Σε επιβεβαίωση της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη -με διαρροές- αναγκάστηκε το Μέγαρο Μαξίμου, διαχωρίζοντας τις πολιτικές από τις επιχειρησιακές ευθύνες, κίνηση, όμως, που φαίνεται να ανοίγει παράθυρο για αποπομπή του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ.
Ανεπαρκές αποδεικνύεται το προσωπικό πολιτικό κεφάλαιο του Γιάννη Οικονόμου, με αποτέλεσμα να χρειαστεί τη στήριξη του πρωθυπουργού για να παραμείνει στη θέση του, καθώς σύσσωμη η αντιπολίτευση ζητά την παραίτησή του για το φιάσκο της αστυνομίας που κατέληξε στην προαναγγελθείσα δολοφονία του 28χρονου Μιχάλη στη Φιλαδέλφεια και της μητέρας του η οποία κατέληξε αργότερα από έμφραγμα.
Δεν τίθεται θέμα παραίτησης του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Οικονόμου, αντιθέτως έχει τη “πλήρη στήριξη” του πρωθυπουργού, διαρρέουν πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου.
Η γραμμή άμυνας που διαμορφώνουν ο Γιάννης Οικονόμου και το Μέγαρο Μαξίμου ορίζεται από την επίδειξη άμεσων αντανακλαστικών με την καρατόμηση 7 αξιωματικών και τον διαχωρισμό του πολιτικού προϊσταμένου από το επιχειρησιακό σκέλος. Ωστόσο, η θεώρηση αυτή ανοίγει παράθυρο για αποπομπή του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ, ακόμα και με τη διενέργεια έκτακτων κρίσεων εντός του Αυγούστου.
Auditor’s note: Κρίση στον πυρήνα του επιτελικού κράτους
Στην ανάλυση πολιτικού κόστους, το ενδεχόμενο καρατόμησης δεύτερου υπουργού Προστασίας του Πολίτη, για επιχειρησιακή ανεπάρκεια, εντός ενός μήνα θεωρείται απαγορευτικό, καθώς αντανακλά πρόβλημα ευθυκρισίας του πρωθυπουργού και δημιουργεί αίσθηση συλλογικής ανεπάρκειας.Οι διαδοχικοί κλυδωνισμοί, εν μέσω θέρους, φέρνουν τον πρωθυπουργό ενώπιον μιας ουσιαστικής κρίσης που πλήττει την έννοια και την ουσία του επιτελικού κράτους. Ο συνδυασμός των πυρκαγιών που κατέστρεψαν τη Ρόδο και τη Λαμία, των εκρήξεων βομβών στη Νέα Αγχίαλο και της δολοφονίας του φιλάθλου της ΑΕΚ, εξαιτίας αστυνομικής ολιγωρίας, αποτελούν κραυγαλέα περιστατικά κυβερνητικής ανεπάρκειας στον επιχειρησιακό σχεδιασμό, μετά α επανααπό τον σαρωτικό ανασχηματισμό που ακολούθησε την επικράτηση στις εκλογές.
Αν και ακόμα είναι νωρίς για την αξιολόγηση της κυβέρνησης, τα περιστατικά αυτά δείχνουν -κατ ελάχιστον- ότι ο επιχειρησιακός μηχανισμός “ρετάρει” και μάλιστα επικίνδυνα και με μεγάλο κόστος. Μπορεί για την ώρα οι ευθύνες να αποδίδονται σε μεσαίο επιχειρησιακό επίπεδο, καθώς όμως τα περιστατικά συσσωρεύονται η διάχυση της σε ανώτερα και ανώτατα κλιμάκια θεωρείται αναπόδραστη.
Υπ’ αυτό το πρίσμα, ενισχύεται το σενάριο για έκτακτες κρίσεις τον Σεπτέμβριο, στο πλαίσιο των οποίων θα αντικατασταθεί η ηγεσία της αστυνομίας, της πυροσβεστικής και ενδεχομένως της Πολεμικής Αεροπορίας. Εφόσον ανοίξει αυτή η συζήτηση, ο Νίκος Δένδιας θα πιέσει για την αποστράτευση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου, θέλοντας να επιλέξει ο ίδιος πρόσωπο, ώστε να ελέγξει τον απευθείας δίαυλο με το Μαξίμου.
Επισήμως, μέχρι στιγμής, τις πληροφορίες, δεν τίθεται θέμα απομάκρυνσης του αρχηγού της ΕΛΑΣ, ωστόσο δεν αποκλείονται καρατομήσεις υψηλόβαθμων αξιωματούχων μέσα στο επόμενο 24ωρο που “θα ολοκληρωθεί η επείγουσα έρευνα που διέταξε ο υπουργός”.
Σε κάθε περίπτωση, εφόσον το πινγκ πονγκ ευθυνών έχει ξεκινήσει δύσκολα μπορεί κανείς να προβλέψει το αποτέλεσμα…