Πλαγίως κινείται για δεύτερη συνεδρίαση το Χρηματιστήριο της Αθήνας, με την επικράτηση της θερινής ραστώνης. Η αγορά έγραψε τη δεύτερη οριακά ανοδική συνεδρίαση, ενώ οδεύει για την τέταρτη σερί πτωτική εβδομάδα, μέσα σε ένα τοπίο που δεν προσφέρει συγκινήσεις, εν τη απουσία καταλυτών σε όλα τα επίπεδα.
Τη δεύτερη ανοδική συνεδρίαση κατέγραψε ο Γενικός Δείκτης, εικόνα που επιβεβαιώνεται και από το ταμπλό. Η αγορά κινήθηκε σε στενό εύρος, καθώς πωλητές και αγοραστές δεν θέλουν να ανατρέψουν την ισορροπία που δημιουργήθηκε μετά την πτωτική εκτόνωση της συσσώρευσης, αφήνοντας έτσι.. ανοιχτούς λογαριασμούς.
Άπαντες όμως προετοιμάζονται για την επόμενη ημέρα, η οποία παραμένει θολή, καθώς οι προσδοκίες φαίνονται τώρα πληθωρισμένες και ενδεχόμενη διάψευσή τους θα μπορούσε να προκαλέσει από αναταράξεις έως και …νευρικό κλονισμό στους επενδυτές.
Περιρέουσα ατμόσφαιρα
Διεθνώς, οι επενδυτές “χωνεύουν” ότι οι προβλέψεις των αναλυτών για τις επόμενες κινήσεις των κεντρικών τραπεζών ήταν περισσότερο wishful thinking, καθώς υπερπρόβαλαν τον κίνδυνο ύφεσης και εστίαζαν στην μείωση των τιμών στα καύσιμα, για να υποστηρίξουν το σενάριο της ολοκλήρωσης του κύκλου σύσφιξης και της επίσπευσης της διαδικασίας αποκλιμάκωσης.
Τα πρακτικά της Fed που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη, το τελευταίο ανακοινωθέν και οι δηλώσεις κορυφαίων αξιωματούχων της ΕΚΤ, σε συνδυασμό με τα στοιχεία που υπογραμμίζουν την ανθεκτικότητα των οικονομιών, δεν αφήνουν περιθώρια για παρανοήσεις: Τα επιτόκια θα ανέβουν κι άλλο και θα παραμείνουν σε περιοριστικά επίπεδα για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, πιθανώς μέχρι το τέλος του πρώτου 6μηνου του 2024.
Σε γεωπολιτικό επίπεδο, η σύγκρουση στην Ουκρανία δεν δείχνει ενδείξεις ύφεσης. Τροχιοδεικτικές παρεμβάσεις όπως του προσωπάρχη του Στόλτενμπεργκ, αν και ανακευάζονται, εν τούτοις στέλνουν μηνύματα που θα μπορούσαν να διαμορφώσουν δυναμική σταθεροποίησης.
Γεωοικονομικά, η κατάρρευση της συμφωνίας για τον ασφαλή διάδρομο για τα σιτηρά μέσω της Μαύρης Θάλασσας δεν φάνηκε ικανή να επηρεάσει τις τιμές, λόγω της καλής εσοδείας. Από την άλλη πλευρά, το ενδεχόμενο απεργιών στην Αυστραλία στις πλατφόρμες άντλησης φυσικού αερίου, προκάλεσαν άλμα των τιμών και νευρικότητα στην αγορά. Παράλληλα, η αύξηση των προμηθειών ουρανίου για παραγωγή ενέργειας ανεβάζει τις τιμές σε κοντά σε υψηλά 14μηνου.
Μείζον ζήτημα παραμένει ο πληθωρισμός στα τρόφιμα, καθώς υποσκάπτει την προοπτική δυναμικής απόσυρσης των μέτρων στήριξης, με αντίκτυπο στη δημοσιονομική διαχείριση.
Τα δεδομένα αυτά σπρώχνουν εκτινάσσουν τις αποδώσεις των κρατικών ομολόγων που έχουν σκαρφαλώσει σε υψηλά 15ετίας διεθνώς, οδηγούμενες από τα αμερικανικά, καθώς η Fed και η BoE έχουν κάνει τις μεγαλύτερες αυξήσεις επιτοκίων.
Μικροκλίμα
Στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, επιδρά περισσότερο το μικροκλίμα που δημιουργούν οι εκθέσεις των επενδυτικών οίκων και οι προσδοκίες για ευρωπαϊκά κεφάλαια, deals, καθώς και η προοπτική αποεπένδυσης του ΤΧΣ. Η αγορά έχει όμως προεοφλήσει την επενδυτική βαθμίδα, την προοπτική διανομής μερίσματος από τις τράπεζες και μια σειρά deals από τον Μυτιληναίο. Οι υπόλοιπες ενεργειακές έχουν δει τα υψηλά τους και αναζητούν νέα επίπεδα ισορροπίας.
