Έχοντας φτάσει σε ένα σημαντικό μεταίχμιο αλλά και κομβικό τεχνικό σημείο, καθώς οι απώλειες από τα υψηλά του Ιουλίου έφτασαν στο 10% οπότε υπήρχε κίνδυνος να αλλάξει η τάση στο Χ.Α. και να περάσει σε bear market, το ελληνικό χρηματιστήριο έβγαλε αντίδραση άμυνας και ανασύνταξης την Πέμπτη.
- Αντίδραση άμυνας και αυτοσυντήρησης με μειωμένο τζίρο στο ΧΑ
- Παύση πωλήσεων, διασώθηκαν οι στηρίξεις το Χρηματιστήριο
- Όταν η πτώση από τα υψηλά 9ετίας άγγιξε το 10%, βγήκε αντίδραση
- Ράλι αντίδρασης στις ευρωπαϊκές αγορές
- Βούτηξε έως τις 1.213 μονάδες ο Γ.Δ., όμως έκλεισε στις 1.233 μονάδες
Ο Γενικός Δείκτης «βούτηξε» στο χαμηλό ημέρας έως τις 1.213,64 μονάδες όταν υποχωρούσε κατά 0,95%, ενώ από τα υψηλά των 1.345,63 μονάδων που ο δείκτης έκλεισε στις 27 Ιουλίου, η πτώση ξεπερνούσε το 10%.
Έτσι, δεδομένου ότι μετά το πτωτικό σερί είχαν δημιουργηθεί σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες, η αγορά έβγαλε ένστικτο αυτοσυντήρησης και γρήγορα ο Γ.Δ. γύρισε σε θετική τροχιά, όπου κρατήθηκε σε όλη την υπόλοιπη συνεδρίαση, κλείνοντας στις 1.233,81 μονάδες με άνοδο 0,70%.
Για δεύτερη συνεχή συνεδρίαση λοιπόν άντεξε η στήριξη των 1.220 μονάδων, καθώς και χθες ο Γ.Δ. έφτασε έως το χαμηλό των 1.219,34 μονάδες όταν υποχωρούσε κατά 2,21%, όμως τελικώς διέσωσε αυτή την περιοχή, καθώς έκλεισε στις 1.225,25 μονάδες. Μένει να δούμε αν θα συνεχιστεί η προσπάθεια αντίδρασης αύριο και την επόμενη εβδομάδα.
Θυμίζουμε ότι αύριο υπάρχει η τριπλή λήξη παραγώγων, κάτι που ίσως από το μέσον της συνεδρίασης και μετά απελευθερώσει την αγορά, ενώ το βράδυ της Παρασκευής υπάρχει η ετυμηγορία του αμερικανικού οίκου Mooody’s, που έχει το ελληνικό αξιόχρεο δύο σκαλιά κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, οπότε ίσως υπάρξει κάποια βελτίωση βαθμολογίας.
Από την άλλη πλευρά, μένει να δούμε αν οι τελευταίες εξελίξεις με το χτύπημα των φυσικών καταστροφών και την «τρύπα» που δημιουργείται σε δημοσιονομικό επίπεδο θα επηρεάσει την προσέγγιση του εν λόγω οίκου. Αν τυχόν ο οίκος επιλέξει να αναβάλει την έστω κατά μία σκάλα βελτίωση της θέσης του για την ελληνική οικονομία, τότε αυτό θα θεωρηθεί αρνητική εξέλιξη.
Auditor’s note: Οι καταστροφές δεν επηρεάζουν ακόμα το Χ.Α
Το Crisis Monitor έχει εγκαίρως επισημάνει ότι η πτωτική δυναμική, για την ώρα, δεν επιβαρύνεται από τις επιπτώσεις των φυσικών καταστροφών, αλλά αποτελεί υγιή διόρθωση μετά και την προεξοφλημένη αναβάθμιση από την DBRS και ελλείψει καταλυτών που θα μπορούσαν να συντηρήσουν την ανοδική κίνηση.Αν και οι εκτεταμένες καταστροφές θεωρείται βέβαιο ότι θα έχουν αντίκτυπο στην ασθμαίνουσα ελληνική οικονομία, εν τούτοις δεν φαίνεται να έχουν επιπτώσεις -άμεσες τουλάχιστον- στα μεγέθη των εταιριών του Χ.Α και στο επενδυτικό κλίμα.
Υπ΄αυτό το πρίσμα, η αποτίμηση των ζημιών και των επιπτώσεών του στο ΑΕΠ, τα ισοζύγια πληρωμών και τον πληθωρισμό, μπορεί να επηρεάσουν την αγορά μόνο όμως βραχυχρόνια. Μεσοπρόθεμα, το Χρηματιστήριο θα μπορούσε να επηρεαστεί μόνο από ενδεχόμενο πλήγμα των φυσικών καταστροφών στον προϋπολογισμό, ήτοι από εκτροχιασμό των δημοσιονομικών λόγω διαβιβαστικών δαπανών για τη στήριξή τους. Κάτι τέτοιο δεν διαφαίνεται, καθώς η κυβέρνηση δεν έχει κηρύξει ακόμα τη Θεσσαλία σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, δεδομένου ότι έχουν εξαντληθεί τα κονδύλια στον λογαριασμό φυσικών καταστροφών και επιχειρεί να περάσει πρώτα τον συμπληρωματικό και να δημιουργήσει έξτρα rainy day fund, με ανεξάρτητη χρηματοδότηση.
Η εικόνα της αγοράς
Ο FTSE έκλεισε στις 2.989,67 μονάδες με άνοδο 0,82%, όχι μακριά από το υψηλό ημέρας, ενώ ο Mid Cap είχε ξανά αδύναμη εικόνα, κλείνοντας στις 2.018,96 μονάδες με άνοδο 0,21%. Τέλος, ο τραπεζικός δείκτης αρχικά υποχώρησε έως 0,97%, κατόπιν έφτασε έως το +1,83%, ενώ τελικώς ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 951,89 μονάδες με άνοδο 1,44%.
Ο τζίρος ήταν μειωμένος έναντι των τριών προηγούμενων συνεδριάσεων καθώς διαμορφώθηκε στα 90,14 εκατ. ευρώ, με τα 40,46 εκατ. ευρώ, ήτοι περίπου το 45%, να διακινούνται στις τράπεζες. Κέρδη άνω του 2% είχαν στον FTSE 25 οι Eurobank, Lamda Development και Σαράντης, ενώ άνω του 1% ενισχύθηκαν μετοχές όπως Motor Oil, Εθνική, Helleniq Energy, Mytilineos, Coca Cola HBC και ΔΕΗ. Στο σύνολο της αγοράς 60 μετοχές είχαν άνοδο έναντι 36 που έκλεισαν με πτώση.