Την επιβεβαίωση της κόπωσης που διέπει την αγορά τελευταία έκανε και η πρώτη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, που ήταν η τρίτη διαδοχικά πτωτική, με το Γενικό Δείκτη μάλιστα να χάνει οριακά το όριο ψυχολογίας των 1.300 μονάδων, κλείνοντας στις 1.299,47 μονάδες με απώλειες 0,99%.
- Επιβεβαίωση της κόπωσης στο Χ.Α. — Χάθηκαν οι 1.300 μονάδες
- Με πωλήσεις μπήκε ο Σεπτέμβριος για το Χρηματιστήριο
- Ρευστοποιήσεις στο Χ.Α. μετά τη λήξη Αυγούστου και 8μήνου
- Σημαντικές πιέσεις στις τράπεζες με πτώση έως 3,21%
Η αγορά μετά το ράλι του πρώτου 8μήνου έχει εισέλθει σε ένα μεταβατικό στάδιο αναζήτησης νέων καταλυτών και καινούριων «καυσίμων» που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν τις υπάρχουσες αποτιμήσεις σε δείκτες και μετοχές, ή να ελκύσουν νέο αγοραστικό ενδιαφέρον. Σε κάθε περίπτωση η κόπωση της αγοράς είναι εύλογη, καθώς από τον Οκτώβριο του 2022 έχει καταγράψει ένα ιλιγγιώδες ράλι αντίδρασης άνω του 60% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη και άνω του 100% σε επίπεδο τραπεζών! Καμιά άλλη αγορά διεθνώς δεν έχει παρόμοια συγκομιδή.
Σε αυτή την κούρσα, μόνο δύο μήνες ήταν διορθωτικοί, ο Μάρτιος που λόγω των Τεμπών και της κρίσης στις περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ έφερε διόρθωση 6,6% και ο Αύγουστος που έκλεισε με πτώση 1,72%. Έτσι, σε επίπεδο οκταμήνου, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο σε ποσοστό +41,16%, ο FTSE 25 κέρδισε 41,33%, ο Mid Cap ενισχύθηκε κατά 53,44%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 65,97%.
Το δέλεαρ των ρευστοποιήσεων είναι μεγάλο καθώς υπάρχουν μετοχές με άνοδο έως και 150% το 8μηνο, ενώ από την άλλη πλευρά, η Ελλάδα αναμένει ίσως την επόμενη Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από τον οίκο DBRS, ύστερα από 13 χρόνια επενδυτικής απομόνωσης.
Έτσι, εύλογα υπάρχουν διαφορετικές «σχολές» σκέψης στις τάξεις των επενδυτών, καθώς στο… άρμα της αγοράς μπαίνουν και νέοι παίκτες που έχασαν το ράλι των πρώτων μηνών, ενώ άλλοι κωδικοί νιώθουν κορεσμό, κλειδώνοντας κέρδη. Αυτό άλλωστε είναι και το αέναο «παιχνίδι» των αγορών, που τις καθιστά ενδιαφέρουσες σε κάθε συγκυρία.
Πάντως, και καλά αποτελέσματα ανακοινώνονται από τις εισηγμένες, αλλά και οι εγχώριοι και κυρίως διεθνείς οίκοι συνεχίζουν να δίνουν πολύ υψηλότερες τιμές στόχους για κορυφαίες μετοχές. Μένει να δούμε πως θα κινηθούν και οι διεθνείς αγορές Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, ένα δίμηνο που παραδοσιακά δεν είναι από πολύ θετικά, αν και καμιά συγκυρία δεν είναι ίδια.
Χθες θυμίζουμε πως στην αγορά κυριάρχησε το rebalancing λόγω των αλλαγών στο δείκτη MSCI Greece Standard όπου από σήμερα προστέθηκε η μετοχή της Πειραιώς, ενώ αφαιρέθηκε η Τέρνα Ενεργειακή. Πλέον ο τραπεζικός κλάδος έχει και τις τέσσερις συστημικές στον πιο προβεβλημένο δείκτη, οπότε γίνεται ξανά η ναυαρχίδα, ενώ ο ενεργειακός τομέας, μετά τη διαγραφή της Τέρνα Ενεργειακής, μένει με τρεις εκπροσώπους (ΔΕΗ, Mytilineos, Motor Oil).
Στατιστικά και ταμπλό
Σήμερα ο τζίρος ήταν μειωμένος στα 79,56 εκατ. ευρώ, με τα 71,5 εκατ. ευρώ να διακινούνται στον Large Cap, εκ των οποίων τα 35,36 εκατ. ευρώ έγιναν στις τράπεζες, ενώ στον Mid Cap διακινήθηκαν μόλις 3,14 εκατ. ευρώ, επίδοση που είναι από τις μικρότερες των τελευταίων πολλών μηνών. Η Πειραιώς, μετά τα 178,98 εκατ. ευρώ που διακίνησε χθες λόγω της εισόδου στο δείκτη MSCI Greece Standard, σήμερα κυριάρχησε ξανά στις συναλλαγές διακινώντας 17,84 εκατ. ευρώ.
Κατά τα λοιπά, ο FTSE 25 έκλεισε στις 3.152,47 μονάδες με πτώση 0,93%, ο Mid Cap ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 2.167,11 μονάδες με πτώση 0,82%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 2,19 στις 1.039,82 μονάδες.
Η Alpha Bank πιέστηκε σημαντικά χάνοντας 3,21% της αξίας της, η Εθνική υποχώρησε κατά 2,77%, η Πειραιώς -1,94% ενώ η Eurobank είχε την ανθεκτικότερη εικόνα χάνοντας 1%. Στον υπόλοιπο FTSE 25 και στις μετοχές της πραγματικής οικονομίας, σημαντικές πιέσεις δέχτηκαν οι Autohellas, Viohalco, Ελλάκτωρ, ElvalHalcor, ΓΕΚ Τέρνα, Coca Cola HBC, Motor Oil, Helleniq Energy κ.λπ. Στον αντίποδα, κέρδη άνω του 2% είχε ο ΟΠΑΠ, ενώ πλέον του 1% ενισχύθηκαν οι Cenergy Holdings, ΟΤΕ και Quest Συμμετοχών.