Ανάμεσα στην Αφρική και την Κρήτη, στην Γαύδο, στο τελευταίο νότιο σύνορο της Ελλάδας απαντώνται οι ωραιότερες θάλασσες.
Πράσινες πλησίον της ακτής και μπλε σε μεγαλύτερη απόσταση. Κρυστάλλινος, ο βυθός με πολλές αποχρώσεις και πολλά είδη ψαριών που βρίσκουν καταφύγιο στο κομμάτι της Μεσογείου στο Λιβυκό Πέλαγος ή Νότιο Κρητικό πέλαγος.
Το νησί της Νύμφης Καλυψώς που υποδέχτηκε τον Οδυσσέα, η Γαύδος, διοικητικά ανήκει στην Κρήτη και είναι το νοτιότερο άκρο της Ευρώπης. Η Γαύδος δεν παραπλανά, δεν μαγεύει, γοητεύει. Είναι οι οσμές από την ξηρά και την θάλασσα που εναλλάσσονται μέσα στην ημέρα, είναι η αύρα του Λιβυκού Πελάγους, είναι το ολότελα φυσικό τοπίο, είναι απλότητα που μαγνητίζει, είναι ο ήχος του κύματος, οι κέδροι και τα πεύκα, οι παρθένες ακρογιαλιές.
Οι ομορφότερες ακρογιαλιές στον κόσμο
Σε μια έκταση περίπου 30 τετραγωνικών χιλιομέτρων, το εξωτικό νησί της Γαύδου συγκεντρώνει τις καλύτερες παραλίες της Ελλάδας.
Η παραλία το Σαρακήνικο μόλις 1,5 χιλιόμετρο από το λιμάνι της Γαύδου είναι ίσως η μόνη παραλία που έχει μία πιο οργανωμένη παραλία για το νησί. Αλλά χρειάζεται το οργανωμένο, πραγματικά η στημένη διασκέδαση στις διακοπές για όσους θέλουν να απολαύσουν διακοπές;
Για αυτό και σε μικρή απόσταση από το Σαρακήνικο βρίσκεται η παραλία με τους Κέρδους του Αί Γιάννη που θεωρείται από τις καλύτερες στον κόσμο. Στην σειρά και η παραλία Ποταμός, οι απομονωμένες παραλίες Λακούδι, Λαύρακας, Κόρφος. Και η νοτιότερη παραλία της Γαύδου, της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης, είναι η Τρυπητή, επτά περίπου χιλιόμετρα από το λιμάνι, με τα στρογγυλότερα βότσαλα. Στην πορεία προς την παραλία της Τρυπητής, εντυπωσιάζουν οι εγκαταλελειμμένες , πετρόχτιστες αγροικίες. Η παραλία της Τρυπητής πήρε το όνομα της από τις τρεις μεγάλες φυσικές καμάρες που σχηματίζονται στο νοτιότερο σημείο της Ευρώπης
Το νησί των 100 περίπου μόνιμων με πρωτεύουσα το Καστρί και λιμάνι τον Καραβέ, κατοίκων βρίσκεται 26 ναυτικά μίλια από την Χώρα των Σφακίων. Έχει τέσσερις κύριους οικισμούς, τον οικισμό Βατσιανά, την Αμπελο, την Γαυδοπούλα, και την Φώκια.
Η ζωή στην Γαύδο ξεκινά από την Νεολιθική εποχή
Η Γαύδος ήταν κατοικημένη από την Νεολιθική εποχή. Το νησί έχει ταυτιστεί με την Ωγυγία όπου η Νύμφη Καλυψώ είχε αιχμαλωτίσει τον Οδυσσέα. Παρουσία στο νησί της Γαύδου είχε Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Το νησί επίσης συνδέεται και το ταξίδι του Αποστόλου Παύλου προς τη Ρώμη. Στα χρόνια της Βυζαντινής αυτοκρατορίας στο νησί είχε περίπου 8.000 κατοίκους ενώ στα χρόνια της Οθωμανικής αυτοκρατορίας οι κάτοικοι μειώθηκαν στους 500.