Δυναμικό come back επιχειρούν τα “περιστέρια” της ΕΚΤ, με τον Γιάννη Στουρνάρα να ανεβάζει τους τόνους με νέα συνέντευξη που παραχώρησε στην boersen-zeitung, αντιτάσσεται σε συζητήσεις για εντατικοποίηση της σύσφιξης, μέσω ταχύτερης απομείωσης του ισολογισμού της ΕΚΤ.
Μετά από μήνες αναπόδραστων αυξήσεων στα επιτόκια, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ καλείται στην επόμενη σύνοδο, στην Αθήνα, να εξετάσει αν απαιτούνται περαιτέρω ενέργειες στην κατεύθυνση της σύσφιξης, ή αν τα εργαλεία και η ένταση που έχουν επιλεγεί είναι επαρκή.
Επ αυτού σπεύδει να τοποθετηθεί ο Έλληνας κεντρικός τραπεζίτης, υποστηρίζοντας με παρεμβάσεις του ότι το ζήτημα πλέον δεν είναι αν έχουν γίνει αρκετά για να ελεγχθεί ο καλπάζον και επίμονος πληθωρισμός, αλλά μήπως τελικά γίνουν περισσότερα απ΄ όσα χρειάζεται και υπάρξουν ανεπιθύμητες συνέπειες στην οικονομία.
Σε συνέντευξή του, το μέλος του Συμβουλίου της ΕΚΤ, Γιάννης Στουρνάρας, αντιτίθεται σε περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων στην ευρωζώνη και επίσης αντιτίθεται σε μια ταχύτερη μείωση του ισολογισμού της ΕΚΤ. Αυτήν τη στιγμή θεωρεί ότι η μεγαλύτερη απειλή είναι να γίνει υπερβολική παρέμβαση, χαρακτηριστικά αναφέρει η boersen-zeitung.
Ο Γιάννης Στουρνάρας προειδοποιεί για το ενδεχόμενο υπερβολικής αντίδρασης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στο πλαίσιο της μάχης κατά του υψηλού πληθωρισμού. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην boersen-zeitung, ο Έλληνας κεντρικός τραπεζίτης υπογραμμίζει ότι «Δεν πρέπει να το παρακάνουμε», ενώ συμπληρώνει: «Δεν πρέπει και δεν χρειάζεται να κλείσουμε εντελώς την οικονομία. Μιλάει συγκεκριμένα κατά της περαιτέρω αύξησης των επιτοκίων και επίσης κατά της μεγαλύτερης ταχύτητας στη μείωση του ισολογισμού της ΕΚΤ. «Δεν πρέπει να βιαζόμαστε να πάρουμε νέες αποφάσεις τώρα».
Που βρισκόμαστε
Την περασμένη εβδομάδα, προς έκπληξη πολλών, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αύξησε τα βασικά του επιτόκια για δέκατη συνεχόμενη φορά.
Συνολικά, η ΕΚΤ έχει ανεβάσει τα επιτόκια κατά 450 μονάδες βάσης από τον Ιούλιο του 2022, σε μια άνευ προηγουμένου πορεία σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής. Το Συμβούλιο είχε επισημάνει ότι η κορύφωση των επιτοκίων θα μπορούσε να είχε επιτευχθεί.
Πλέον, το ζητούμενο είναι αν η σύσφιξη είναι επαρκής σε ένταση και εύρος. Τα ερωτήματα αυτά θέτουν στο επίκεντρο τον ισολογισμό της ΕΚΤ, τον οποία μειώνει με σταθερά βήματα η ΕΚΤ. Όπως όλα δείχνουν, όμως, τα γεράκια φαίνεται ότι τώρα ζητούν επιτάχυνση της αποεπένδυσης της ΕΚΤ, ώστε να ζοριστούν, τράπεζες και κυβερνήσεις και να αναγκαστούν να ανατιμολογήσουν το ρίσκο και να αυτοπεριοριστούν.
Η ΕΚΤ μοιάζει να αντιμετωπίζει το δίλημμα κινδύνου για υψηλό πληθωρισμό και ύφεσης. Στο 5,3%, ο πληθωρισμός είναι πολύ πάνω από τον στόχο της ΕΚΤ του 2%. Πολλοί οικονομολόγοι, μεταξύ τους και ο Ρουμπινί, ζητούν από τις κεντρικές τράπεζες να αναθεωρήσουν τους στόχους τους για τον πληθωρισμό, προκειμένου να αποφευχθεί η λήψη υπερβολικά κατασταλτικών μέτρων.
Από τη σκοπιά του Στουρνάρα, ο μεγαλύτερος κίνδυνος αυτή τη στιγμή είναι η ΕΚΤ να κάνει πάρα πολλά όσον αφορά τη νομισματική πολιτική. Ορισμένοι συνάδελφοι του στο Συμβούλιο διαφωνούν.
“Πρέπει να πάρουμε ήρεμα μαθήματα από το παρελθόν. Δεν χρειάζεται να σφίξουμε τα πράγματα έως ότου κάτι καταρρεύσει εντελώς στο τραπεζικό σύστημα ή στην οικονομία”, λέει ο Έλληνας κεντρικός τραπεζίτης. Η οικονομία του ευρώ είναι στάσιμη, ενώ ο πληθωρισμός ήδη μειώνεται σημαντικά. Τώρα το θέμα είναι να λειτουργήσουν τα προηγούμενα βήματα.
Υπάρχουν «ακόμα πολλά περιοριστικά μέτρα επί τάπητος».
Αργεί το επόμενο βήμα…
Ο Στουρνάρας επίσης δεν αναμένει να υπάρξουν περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων. «Με βάση την τρέχουσα κατάσταση, υποθέτω ότι το επόμενο βήμα μας θα είναι η μείωση των επιτοκίων», δηλώνει. Αλλά είναι δύσκολο να πούμε πότε θα συμβεί αυτό.
Ομοίως, ο Γιάννης Στουρνάρας επισημαίνει ότι δεν το αντιδρά στο ενδεχόμενο ταχύτερης μείωσης του ισολογισμού της ΕΚΤ, μέσω του περιορισμού της επανεπένδυσης κερδών, ή/και της μείωσης των αγορών κρατικών ομολόγων. Σημειώνει μάλιστα ότι “Δεν πρέπει να πάρουμε κανένα περιττό ρίσκο.”
«Η πρωταρχική μας εντολή είναι η σταθερότητα των τιμών και θέλουμε να επαναφέρουμε τον πληθωρισμό στο 2,0% έγκαιρα – αυτό είναι πολύ σαφές», λέει ο Στουρνάρας. “Αλλά κοιτάμε επίσης την οικονομία· η ανάπτυξη και η απασχόληση είναι επίσης σημαντικές για εμάς. Αισθανόμαστε επίσης κοινωνική ευθύνη.” Επιπλέον, η χαμηλότερη ανάπτυξη οδηγεί σε μικρότερο πληθωρισμό.
Οι αγορές διακρίνουν πιθανότητες μείωσης των επιτοκίων τον ερχόμενο Ιούνιο ή Ιούλιο. Ορισμένοι συντηρητικοί αξιωματούχοι, ωστόσο, διαβλέπουν μεγαλύτερη περίοδο σταθερών επιτοκίων.
Ο Γιάννης Στουρνάρας εκτίμησε ότι ο πληθωρισμός, που βρίσκεται ακόμη πάνω από το 5%, θα υποχωρήσει ξανά στον στόχο του 2% μέχρι το τέλος του 2025 ή λίγο νωρίτερα.