Η εξοικονόμηση ενέργειας στο σπίτι, είναι ένα θέμα που απασχολεί τα περισσότερα νοικοκυριά. Το κόστος κάλυψης των ενεργειακών αναγκών του σπιτιού συνεχώς αυξάνεται και οι περισσότεροι ψάχνουν τρόπους να ξεφουσκώσουν τους λογαριασμούς.
Προγράμματα όπως το “Εξοικονομώ”, το “Ανακυκλώνω – αλλάζω συσκευή” και το “Power pass”, δίνουν μία προσωρινή ανάσα και συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Ωστόσο, μικρές αλλαγές στην καθημερινότητα είναι εκείνες που έχουν το μεγαλύτερο αντίκτυπο στο περιβάλλον αλλά και στο πορτοφόλι σου.
Δες λοιπόν πώς θα εξοικονομήσεις ενέργεια στο σπίτι ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές.
-
Κάνε ορθή χρήση των ηλεκτρικών συσκευών.
Οι ηλεκτρικές συσκευές καταναλώνουν μεγάλη ποσότητα ενέργειας σε ένα σπίτι, αφού τις χρησιμοποιούμε στο μαγείρεμα, στον καθαρισμό του σπιτιού και των ρούχων και πολλές φορές στην θέρμανση ή ψύξη του σπιτιού. Σύμφωνα με έρευνα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής με συνδρομή του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας, κάθε ελληνικό νοικοκυριό καταναλώνει ετησίως κατά μέσο όρο 13.994 kWh, οι οποίες κατανέμονται σε ποσοστό 81% στο μαγείρεμα και στην θέρμανση χώρων. Με ορθή και έξυπνη χρήση των ηλεκτρικών συσκευών του σπιτιού, μπορείς να δεις μεγάλη διαφορά στην εξοικονόμηση ενέργειας στο σπίτι, αρκεί να κάνεις τα παρακάτω:
- Χρησιμοποίησε χύτρα αντί για κατσαρόλα για το μαγείρεμα του φαγητού, καθώς με την χύτρα ο χρόνος μαγειρέματος μειώνεται στο μισό.
- Σβήσε τον φούρνο ή τα μάτια της κουζίνας περίπου 10 λεπτά πριν να είναι έτοιμο το φαγητό. Το φαγητό θα συνεχίσει να μαγειρεύεται με τη θερμότητα που έχει ήδη δημιουργηθεί.
- Μην ανοιγοκλείνεις τις ηλεκτρικές συσκευές (ψυγείο, φούρνο, κλιματιστικό κλπ) καθώς έπειτα απαιτείται μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας για να λειτουργήσουν σωστά και στην κατάλληλη θερμοκρασία.
- Ρύθμισε την θερμοκρασία του ψυγείου στους 4 βαθμούς Κελσίου ή και λιγότερο και την κατάψυξη στου -18 βαθμούς Κελσίου, για να εξοικονομήσεις ενέργεια μέχρι και 15%.
- Αν το ψυγείο δεν έχει αυτόματη λειτουργία απόψυξης (no frost), θα πρέπει να κάνεις εσύ την απόψυξη. Ο πάγος μπορεί να αυξήσει την ενεργειακή κατανάλωση του ψυγείου έως και 30%.
- Αν χρησιμοποιείς τον βραστήρα για ζεστά ροφήματα, μην τον γεμίζεις μέχρι πάνω αλλά βάλε την ποσότητα νερού που χρειάζεσαι. Έτσι, το νερό θα βράσει γρηγορότερα και ο βραστήρας θα καταναλώσει λιγότερη ενέργεια.
- Βγάλε από την πρίζα την τηλεόραση και το laptop όταν δεν τα χρησιμοποιείς. Οι συσκευές συνεχίζουν να καταναλώνουν ενέργεια όταν βρίσκονται στην πρίζα ακόμη κι αν δεν είναι σε λειτουργία.
- Μην αφήνεις τον θερμοσίφωνα ανοιχτό για ώρες όχι μόνο για λόγους εξοικονόμησης ενέργειας αλλά και για την ασφάλεια του σπιτιού.
-
Αντικατάστησε τις παλιές ηλεκτρικές συσκευές με ”πράσινες” ηλεκτρικές συσκευές.
