Αν και τα περισσότερα εθνικά-κρατικά επενδυτικά funds εντοπίζονται στη Μέση Ανατολή και την Ασία, το μεγαλύτερο είναι…. Ευρωπαϊκό. Το πλέον θορυβώδες είναι παραδοσιακά το PIF της Σαουδικής Αραβίας, ενώ το ταχέως ανερχόμενο είναι… κινεζικό.
Τα κρατικά επενδυτικά funds βρίσκονται συχνά στο επίκεντρο γιατί τα μαζικά τους αποθέματα ρευστότητας και οι επενδύσεις τους αποτελούν σημείο αναφοράς για τη διεθνή επενδυτική κοινότητα. Οι στρατηγικές επενδύσεων διαφέρουν και διαφοροποιούνται σημαντικά.
Οι Νορβηγοί, για παράδειγμα, επιδιώκουν την δημιουργία παθητικού εισοδήματος, την κοινωνική πολιτική και την αντιστάθμιση της οικονομίας ώστε να μην παγιδεύεται σε διακυμάνσεις της τιμής του πετρελαίου. Οι Σαουδάραβες πάλι χρησιμοποιούν τα λεφτά του PIF για να προωθήσουν τη θέση της χώρας στο εξωτερικό και να κάνουν κρατικές και επιχειρηματικές συμφωνίες.
Το θορυβώδες PIF
Το Fund Δημοσίων Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας (PIF), το οποίο έχει γίνει πολλά πρωτοσέλιδα πρόσφατα λόγω των σημαντικών επενδύσεών του στο γκολφ και το ποδόσφαιρο, δημοσίευσε την ετήσια έκθεσή του για το 2022 την Κυριακή, παρέχοντας στο κοινό μια ματιά στις δραστηριότητες ενός από τους μεγαλύτερους στον κόσμο κρατικά επενδυτικά ταμεία.
Στα τέλη του 2022, τα υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία του PIF ανήλθαν σε περίπου 600 δισ. δολάρια – ποσό που έκτοτε έχει αυξηθεί σε 700 δισ. δολάρια σύμφωνα με την Global SWF, μια εταιρία που παρακολουθεί κρατικά επενδυτικά funds.
Ενώ βρέθηκε στο επίκεντρο, διεθνώς, λόγω των επενδύσεών του στον αθλητισμό, το PIF περιόρισε τις διεθνείς στρατηγικές του επενδύσεις πέρυσι, με το μερίδιό τους στο σύνολο των υπό διαχείριση περιουσιακών στοιχείων να μειώνεται από 20 σε 10%, ενώ οι εγχώριες επενδύσεις αντιπροσώπευαν το 77% του AuM στο τέλος του 2022.
Το PIF κατηγορείται συχνά για «sportswashing», είναι πολύ ξεκάθαρο για τον σκοπό των διεθνών επενδύσεών του στην ετήσια έκθεσή του.
Μεταξύ άλλων, oι στρατηγικές διεθνείς επενδύσεις του Fund αποσκοπούν στη «δημιουργία στρατηγικών σχέσεων και συνεργασιών με καινοτόμες εταιρείες, διαχειριστές επενδύσεων και επενδυτές με επιρροή για να επιτρέψουν στη Σαουδική Αραβία να επεκτείνει την παγκόσμια εμβέλεια και την επιρροή της», «να ενισχύσει τη θέση της Σαουδικής Αραβίας στην παγκόσμια σκηνή ως ηγέτη και δυνάμεων της μελλοντικής παγκόσμιας οικονομίας» και «να υποστηρίξει τις σχέσεις κυβέρνησης-κυβέρνησης».
Οι Νορβηγοί έχουν το μεγαλύτερο… Fund
Εξυπηρετώντας έναν εντελώς διαφορετικό σκοπό, το Νορβηγικό Εθνικό Fund Συντάξεων εξακολουθεί να είναι το μεγαλύτερο κρατικό επενδυτικό Fund στον κόσμο. Σύμφωνα με στοιχεία της Global SFW, τα υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία του Fund ανέρχονται σε 1,38 τρισ. δολάρια, ξεπερνώντας κατά πολύ τα 1,35 τρι.σ δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση από την κινεζική εταιρία επενδύσεων.
Όπως δείχνει το infographic, τα περισσότερα από τα μεγαλύτερα κρατικά επενδυτικά ταμεία στον κόσμο βρίσκονται στην Ασία και τον αραβικό κόσμο, με τη Νορβηγία τη μοναδική, αν και αξιοσημείωτη εξαίρεση.
Το νορβηγικό ταμείο ιδρύθηκε για να επενδύσει τα κρατικά έσοδα από τα τεράστια αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου σε τομείς που κρίνονται πιο βιώσιμοι, προκειμένου να εξασφαλίσει ένα μέλλον όπου η χώρα δεν θα μπορεί πλέον να βασίζεται στα εισοδήματά της από ορυκτά καύσιμα.
Η νορβηγική κυβέρνηση είναι ελεύθερη να χρησιμοποιεί έως και το 3% του όγκου του ταμείου ετησίως για κοινωνικούς σκοπούς – το επίπεδο αυτό ανέρχεται επί του παρόντος σε περίπου 40 δισ. δολάρια.
You will find more infographics at Statista