Αν η Ευρώπη νιώθει με τον Βίκτορ Όρμπαν στις τάξεις της, πρέπει να ανατριχιάζει και να κόψει κάθε επαφή με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου. Αν η απόλυτη κρίση έψαχνε νέο εφαρμοστικό παράδειγμα -μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης- αυτό θα ήταν το Ισραήλ.
Ο μόνος τρόπος να σώσει ο Νετανιάχου τον κυβερνητικό συνασπισμό με τους υπερορθόδοξους και να παραμείνει στην εξουσία είναι να αποσαθρώσει κάθε έννοια του κράτους. Με τον κόσμο στους δρόμους, τα media στα κάγκελα, ακόμα και τις τράπεζες και άλλες επιχειρήσεις στα “κάγκελα”, τα περιθώρια του Μπίμπι, στενεύουν επικίνδυνα.
Ταυτόχρονα, όμως, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ επιχειρεί να τοποθετηθεί και γεωπολιτικά, επιδιώκοντας προσέγγιση με τη Σαουδική Αραβία, τη στιγμή που ο διάδοχος του θρόνου MBS επιχειρεί να αναδειχθεί σε παράγοντα γεωοικονομικής και γεωπολιτικής ισχύος, υιοθετώντας το playbook του Ταγίπ Ερντογάν, οιδομώντας πολυδιάστατες σχέσεις με Κίνα, Ρωσία και υποβαθμίζοντας την επιρροή ΗΠΑ και ΕΕ.
Συνδυαστικά, ο Νετανιάχου εμφανίζεται διατεθειμένος για συμφωνίες και deals, τα οποία θα εξασφαλίσουν την έξωθεν καλή μαρτυρία ώστε τη χρησιμοποιήσει ως αντίβαρο στην εσωτερική αποσταθεροποίηση.
Τί κάνει ο Νετανιάχου στο εσωτερικό
Λίγες ώρες αφότου το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε το δικαστικό συμβούλιο θα δεχόταν να συζητήσει τις ενστάσεις αντισυνταγματικότητας ενός νόμου που απαγορεύει στον γενικό εισαγγελέα, να κηρύξει τον πρωθυπουργό ανίκανο, ο υπουργός Δικαιοσύνης με ανακοίνωσή του επιχειρεί να μπλοκάρει την διαδικασία. Η κίνηση αυτή γίνεται αντιληπτή ως ωμή παρέμβαση στη Δικαιοσύνη, με τη Haaretz να χαρακτηρίζει την κυβέρνηση “κύκλωμα του οργανωμένου εγκλήματο”, με επικεφαλής τον υπουργό Δικαιοσύνης Yariv Levin.
Η ανακοίνωση αναφέρει το δικαστήριο ότι «δεν έχει καμία εξουσία να ανατρέψει έναν Βασικό Νόμο … ή να καθορίσει ότι ένας Μειζονας Νόμος θα τεθεί σε ισχύ σε μεταγενέστερη ημερομηνία… και δεν έχει καμία εξουσία να ανατρέψει τα αποτελέσματα των εκλογών».
Αυτό που πραγματικά επιδιώκει ο Νετανιάχου είναι να παραμείνει στην κυβέρνηση, για να συμβεί αυτό πρέπει να συγκρατήσει τα υπερορθόδοξα κόμματα στον συνασπισμό. Αυτά όμως απειλούν να αποχωρήσουν και θέτουν ως όρο για την παραμονή τους την εξαίρεση τους από την υποχρεωτική στράτευση. Ένας τέτοιος νόμος θα συναντούσε πιθανότατα κώλυμα συνταγματικότητας όμως, καθώς θα καταστρατηγούσε την αρχή της ίσης μεταχείρησης. Έτσι, ο Νετανιάχου και ο υπουργός Δικαιοσύνης επιχειρούν να περιορίσουν τη δυνατότητα του Ανωτάτου Δικαστηρίου να μπλοκάρει ψηφισμένους νόμους. Αυτό μπορεί να το κάνει, είτε επιλέγοντας ο ίδιος τους Δικαστές, είτε αφαιρώντας την εξουσία από η Δικαιοσύνη. Έτσι, ο Νετανιάχου μάχεται ταυτόχρονα και στα δύο μέτωπα, ευελπιστώντας νακερδίσει με συμβιβασμό…
Τα media μιλάνε για πραξικόπημα
Η Haaretz το… τραβάει καθώς με σκωπτικό λόγο αναφέρει: οι λέξεις όπως «πραξικόπημα» δεν ειπώθηκαν ρητά, αλλά αυτό ήταν το σιωπηρό μήνυμα. Θα πείσουν αυτά τα επιχειρήματα το Ανώτατο Δικαστήριο να ανατρέψει το δικαστικό πραξικόπημα του Νετανιάχου; Οι μαφιόζοι υπουργοί του Νετανιάχου έδωσαν στους Ισραηλινούς μια πρόγευση τυραννίας Δεκάδες χιλιάδες διαδήλωσαν ενάντια στο δικαστικό πραξικόπημα του Νετανιάχου για 31η εβδομάδα όταν ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου και η συμμορία του απείλησαν τους ανακριτές στις υποθέσεις διαφθοράς του, ελπίζαμε ότι δεν θα επεκταθεί στους εισαγγελείς. Όταν απείλησαν τους εισαγγελείς, ειδικά τον επικεφαλής εισαγγελέα στη δίκη του, καθώς και τον γενικό εισαγγελέα, ελπίζαμε ότι δεν θα επεκταθεί στους δικαστές. Τώρα, το ανώτατο δικαστήριο της χώρας απειλείται επίσης άμεσα. – Διαφήμιση – Κανένας αρχηγός κυκλώματος οργανωμένου εγκλήματος δεν θα τολμούσε να απειλήσει τον πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου και τους δικαστές του. Ούτε οι αδελφοί Abergil, ούτε ο Zeev Rosenstein, ούτε ο Amir Mullner. Υπάρχουν βασικοί κανόνες που δεν παραβιάζετε – εκτός αν είστε ο πρωθυπουργός ή ο υπουργός Δικαιοσύνης. Ή οποιαδήποτε από τη συμμορία τους”.
Auditor’s note: Οιωνεί δικτατορίσκος
Να σημειωθε ότι το Crisis Monitor επισήμανε εγκαίρως ότι ο Νετανιάχου στήνει καθεστώς εν είδει δικτατορίας, χαρακτηρίζοντας τον Ισραηλινό πρωθυπουργό επίδοξο δικτατορίσκο.
Σήμερα, στο Ισραήλ βρίσκεται ο Έλληνας υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας, ο οποίος επιχειρεί να εκμεταλλευτεί και να βελτιστοποιήσει τις διμερείς σχέσεις, με έμφαση στον αμυντικό τομέα.