Τα οφέλη από την εξομάλυνση με την Ελλάδα και την στροφή στα ζητήματα του NATO ξεκινά να δρέπει ο Ταγίπ Ερντογάν, καθώς όπως αναφέρουν ευρωπαϊκά media, άνοιξε η συζήτηση για την επικαιροποίηση της συμφωνίας τελωνειακής ένωσης ΕΕ – Τουρκίας, με τη συναίνεση της Ελλάδας.
Το ζήτημα επικαιροποίησης της τελωνειακής Ένωσης ΕΕ – Τουρκίας έχει πλέον ανοίξει, ως αποτέλεσμα της εξομάλυνσης στα ελληνοτουρκικά και της αλλαγής στάσης στο NATO. Ωστόσο, για να εμπεδωθεί η όποια πρόοδος η ΕΕ έχει θέσει ως προπαιτούμενο την αποκλιμάκωση των εντάσεων στην Κύπρο και τη διαμόρφωση οδικού χάρτη για την εγκαθίδρυση λειτουργικής σχέσης.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Τουρκία συζητούν update όσον αφορά την τελεωνειακή τους ένωση. Η Άγκυρα, θέτει το θέμα στο πλαίσιο της νέας εκστρατείας για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών.
«Υπάρχουν δύσκολα ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν υπό αυτή την άποψη», είπε ο Πάολο Τζεντιλόνι, επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για τα τελωνεία, σε δήλωση στο Bloomberg την Τρίτη. «Θα τα εξετάσουμε με τις ομάδες μας μετά το καλοκαίρι και θα δούμε αν είναι δυνατόν να αξιοποιήσουμε αυτά τα νέα σήματα από την Τουρκία».
Ο Τζεντιλόνι συναντήθηκε δύο φορές με τον Τούρκο υπουργό Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ τις τελευταίες δύο εβδομάδες και είπε ότι ενδιαφέρεται να ακούσει τα «θετικά μηνύματα του υπουργού τόσο για τα οικονομικά σχέδια της κυβέρνησης όσο και για τις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ».
Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ έδειξαν την ετοιμότητά τους να εργαστούν για στενότερους δεσμούς με την Τουρκία τον περασμένο μήνα, με το μπλοκ να σημειώνει ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδωσε το πράσινο φως στη Σουηδική ένταξη στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ. Πριν υποστηρίξει την ένταξη της Σουηδίας, ο Ερντογάν συνέδεσε την προσπάθεια της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ με τις προσπάθειες της Άγκυρας να ενταχθεί στην ΕΕ — αλλά η ένταξη στην ΕΕ εξακολουθεί να είναι εκτός συζήτησης.
Οι ανάγκες της Ευρώπης
Καθώς η Κίνα χαρακτηρίζεται πλέον στρατηγικός ανταγωνιστής της ΕΕ, η Ένωση επιχειρεί να διαμορφώσει ένα νέο πλαίσιο γεωοικονομικής αυτονομίας και σφάλειας εφοδιασμού, η Τουρκία αναδύεται ως ο… ιδανικός εταίρος, δεδομένης της πολυσχιδούς βιομηχανίας της και των σχέσεων με χώρες της κεντρικής Ασίας και της Ευρασίας για την προμήθεια πρώτων υλών.
Ανώτεροι αξιωματούχοι της ΕΕ χαιρέτησαν τις προσπάθειες της Τουρκίας να αποκαταστήσει τις σχέσεις με την ΕΕ καθώς η χώρα προσελκύει ξένους επενδυτές για να βοηθήσει στην τόνωση της προβληματικής οικονομίας της και να τερματίσει την κρίση κόστους ζωής που εν μέρει προκαλείται από τον αυξανόμενο πληθωρισμό.
Ο Σίμσεκ είπε σε συνέδριο στο Σάλτσμπουργκ την περασμένη εβδομάδα ότι δεν έχει σχέση με το αν η Τουρκία θα γίνει μέλος της ΕΕ στο τέλος της διαδικασίας. «Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι να μας επιτρέψουμε να συνεχίσουμε σε ένα ταξίδι που είναι τόσο σημαντικό όσον αφορά τον μετασχηματισμό χονδρικής», είπε.
Στην επικαιροποίηση της τελωνειακής ένωσης, που ισχύει από το 1995, προστίθενται ορισμένα τουρκικά γεωργικά αγαθά και υπηρεσίες. Συνολικά, το όφελος για την Τουρκία υπολογίζεται σε αρκετά δισεκατομμύρια και στη διεύρυνση της εταιρικής σχέσης με την Ευρώπη, γεγονός που περιορίζει τη δυνητική διάθεση επιβολής κυρώσεων.
Πρόοδος και εμπόδια
«Πάντα πίστευα, και εξακολουθώ να πιστεύω, ότι η αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης είναι κάτι που είναι κατ’ αρχήν εφικτό», δήλωσε στο Bloomberg News την περασμένη εβδομάδα στο περιθώριο της διάσκεψης του Σάλτσμπουργκ ο Γιοχάνες Χαν, επίτροπος της ΕΕ για τον προϋπολογισμό. «Φυσικά υπάρχουν κάποια εμπόδια, αλλά πρέπει να δούμε πού μπορεί να υπάρξει μια στενότερη συνεργασία».
Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ,, δήλωσε στις 20 Ιουλίου ότι η επίλυση των εντάσεων σχετικά με την Κύπρο θα είναι το κλειδί για την εκ νέου επαναπροσέγγιση με την Τουρκία.
Η συμφωνία τελωνειακής ένωσης προβλέπει κοινούς δασμούς για όλα τα βιομηχανικά αγαθά, αλλά δεν ισχύει για τις υπηρεσίες, τις δημόσιες προμήθειες ή τη γεωργία — εκτός από τα μεταποιημένα γεωργικά προϊόντα. Οι διμερείς εμπορικές παραχωρήσεις ισχύουν για τα γεωργικά προϊόντα, τα προϊόντα άνθρακα και χάλυβα.