Από τη Δευτέρα και μέχρι το τέλος Αυγούστου αναμένονται κινήσεις επανεξισσόπησης από μεγάλα χαρτοφυλάκια, λαμβάνοντας υπόψη πλέον τις αλλαγές στους δείκτες MSCI, που έχουν ανακοινωθεί. Στο ίδιο μίγμα προστίθενται οι προσδοκίες για τη στάση των οίκων αξιολόγσης με τις εκθέσεις να αναμένονται από τον Σεπτέμβριο…
Επ’ αυτού, εκτός από τις προειδοποιήσεις της Scope, ανησυχίες έχει προκαλέσει το report της Morgan Stanley, που μεταθέτει την ουσιαστική επανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας για το 2024. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να προκαλέσει σημαντικούς κλυδωνισμούς και στην κυβέρνηση… Υπάρχει βέβαια και το ενδεχόμενο αναγνώρισης της Scope από την ΕΚΤ, κάτι που θα καθιστούσε de facto τα ελληνικά ομόλογα επιλέξιμα και άρα εντός του κλαμπ των χωρών με επενδυτική βαθμίδα.
Εν τω μεταξύ, η αγορά αναμένει από την κυβέρνηση να βρει βηματισμό που εμφανίστηκε να έχει παντελώς χάσει, να αναλάβει πρωτοβουλίες για τη στήριξη της εγχώριας ζήτησης και να δημιουργήσει νέο success story… Γι΄ αυτό ο ορίζοντας είναι η ΔΕΘ. Εκεί, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παίξει χωρίς αντίπαλο μιας και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει εκλέξει ακόμη πρόεδρο και αν εκπροσωπηθεί, τον ρόλο θα παίξει ο Σωκράτης Φάμελλος…
Σύμφωνα όμως με την Scope, εκτός από τη βελτίωση των δημοσιονομικών -που οδήγησαν την Ελλάδα στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας-, αν και ακόμα όχι επισήμως, υπάρχουν και πολλοί κίνδυνοι. Σε αυτούς περιλαμβάνεται η δημοσιονομική διαχείριση, όπου εκτός από τη μεταρρυθμιστική κόπωση διαπιστώνει και αντιστροφή μνημονιακών πολιτικών και θεωρεί θετικό τον βαθμό ευρωπαϊκής εποπτείας.
Η κυβέρνηση καλείται να περάσει αλώβητη τόσο από την συστημική κρίση αναποτελεσματικότητας των κρατικών δομών, που αποτελεί απόρροια δικών της πολιτικών, αλλά και από τις συμπληγάδες του επίμονα υψηλού πληθωρισμού και των παρατεταμένα υψηλών επιτοκίων. Παρά τις επί τα βελτίω αναθεωρημένες προβλέψεις από διεθνείς θεσμούς και οίκους, η ανάπτυξη επιβραδύνεται και μάλιστα αισθητά.
Η εικόνα της αγοράς
Η συνεδρίαση κινήθηκαν στα αναμενόμενα για την εποχή επίπεδα, με την αξία των συναλλαγών στα 83 εκατ., που παρά τις δύο ανοδικές συνεδριάσεις, θα κλείσει -εκτός απροόπτου- και αυτή την εβδομάδα στο κόκκινο, συμπληρώνοντας τέσσερις πτωτικές, διαμορφώνοντας έναν τεχνικό σχηματισμό που δεν μπορεί να παραβλεφθεί.
Η διόρθωση ξεκίνησε από τις 1.351,68 μονάδες για τον ΓΔ, με τον FTSE25 στις 3.280,71 και τον ΔΤΡ στις 1.117,78 μονάδες.
Σε Πειραιώς, Εθνική, ΟΤΕ, Alpha BankΑΛΦΑ +0,24%, Mytilineos, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Eurobank και Jumbo η μεγαλύτερη αξία στις 4 τραπεζικές συναλλαγές από ένα ( 1 ) εκατ. και πάνω σε απόλυτο αριθμό τεμαχίων.
Εθνική (6,278) και Eurobank (1,5215) με αγοραστές, και για την ΕΤΕ να συμπληρώνεται τέταρτη σερί συνεδρίαση με θετικό πρόσημο.
Δεύτερη σερί συνεδρίαση με ισχυρή αντίδραση για τον τίτλο του ΟΤΕ, από τα 13,52 της Δευτέρας έως τα 14,35 και τελική σήμερα στα 14,23 ευρώ.
Διακύμανση σε χρόνο Τ+2 που απέφερε ικανοποιητικά για όσους traders επιχείρησαν.
Στα 22,14 ευρώ η Motor Oil βαίνει προς ολοκλήρωση της συσσώρευσης, στα 9,95 οριακά στο υψηλό ημέρας η ΔΕΗ που “βλέπει” πάνω από τα 10 ευρώ, με 4,95% στα 2,44 ευρώ η ΕΛΛΑΚΤΩΡ σε αναμονή της πώλησης και του υπόλοιπου 25% της “Ανεμος” στη ΜΟΗ.
Ικανοποιητική η μόχλευση σε συγκεκριμένα mid&small caps, με Δομική Κρήτης και ΕΚΤΕΡ να ξεχωρίζουν θεαματικά.
Με αυξημένες συναλλαγές το 14,92% στα 3,39 ευρώ και το 13,33% στα 3.06 ευρώ αντίστοιχα δίνοντας “τροφή” για νέα σενάρια στα χαμηλότερα του κατασκευαστικού κλάδου.
Θα θυμίσω το δήγμα του ΧΑΜαιλέοντα- στις 19 Ιουλίου- για το αν ήταν ο Δημήτρης Κούτρας…Μίδας, έχοντας αποκτήσει το 29,31% του μ.κ της ΔΟΜΙΚ στα 0,90 ευρώ (!).
Ξυλεμπορία, AVAX, Mevaco, Interlife, AustriaCard, Intracom Holdings, Elinoil κ.α. από τις 53 μετοχές με θετικό πρόσημο. Για 10 από αυτές η μεταβολή μεγαλύτερη του 4%.