Η ενεργειακή κατηγορία στην οποία ανήκουν οι ηλεκτρικές συσκευές, φανερώνει και το μέγεθος της ενέργειας που καταναλώνουν, όπου “Α” είναι οι συσκευές με την καλύτερη ενεργειακή απόδοση και “G” οι συσκευές με την χειρότερη. Έλεγξε την ενεργειακή κλάση του πλυντηρίου πιάτων και ρούχων, του ψυγείο και του φούρνο και θέσε ως στόχο σταδιακά να τα αντικαταστήσεις με συσκευές Α κλάσης. Συνδύασε τις πράσινες ηλεκτρικές συσκευές με το “νυχτερινό ρεύμα” για να επιτύχεις ακόμη πιο άμεσα την απόσβεση των χρημάτων που επένδυσες για να τις αγοράσεις.
-
Δώσε προσοχή στον φωτισμό του σπιτιού.
Η χώρα μας είναι ηλιόλουστη και είναι καλό να εκμεταλλευόμαστε το φυσικό φως ανοίγοντας τις κουρτίνες του σπιτιού και εξοικονομώντας παράλληλα ενέργεια. Πέρα από αυτό, μικρές αλλαγές στον φωτισμό του σπιτιού μπορεί να κάνουν σημαντική διαφορά:
- Θυμήσου να κλείνεις τα φώτα όταν δεν τα χρειάζεσαι.
- Αντικατάστησε τις απλές λάμπες των φωτιστικών, με λάμπες LED. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι μια λάμπα πυρακτώσεως στις 8 ώρες καταναλώνει 480 kWh ενώ μια λάμπα LED καταναλώνει 64Wh.
-
Διατήρησε έξυπνα τη θερμοκρασία του σπιτιού.
Η θέρμανση αλλά και η ψύξη του σπιτιού, είναι ο πονοκέφαλος όλων των νοικοκυριών γιατί είναι απαραίτητη και πολύ ακριβή. Η θερμομόνωση του σπιτιού, είναι μία από τις πιο αποτελεσματικές λύσεις καθώς επιτυγχάνεται εξοικονόμηση ενέργειας από 40% έως και 60% και μειώνονται σημαντικά οι θερμικές απώλειες του σπιτιού. Ωστόσο, αν το κόστος της θερμομόνωσης σου φαίνεται υψηλό, υπάρχουν κι άλλοι τρόποι για να διατηρήσεις το σπίτι σου ζεστό και δροσερό την χειμερινή και την καλοκαιρινή περίοδο.
- Τοποθέτησε “έξυπνο” θερμοστάτη και ρύθμισέ τον στους 19 με 20 βαθμούς Κελσίου. Οι έξυπνοι θερμοστάτες συνδέονται με το wifi και μπορείς να προγραμματίσεις την λειτουργία τους σε συγκεκριμένες ώρες.
- Ρύθμισε το κλιματιστικό στους 26 βαθμούς το καλοκαίρι και στους 19 τον χειμώνα. Είναι οι ιδανικές θερμοκρασίες για εξοικονόμηση ενέργειας και διατήρηση της ιδανικής θερμοκρασίας στο σπίτι.
- Στρώσε χαλιά στο πάτωμα, βοηθούν στην μείωση των θερμικών απωλειών και κρατάνε το σπίτι ζεστό.
- Μην τοποθετείς έπιπλα μπροστά από τα σώματα θέρμανσης για να εξαπλώνεται ελεύθερα η θερμότητα στον χώρο.
-
Εγκατέστησε ηλιακό θερμοσίφωνα για να έχεις ζεστό νερό όλο τον χρόνο.
Ο ηλιακός θερμοσίφωνας, είναι μια ιδανική επιλογή για να εξοικονομήσεις έως και 80% από το λογαριασμό της θέρμανσης. Η βασική του λειτουργία είναι να εκμεταλλεύεται την ηλιακή ενέργεια για να παρέχει ζεστό νερό. Μπορεί η εγκατάστασή του να είναι ακριβή (ενδεικτικά για έναν ηλιακό θερμοσίφωνα 4 ατόμων θα χρειαστείς κάτι παραπάνω από 1000€), όμως η εξοικονόμηση που προσφέρει φτάνει τις 1400 kWh στις οικιακές εγκαταστάσεις. Αν πάρεις την απόφαση να προχωρήσεις στην εγκατάστασή του, πολύ γρήγορα θα καταλάβεις ότι ήταν μια συμφέρουσα επιλογή για σένα.