Σε μοτίβο έντονης μεταβλητότητας βρίσκεται το Χρηματιστήριο της Αθήνας, καθώς μετά από πτώση τεσσάρων εβδομάδων τη Δευτέρα εκδηλώνει τεχνική αντίδραση με μίνι ράλι, χωρίς όμως ιδιαίτερο τζίρο.
Ισχυρή ανοδική αντίδραση εκδηλώνεται στο Χρηματιστήριο της Αθήνας μετά τη διόρθωση τεσσάρων σερί εβδομάδων, απόδειξη ότι η αγορά διατηρεί τα αντανακλαστικά της.
Η κίνηση στο Χρηματιστήριο οφείλεται κυρίως σε ενδογενείς αιτίες και υποστηρίζεται από το εν γένει θετικό κλίμα σε ΗΠΑ και Ευρώπη. Ο κύριος λόγος της αντίδρασης είναι μάλλον τεχνικός, καθώς η αγορά είχε πιεστεί πολύ και παρατεταμένα, δημιουργώντας δυναμική αντιστροφής.
Η βιωσιμότητα της ανοδικής κίνησης θα κριθεί από μια σειρά στοιχείων: Την ύπαρξη ειδησεογραφίας για να την υποστηρίξει, την εισροή φρέσκου χρήματος, την απουσία πωλητών και την επιβεβαίωση των προοπτικών. Σε αυτή τη φάση, δεν πληρούνται οι παράγοντες αυτοί, κι έτσι η αγορά είναι εγκλωβισμένη σε σωρευστική κίνηση, ενίοτε σε μεγάλο εύρος, που όμως επί τέσσερις εβδομάδες αποδεικνύεται ότι πρόκειται για πλαγιοκαθοδικό κανάλι.
Το θετικό κλίμα στη Wall Street, ενόψει του Jackson Hole συμβάλει στην ενίσχυση της θετικής δυναμικής και στην Ευρώπη. Ενθαρρυντικά είναι και τα μάκρο, καθώς η γερμανική οικονομία φαίνεται ότι πηγαίνει χειρότερα από τις προσδοκίες, με τις αγορές να μεταφράζουν τα στοιχεία ως λόγους ανάσχεσης της πολιτικής της ΕΚΤ. Ωστόσο, η Κριστίν Λαγκάρντ έχει ξεκαθαρίσει ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει.
Η εικόνα της αγοράς
Την αντίδραση στο χρηματιστήριο της Αθήνας οδηγούν οι τράπεζες, όπου συγκεντρώνεται και το συντριπτικό ποσοστό του τζίρου.
Ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται -στην εκπνοή- κατά 1,84% στις 1286,54 μονάδες. Μεγαλύτερα κέρδη 2,11% καταγράφει ο Large Cap που φαίνεται να τερματίζει στις 3.125,67 μονάδες. Εκρηκτικά κέρδη 2,98% κατέγραψε ο ΔΤΡ κλείνοντας στις 1028,04 μονάδες. Κέρδη 1,68% σημείωσε ο Mid Cap στις 2.111.27 μονάδες.
Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 86 εκατ., κοντά στον μέσο όρο του μήνα, αλλά χαμηλά συνολικά, ένδειξη ότι η άνοδος πραγματοποιήθηκε ελλείψει πωλητών και όχι από πανσπερμία αγοραστών.
Στο ταμπλό, 78 μετοχές έκλεισαν με κέρδη, 21 με απώλειες και 20 έμειναν σταθερές.
Η βραχυχρόνια τεχνική εικόνα της αγοράς είναι καλή, καθώς επιβεβαίωσε τις στηρίξεις και “καβάλησε” τη γραμμή τάσης, αποκτώντας έτσι αέρα. Η δυναμική όμως βασίζεται ακόμη στην τεχνική αντίδραση που την καθιστά βραχύβια, για την εμπέδωση της αντιστροφής απαιτείται ανθεκτικότητα και καταλύτες.
Οι τράπεζες ενισχύονται μετά την έκθεση της HSBC, που ανεβάζει τον πήχη για Alpha Bank και ΟΠΑΠ, ενώ διατηρεί υψηλότερες τιμές στόχους και για τις τέσσερις συστημικές.
Οι αγοραστές εστιάζουν σε Alpha Bank και Πειραιώς, ενώ στην πεντάδα των πιο κερδισμένων ηγείται ο ΟΛΠ -που έφαγε αρκετό ξύλο στις προηγούμενες συνεδριάσεις- και συμμετέχουν ΕΧΑΕ και Jumbo.
Στον αντίποδα, στις πλέον πτωτικές ηγείται η Intrakat -με μεγάλο τζίρο, μετά από δημοσιεύματα για επικείμενη ΑΜΚ, τα οποία αν και διέψευσε η εταιρία κατηγορηματικά, δεν κατάφερε να αντισταθμίσει τη δυναμική που δημιούργησαν. Την πεντάδα των πιο πτωτικών απαρτίζουν, Σαράντης, Ελλάκτωρ Albio Βιοκαρπέτ και Παπουτσάνης. Με αφορμή τις αλλαγές στους δείκτες FTSE/Russell -είσοδος της Viohalco στον Large Cap- και την ενίσχυση της βαρύτητας του τραπεζικού κλάδου στο «καλάθι» του MSCI Standard Greece, από 31/8-1/9 ορισμένοι ξένοι αξιοποιώντας τις χαμηλότερες τιμές (επανεισόδου) χτίζουν θέσεις.
Movers & Shakers