Εβδομάδα ελεγχόμενης μορφής αναταράξεων ήταν η πρώτη του Αυγούστου για τις παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές, καθώς το αιφνίδιο «χτύπημα» της Fitch στην αμερικανική οικονομία με την πρώτη υποβάθμιση ύστερα από περίπου δώδεκα χρόνια, έφερε αφορμή για επανεξέταση δεδομένων αλλά και κατοχύρωση κερδών διεθνώς.
- Πτώση – διόρθωση 1,08% την εβδομάδα στο Γενικό Δείκτη
- Άμυνες στη ζώνη των 1.300 μονάδων έβγαλε το ΧΑ
- Στις πρώτες τέσσερις θέσεις των αποτιμήσεων πλέον οι Eurobank – Εθνική
- Ράλι αντίδρασης έως 6,11% στον Mid Cap, ξεχώρισε την Παρασκευή
Πιέσεις ασκήθηκαν και στις ασιατικές αγορές, ύστερα από τις αποφάσεις της κυβέρνησης της Κίνας να περιορίσει περαιτέρω την πρόσβαση των ανηλίκων στο internet και στα βιντεοπαιχνίδια, κάτι που έφερε μεγάλη πίεση σε εταιρείες τεχνολογίας αλλά και άλλες που εμπορεύονται παρόμοιες υπηρεσίες.
Πάντως, σε κάθε περίπτωση οι αναταράξεις λόγω της υποβάθμισης των ΗΠΑ από τη Fitch ήταν ελεγχόμενης μορφής και σε καμιά περίπτωση δεν ήταν ικανές να προκαλέσουν συστημικό κίνδυνο ή έστω κάποιο πανικό στις αγορές, καθώς έτσι κι αλλιώς – η απόφαση του οίκου – αμφισβητήθηκε με μεγάλη έμφαση από το κυβερνητικό και οικονομικό επιτελείο της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου.
Μεταποίηση
Την ίδια ώρα, στις αρχές της εβδομάδας κάποιες επιμέρους αιτίες πίεσης για τις ευρωπαϊκές αγορές έφεραν τα απογοητευτικά στοιχεία που εμφάνισε η μεταποιητική δραστηριότητα της ευρωζώνης. Τα τελικά στοιχεία των δεικτών PMI που ανακοινώθηκαν την Τρίτη, επιβεβαίωσαν ότι η δραστηριότητα των εργοστασίων της ευρωζώνης συρρικνώθηκε τον Ιούλιο με τον ταχύτερο ρυθμό από την εποχή της επέλασης του πρώτου κύματος της πανδημίας.
Πιο συγκεκριμένα, ο τελικός δείκτης PMI του τομέα της μεταποίησης της HCOB, που καταρτίζει η S&P Global, υποχώρησε στο 42,7 τον Ιούλιο από το 43,4 τον Ιούνιο. Η Γερμανία έδειξε σημαντική αδυναμία στη μεταποίηση, ενώ επιδείνωση έδειξαν τα στοιχεία και για χώρες όπως Γαλλία και Ιταλία, δεύτερη και τρίτη οικονομία της ΕΕ αντίστοιχα.
Οι αγορές
Εντός αυτού του περιβάλλοντος οι αγορές πιέστηκαν στις περισσότερες συνεδριάσεις της εβδομάδας, η οποία κλείνει πτωτικά, μετά από διαδοχικές ανοδικές. Δείκτες – οδηγοί των αγορών, όπως ο DAX της Φρανκφούρτης έχασαν ορόσημα όπως τις 16.000 μονάδες, ενώ στη Wall Street ο Dow Jones έχασε το όριο των 36.000 μονάδων.
Πάντως, την Παρασκευή καταγράφηκε μερική εξομάλυνση και αντίδραση των αγορών. Στην Ευρώπη, ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο έκλεισε με άνοδο 0,47% στις 7.564,37 μονάδες, ο DAX της Φρανκφούρτης ενισχύθηκε κατά 0,37% στις 15.951,86 μονάδες, ενώ ο CAC 40 του Παρισιού κέρδισε 0,75% στις 7.315,07 μονάδες.
