Οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δηλώνουν εισοδήματα κάτω των 10.000 ευρώ μπαίνουν στο στόχαστρο της εφορίας αμέσως μετά το τέλος της διαδικασίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων που ολοκληρώνεται στις 31 Αυγούστου. Υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι και γενικότερα τα επαγγέλματα που εμπλέκονται με την οικοδομή, καθώς και οι εκμεταλλευτές ταξί είναι οι πρώτοι που θα περάσουν από ελεγκτικό «κόσκινο».
Με επτά στους δέκα επαγγελματίες να δηλώνουν εισοδήματα κάτω των 10.000 ευρώ, οι ανωτέρω θα είναι οι πρώτοι κλάδοι που θα ελεγχθούν εξονυχιστικά. Κάθε κλάδος θα ελεγχθεί ξεχωριστά από ειδική ομάδα ελεγκτών, οι οποίοι θα κάνουν «φύλλο και φτερό» τις φορολογικές δηλώσεις των επαγγελματιών, τις δηλώσεις ΦΠΑ που έχουν υποβάλει, τις επιστροφές φόρου που έχουν λάβει, τα στοιχεία που εμφανίζονται στα myDATA, τα περιουσιακά στοιχεία τους, τις δαπάνες διαβίωσης, μέχρι και τις ενισχύσεις που έλαβαν την περίοδο της πανδημίας.
Με επτά στους δέκα επαγγελματίες να δηλώνουν εισοδήματα κάτω των 10.000 ευρώ, οι ανωτέρω θα είναι οι πρώτοι κλάδοι που θα ελεγχθούν εξονυχιστικά. Κάθε κλάδος θα ελεγχθεί ξεχωριστά από ειδική ομάδα ελεγκτών, οι οποίοι θα κάνουν «φύλλο και φτερό» τις φορολογικές δηλώσεις των επαγγελματιών, τις δηλώσεις ΦΠΑ που έχουν υποβάλει, τις επιστροφές φόρου που έχουν λάβει, τα στοιχεία που εμφανίζονται στα myDATA, τα περιουσιακά στοιχεία τους, τις δαπάνες διαβίωσης, μέχρι και τις ενισχύσεις που έλαβαν την περίοδο της πανδημίας.
• Αδικαιολόγητη αύξηση περιουσιακών στοιχείων.
• Δαπάνες που δεν δικαιολογούνται από τα δηλωθέντα εισοδήματα (ατομικά ή/και οικογενειακά των φυσικών προσώπων).
• Υποψία/ένδειξη ότι το πραγματικό εισόδημα είναι μεγαλύτερο του δηλωθέντος.
• Ζημιογόνο αποτέλεσμα που δηλώνεται από φυσικά πρόσωπα – μέλη εταιρειών.
Ελεγχοι σε νησιάΤο φετινό καλοκαίρι, όπως δείχνουν τα στοιχεία, καταγράφεται οργασμός ελέγχων αλλά και παραβάσεων. Πηγές του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών καθώς και στελέχη της ΑΑΔΕ κάνουν λόγο για ρεκόρ προστίμων και λουκέτων κυρίως στους τουριστικούς προορισμούς. Σύμφωνα με πληροφορίες, το τελευταίο διάστημα οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ έχουν επικεντρώσει το ενδιαφέρον τους σε δύο νησιά των Κυκλάδων και συγκεκριμένα στην Πάρο και την Ανδρο, όπου η φοροδιαφυγή έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Σχεδόν τα μισά καταστήματα στη Χώρα της Ανδρου βρέθηκαν με παραβάσεις και επιβλήθηκαν πρόστιμα και 48ωρα λουκέτα, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά, όπως μαρτυρούν κάτοικοι του νησιού. Τα ηλεκτρονικά εργαλεία που έχει στη διάθεσή του ο ελεγκτικός μηχανισμός παρέχουν τη δυνατότητα στους ελεγκτές να πηγαίνουν στοχευμένα σε όσες επιχειρήσεις φαίνεται να έχουν πραγματοποιήσει συναλλαγές με POS, χωρίς ωστόσο να έχουν εκδώσει τις σχετικές αποδείξεις. Οπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, δεν αποκλείεται να αλλάξει το ποινολόγιο της εφορίας και τα πρόστιμα να γίνουν ακόμη πιο αυστηρά για όσους δεν εκδίδουν και δεν διαβιβάζουν τις αποδείξεις στην ΑΑΔΕ. Σημειώνεται ότι τα στοιχεία από τα τερματικά POS βρίσκονται στη διάθεση της ΑΑΔΕ σε διάστημα 24 ωρών από τη συναλλαγή.
