Νέα τροπή μπορεί να λάβουν οι εξελίξεις γύρω από το δυστύχημα των Τεμπών, καθώς ανακοινώθηκε ότι βρέθηκε το “μαύρο κουτί” της επιβατικής αμαξοστοιχίας, μετά την ψήφιση της Εξεταστικής Επιτροπής από τη Βουλή.
Το «μαύρο» κουτί της επιβατικής αμαξοστοιχίας που συγκρούστηκε με την εμπορική το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου στα Τέμπη, βρέθηκε στα συντρίμμια των βαγονιών που φυλάσσονται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο αμαξοστάσιο του ΟΣΕ στο Κουλούρι Λάρισας.
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του larissanet.gr, το καταγραφικό έχει υποστεί μεγάλες φθορές και είναι αμφίβολο αν μπορεί να αντληθεί κάποια πληροφορία από αυτό.
Οι έρευνες στο σημείο όπου φυλάσσονται τα βαγόνια συνεχίζονται
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο σημείο της σύγκρουσης στα Τέμπη είχε βρεθεί μόνο το καταγραφικό της εμπορικής αμαξοστοιχίας από το οποίο οι τεχνικοί από τη Γένοβα και την Αθήνα που το εξέτασαν την περασμένη άνοιξη δεν μπόρεσαν να εξάγουν κάποια στοιχεία καθώς και αυτό είχε υποστεί ζημιά μετά τη σύγκρουση.
Κατά πληροφορίες του ίδιου, οι έρευνες στο σημείο όπου φυλάσσονται τα βαγόνια συνεχίζονται με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως βρέθηκε βιολογικό υλικό το οποίο έχει σταλεί για ανάλυση σε μια προσπάθεια που γίνεται προκειμένου να ταυτοποιηθεί το 57ο θύμα.
Ψηφίστηκε Εξεταστική Επιτροπή για τα Τέμπη
Με ευρεία πλειοψηφία, καθώς σε σύνολο 298 βουλευτών, «ναι» ψήφισαν 266 και «όχι» ψήφισαν 32, πέρασε από την Ολομέλεια της Βουλής η πρόταση του ΚΚΕ για τη συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής για την σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη.
Την πρόταση του ΚΚΕ ψήφισαν όλα τα κόμματα, πλην του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ενώ η Νέα Δημοκρατία, που επίσης είπε «ναι» στην Εξεταστική, απέρριψε κάθε συζήτηση για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για τυχόν τέλεση ποινικών αδικημάτων από πλευράς πρώην υπουργών.
Η σύσταση της Έξεταστικής
Μετά από σχετική πρόταση του γ’ αντιπροέδρου της Βουλής, Αθανάσιου Μπούρα, η οποία έγινε δεκτή ομοφώνως, η Εξεταστική Επιτροπή θα αποτελείται από 31 μέλη, με εκπροσώπηση, κατ’ αναλογία της δύναμής τους, όλων των κομμάτων, καθώς και των ανεξάρτητων βουλευτών.
Η προθεσμία για την ολοκλήρωση της εργασιών της Επιτροπής και η υποβολή του σχετικού πορίσματος, ορίστηκε σε ένα μήνα από τη συγκρότησή της, με δικαίωμα παράτασης, εφόσον ζητηθεί από την ίδια την Επιτροπή.