Στην ευρωπαϊκή περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB έκλεισε με πτώση 0,41% στις 28.586,37 μονάδες, ενώ ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 ενισχύθηκε κατά 0,66% στις 9.368,40 μονάδες. Τέλος, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε με άνοδο 0,29% στις 459,28 μονάδες. Στη Wall Street ανοδικά αντιδρούν και οι τρεις δείκτες, καταγράφοντας κέρδη από 0,72% έως 1%.
Πτωτικά το ΧΑ για δεύτερη συνεχή εβδομάδα
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον το ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε πτωτικά για δεύτερη συνεχή εβδομάδα, καθώς μετά τις απώλειες της τελευταίες εβδομάδας του Ιουλίου (-0,40%), αυτό το πενθήμερο ο Γ.Δ. απώλεσε το 1,08% της αξίας του. Ο FTSE 25 έκλεισε το πενθήμερο με διόρθωση 1,13%, ο Mid Cap υποχώρησε κατά 0,65%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έχασε οριακά 0,02%.
Ο τραπεζικός δείκτης που πρόσφατα διόρθωσε έως 7%, το τελευταίο διήμερο έβγαλε αντίδραση, την Πέμπτη στο +1,20% και την Παρασκευή στο +1,53%, σχεδόν εκμηδενίζοντας την πτώση της εβδομάδας.
Στη συνεδρίαση της Παρασκευής ο Γ.Δ. κινήθηκε όλη την ημέρα σε θετική τροχιά, κλείνοντας στις 1.319,52 μονάδες με άνοδο 0,40%, ενώ ο δείκτης μεγάλης κεφαλαιοποίησης FTSE 25 έκλεισε στις 3.195,97 μονάδες με άνοδο 0,41%. Ο Mid Cap ξεχώρισε με άνοδο 1,55% και κλείσιμο στις 2.184,02 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 1.094,73 μονάδες με άνοδο 1,53%.
Αξίζει να σημειωθεί πως μετά τα ενδοσυνεδριακά χαμηλά των 1.281,70 μονάδων που ο Γ.Δ. κατήλθε την περασμένη Τετάρτη, βγήκε συντονισμένο ενδιαφέρον νέων αγορών, με την αγορά να κερδίζει έκτοτε κοντά στις 40 μονάδες, λαμβάνοντας ώθηση από τα καλά αποτελέσματα εξαμήνου, αλλά και τις διαρκείς αναβαθμίσεις ελληνικών μετοχών από εγχώριους και διεθνείς οίκους.
Ο τζίρος τις πρώτες τρεις συνεδριάσεις της εβδομάδας διαμορφώθηκε πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ, ενώ στις δύο επόμενες παρέμεινε πιο κάτω. Σήμερα κατήλθε στα 76 εκατ. ευρώ, δείχνοντας ότι η αγορά εισέρχεται στο σκληρό πυρήνα της εποχικότητας λόγω διακοπών.
Στον FTSE 25 κέρδη είχαν μετοχές όπως ElvalHalcor (+5,26%), Eurobank, Εθνική, Viohalco, ΕΥΔΑΠ, ΟΠΑΠ, ΓΕΚ Τέρνα κ.α., ενώ υποχώρησαν οι Autohellas, Lamda Development, Τέρνα Ενεργειακή, Jumbo, ΟΤΕ, ΜΥΤΙΛ κ.λπ. Στον Mid Cap η εικόνα ήταν πολύ καλύτερη, καθώς μόνο η ΕΧΑΕ έκλεισε σε ήπια πτωτική τροχιά.
Κέρδη άνω του 6% είχε η Intracom Holdings η οποία έχει υστερήσει καταφανώς όλες τις τελευταίες εβδομάδες, στο +5,17% έκλεισε η Epsilon Net που ξεπέρασε τα 10 ευρώ για πρώτη φορά στην ιστορία της, στο +4,96% η Αλουμύλ, +4,11% η Entersoft, ενώ κέρδη είχαν και οι Dimand, AVAX, Premia, Παπουτσάνης, Profile, Ολυμπιακή Τεχνική κ.α.