Οπως προαναφέρθηκε, το τελευταίο διάστημα καταγράφεται ρεκόρ λουκέτων, εξέλιξη που οφείλεται στο γεγονός ότι και οι 1.200 ελεγκτές της ΑΑΔΕ είναι επί ποδός. Παράλληλα φέτος έχουν αλλάξει και οι συνθέσεις των κλιμακίων των ελεγκτών. Μπορεί ένα κλιμάκιο από την Κατερίνη της Κεντρικής Μακεδονίας να διενεργήσει έλεγχο στη Βάρκιζα και ένα συνεργείο από τη Θεσσαλονίκη να βρεθεί στην Πάτρα. Αυτές οι αλλαγές οδήγησαν στον εντοπισμό περισσότερων περιπτώσεων φοροδιαφυγής, καθώς η εντοπιότητα φαίνεται ότι δημιουργούσε προβλήματα.
Σαρώνουν το Ιντερνετ
Ελεγχοι όμως διενεργούνται και από τα κεντρικά γραφεία της ΑΑΔΕ. Οι ελεγκτές με λέξεις-κλειδιά ξεψαχνίζουν το Διαδίκτυο για να εντοπίσουν εστίες φοροδιαφυγής. Ενδεικτική είναι η περίπτωση ελέγχου σε εταιρεία διοργάνωσης γάμων. Ολα ξεκίνησαν μετά τις κριτικές πελατών στη σχετική ιστοσελίδα (διοργάνωσης γάμων), όπου οι ελεγκτές αποφάσισαν να ελέγξουν τη συγκεκριμένη επιχείρηση και να καταλογίσουν πρόστιμα για μη έκδοση αποδείξεων.
Κύκλωμα στην Αθήνα
Μπορεί οι έλεγχοι να έχουν επικεντρωθεί στα νησιά του Αιγαίου, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι στις υπόλοιπες περιοχές έχουν σταματήσει. Μόλις χθες η φορολογική διοίκηση έφερε στην επιφάνεια μεγάλη υπόθεση με κύκλωμα εικονικών τιμολογίων που διακίνησε, το 2019 και το 2020, συνολικά 5.271 εικονικά τιμολόγια, η συνολική καθαρή αξία των οποίων υπερβαίνει τα 48 εκατ. ευρώ.
Το κύκλωμα που εντόπισε η ΑΑΔΕ λειτουργούσε με βάση δύο ατομικές επιχειρήσεις: η μία με αντικείμενο ψυκτικές εργασίες και έδρα το Ναύπλιο και η άλλη με αντικείμενο την εκμετάλλευση κτήματος για διενέργεια εκδηλώσεων και έδρα την Αθήνα.
Οι δύο επιχειρήσεις, το 2019, τροφοδότησαν με 2.165 εικονικά τιμολόγια, καθαρής αξίας 15,3 εκατ. ευρώ, πλέον ΦΠΑ 3,7 εκατ. ευρώ, τις εξής δύο επιχειρήσεις, με τον ίδιο διαχειριστή: μια μονοπρόσωπη ΕΠΕ με αντικείμενο την κατασκευή οικιστικών κτιρίων και έδρα την Αθήνα και μια μονοπρόσωπη ΙΚΕ με αντικείμενο την παροχή υπηρεσιών φύλαξης και έδρα την Αθήνα. Αυτές οι επιχειρήσεις χρησιμοποίησαν τα εικονικά τιμολόγια τόσο για να καλύψουν έσοδα από την έκδοση εικονικών φορολογικών στοιχείων σε τρίτους, όσο και για να μειώσουν τα φορολογητέα έσοδά τους. Για όλες τις περιπτώσεις έχουν ασκηθεί μηνυτήριες αναφορές. Παράλληλα έχουν αποσταλεί πληροφοριακά δελτία στις αρμόδιες ΔΟΥ και ΕΛΚΕ για το σύνολο των 344 οντοτήτων, που ήταν οι τελικοί αποδέκτες των εκδοθέντων εικονικών φορολογικών στοιχείων.
Πηγή:Kathimerini.gr