Κινήσεις που συνάδουν σε προσπάθεια εκ των έσω εκτόνωσης της πολυμέτωπης κυβερνητικής κρίσης φαίνεται ότι έχει δρομολογήσει το Μέγαρο Μαξίμου, εξωθώντας σε παραίτηση τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, ο οποίος όμως αποφάσισε να φύγει με… πάταγο ανοίγοντας μέτωπο και εκθέτοντας την Attica Group.
Το Μαξίμου διαρρέει ότι ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης φάνηκε εξ αρχές ανεπαρκής στα καθήκοντά του, ενώ υπέπεσε σε διαδοχικά ατοπήματα. Ωστόσο, αν εξετάσει κανείς τις πρωτοβουλίες του Μαξίμου για τη διαχείριση του κόστους, στα εκτός κύκλου πρόσωπα επιλέγει να επιρρίπτει πολιτικές ευθύνες, ενώ όταν αφορά σε πρόσωπα του στενού περιβάλλοντος, προωθούνται οι… επιχειρησιακές.
Τον είχανε στη “μπούκα”
Από το Μαξίμου διαδίδεται ότι η απομάκρυνση Βαρβιτσιώτη ήταν διαζύγιο κοινή συναινέσει. Αυτό όμως, δεν επιβεβαιώνεται από τη σφοδρότητα της ανακοίνωσής του ιδίου.
Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι το κλίμα στο Μέγαρο Μαξίμου είχε βαρύνει πολύ για τον πρώην, πλέον, υπουργό από ένα μείγμα ατυχών χειρισμών και αρνητικής δημοσιότητας που συνόδευσε από την αρχή αυτή τη θητεία του.
Στον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη χρέωσαν καθυστερημένη ανταπόκριση στα αυξημένα εισητήρια της τουριστικής περιόδου, θέμα που χρεώθηκε βέβαια και ο προκάτοχός του Γιάννης Πλακιωτάκης.
Ποιούς θέλει να σώσει ο Μητσοτάκης
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η καρατόμησή του τέθηκε επί τάπητος σχεδόν ταυτόχρονα με του Νότη Μηταράκη. Τελικά όμως η απόφαση δεν ελήφθη, καθώς η αξιολόγηση έδειξε ότι θα έπλητε τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Υπάρχουν όμως και άλλες πληφορίες που αναφέρουν ότι ο Γιάννης Μπρατάκος εισηγήθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη να εκλεμταλλευτεί την ευκαιρία για να τελειώνει με τα ¨βαρωνάτα” του κόμματος, τα οποία θα αναγκάσει σε αναδίπλωση, παρά τη δυσαρέσκειά που θα εκφράσουν. Τέτοιες κινήσεις όμως, επιβεβαιώνουν την αυξημένη πολιτική πίεση που δέχεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκ των έσω, με μπαράζ δημοσιευμάτων τόσο από την Καθημερινή, όσο και το Βήμα, ενώ δεν μπορούν να υποβαθμιστούν και οι δηλώσεις του Άρη Πορτοσάλτε.
Βέβαια, πρέπει να υπογραμμιστεί και η παράμετρος της αποπομπής υπουργών, αλλά της διάσωσης της φυσικής ηγεσίας τόσο του Λιμενικού Σώματος, όσο και της Αστυνομίας, ενώ κάτι αντίστοιχο συνέβη και στο υπουργείο Άμυνας, με την απομάκρυνση Παναγιωτόπουλου και διατήρηση Φλώρου, ο οποίος αναμένεται ότι θα παραμείνει και στις κρίσεις του 2024!
Ειδικότερα, ενώ για τις φωτιές αποπέμφθηκε ο Νότης Μηταράκης, όχι όμως η φυσική ηγεσία της αστυνομίας, για τη δολοφονία του Μιχάλη Κατσουρή από χούλιγκανς προτιμήθηκε η απριόρι απόδοση επιχειρησιακών ευθυνών και η διάσωση του Γιάννη Οικονόμου.
Πλέον, μένει να φανεί τί θα επιλέξει το Μαξίμου να κάνει με την Πολιτική Προστασία και τον Βασίλη Κικίλια.
Δεν έχει άλλο κεφάλαιο να κάψει ο Μητσοτάκης
Η παραίτησή του, σε αυτή τη φάση, αφού έχει περάσει η πρώτη αναμπομπούλα, σηματοδοτεί πολιτική μηδενικής ανοχής του Μαξίμου προς τους υπουργούς, γεγονός που καταδεικνύει τη φθορά του πρωθυπουργού, ο οποίος δεν διαθέτει πλεόνασμα πολιτικού κεφαλαίου για να δαπανήσει προς αποσόβηση των κρίσεων.
Αυτό φάνηκε άλλωστε και στη Λάρισα, όπου παρέστη ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να ανακοινώσει τη λήψη μέτρων ανακούφησης, αρωγής και ανασυγκρότησης του κάμπου που επλήγη από τις πλημμύρες. Κατά την άφιξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Λάρισα σημειώθηκαν επεισόδια, με τα ΜΑΤ να ρίχουν ακόμη και χημικά στους ανθρώπους που διαμαρτύρονταν.
Τί θα γίνει με τον Αγοραστό;
Υπ’ αυτό το πρίσμα, δεν αποκλείεται η ΝΔ να άρει τη στήριξή της στον Κώστα Αγοραστό στη Θεσσαλία, ο οποίος συγκεντρώνει τη μήνη των κατοίκων, λόγω της μη-εκτέλεσης των αντιπλημμυρικών έργων. Το ήδη βεβαρυμένο ιστορικό του όμως επιβαρύνει η αποκάλυψη ότι την ώρα των συσκέψεων ο απερχόμενος περιφερειάρχης Θεσσαλίας βρισκόταν στη γιορτή του χαλβά. Αν μάλιστα ευσταθεί και η υπόνοια Κικίλια ότι η Περιφέρεια, χωρίς να συμβουλευτεί και να συντονιστεί με την Πολιτική Προστασία έδωσε εντολή και απεμπόλισε το φράγμα που έπνιξε τον Παλαμά, μέσα στη νύχτα, τότε η κατάταση μπορεί να επιδεινωθεί έτι περαιτέρω.