Η κατάσταση στον Νίγηρα επιδεινώνεται και μαζί της οι προοπτικές για σταθεροποίηση της ζώνης Σάχελ, αποδεικνύοντας περίτρανα την ανεπάρκεια της Γαλλίας στον σχεδιασμό και υλοποίηση συνεκτικών πολιτικών και στρατιωτικών αποστολών.
Εξαντλείται η προθεσμία της ECOWAS για επιστροφή του δημοκρατικά εκλεγμένου προέδρου Στη Γαλλία επιστρέφουν σταδιακά Γάλλοι υπήκοοι που ζούσαν στο Νίγηρα.
Να παρέμβει στις εξελίξεις επιχείρησε με δηλώσεις του ο Γάλλος πρόεδρος Εμάνουελ Μακρόν, ο οποίος διαμήνυσε ότι επιθέσεις κατά γαλλικών συμφερόντων δεν θα γίνουν ανεκτές. Ωστόσο, ο ίδιος γνωρίζει ότι η επήρεια αυτών των δηλώσεων είναι αυστηρά περιορισμένη εντός της χώρας και ότι σε περιόδους και περιοχές αναβρασμού στερούνται αποτελεσματικότητας.
Αν και η Αφρική απέχει πολύ από την Ουκρανία, οι εξελίξεις στα δύο μέτωπα συνδέονται. Στις χώρες της Δυτικής και Βόρειας Αφρικής δρουν ανεξέλεγκτα δυνάμεις της Wagner, δρώντας -κυρίως- για λογαριασμό της Ρωσίας.
Με δεδομένο ότι μετά την αναδίπλωση των ΗΠΑ, στην περιοχή κυριαρχεί η Γαλλία -εκπροσωπώντας την πάλαι ποτέ αποικιοκρατική Ευρώπη- είναι προφανές ότι στόχος του Πούτιν είναι να αναγκάσει τον Μακρόν σε διαπραγματεύσεις εφ’ όλης της ύλης
Η δεύτερη ανάλυση
Την Κυριακή, διαδηλωτές υπέρ της δικτατορίας στον Νίγηρα έφεραν πλακάτ και φώναζαν συνθήματα κατά της Γαλλίας και υπέρ του Πούτιν. Ο Ρώσος πρόεδρος, με κάθε πρόσφορο μέσο, εκθειάζεται στο γειτονικό Μάλι και στη γείτονα Μπουρκίνα Φάσο, χώρες όπου η Γαλλία περιέπεσε σε οργίλη δυσμένεια – το αποικιοκρατικό της παρελθόν ήταν πρώτης τάξης ευκαιρία για να διαχυθεί ο θυμός στους πολίτες, που άρχισαν να βλέπουν τη Μόσχα ως τον επόμενο μεσσία τους.
Το πραξικόπημα της προηγούμενης εβδομάδας στον Νίγηρα χαρακτηρίζεται κρίσιμο, καθώς λαμβάνει χώρα, όπως λένε διεθνείς αναλυτές, στο τελευταίο προπύργιο δημοκρατίας στην περιοχή του Σαχέλ.
Γεωπολιτικό μπρα-ντε-φερ
Η Αφρική, θα έλεγε κανείς, είναι το μήλον της έριδος για Δύση και Ανατολή. Η τεράστια ανθρωπιστική και υγειονομική κρίση της ηπείρου· ο πόλεμος με τους τζιχαντιστές· το βαθύ αποικιοκρατικό παρελθόν· η οικονομική κατάρρευση· η πολιτική αστάθεια· οι φυσικοί πόροι, όλα αυτά μετατρέπουν την ευρύτερη περιοχή σε κέντρο ενός πολέμου… δι’ αντιπροσώπων μεταξύ Δύσης και Ανατολής.
Το πραξικόπημα της προηγούμενης εβδομάδας στον Νίγηρα χαρακτηρίζεται κρίσιμο, καθώς λαμβάνει χώρα, όπως λένε διεθνείς αναλυτές, στο τελευταίο προπύργιο δημοκρατίας στην περιοχή του Σαχέλ. Κι αυτό, διότι οι δύο –επίσης κρίσιμοι– γείτονες, το Μάλι και η Μπουρκίνα Φάσο, ταλανίζονται την τελευταία διετία από πραξικοπήματα και στρατιωτικές δικτατορίες, που, όπως και στον Νίγηρα, στρέφονται κατά κύριο λόγο εναντίον της Γαλλίας, κατευθυνόμενες –ορισμένοι λένε αναγκαστικά λόγω αποχώρησης της Δύσης– προς τη Ρωσία, η οποία το τελευταίο διάστημα, κυρίως δι’ αντιπροσώπου, της Wagner, εντείνει την παρουσία της στην περιοχή των «τριών συνόρων», όπως λέγεται.
Ηδη, πάντως, σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι πραξικοπηματίες αναζητούν συμμάχους στο Μάλι και στην Μπουρκίνα Φάσο, που βρίσκονται επίσης υπό στρατιωτική δικτατορία και έχουν αναπτύξει στενούς δεσμούς με τη Ρωσία.
Απομάκρυνση πολιτών
Η κυβέρνηση της Γαλλίας, όπως επίσης της Ιταλίας και της Ισπανίας, προτρέπουν τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν την αφρικανική χώρα, μετά το πραξικόπημα που ανέτρεψε τον δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρο και την άρνηση των στρατιωτικών να παραδώσουν την εξουσία.
Η κατάσταση στην πρωτεύουσα της χώρας παραμένει τεταμένη με αρκετές διαδηλώσεις κατά της πρώην αποικιακής δύναμης Γαλλίας.
Αντίστροφη μέτρηση και εμπλοκή τρίτων
Οι πραξικοπηματίες του Νίγηρα απολαμβάνουν πλέον τη στήριξη των χουντικών καθεστώτων σε Μάλι και Μπουρκίνα Φάσο.
Εντωμεταξύ, η προθεσμία μίας εβδομάδας που δόθηκε από την ECOWAS – το οικονομικό μπλοκ της Δυτικής Αφρικής – για την επαναφορά του εκλεγμένου Προέδρου Μοχάμεντ Μπαζούμ, ξαντλείται γρήγορα.
Ο πρωθυπουργός του Νίγηρα , Ουχουμούντου Μαχαμάντου, ο οποίος έχει εγκλωβιστεί εκτός της χώρας από το πραξικόπημα απηύθυνε έκκληση στη διεθνή κοινότητα για βοήθεια.
Φωτογραφίες του έκπτωτου προέδρου του Νίγηρα τον δείχνουν να κάθεται δίπλα στον ηγέτη του Τσαντ, ο οποίος προσπαθεί να μεσολαβήσει για μια λύση.
Προς το παρόν, πάντως οι πραξικοπηματίες δε φαίνονται διατεθειμένοι να υποχωρήσουν και απειλούν με γενική σύρραξη εάν υπάρξει στρατιωτική επέμβαση από την ECOWAS.