθήσει ένα σταδιακό ράλι στις τιμές των ελληνικών ομολόγων.
Η επανεκλογή του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας τον Ιούνιο έχει εξαλείψει την πολιτική αβεβαιότητα και διασφαλίζει τη συνέχεια της πολιτικής για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, γεγονός που υποδηλώνει ότι η δημοσιονομική εξυγίανση είναι πολύ πιθανό να συνεχιστεί. Σύμφωνα με το σχέδιο δημοσιονομικού προγράμματος της Ελλάδας για το 2024, το πρωτογενές πλεόνασμα θα συνεχίσει να αυξάνεται από 0,1% του ΑΕΠ το 2022 σε 1,1% του ΑΕΠ το 2023 και 2,1% του ΑΕΠ το 2024. Οι δαπάνες για τόκους θα μειωθούν ελαφρώς από 3,3% του ΑΕΠ το 2023 σε 3,2% του ΑΕΠ το 2024.