Ενώ οι κεντρικές τράπεζες στις ανεπτυγμένες οικονομίες αυξάνουν τα επιτόκια για να αντιμετωπίσουν τον καλπάζοντα πληθωρισμό σε πολλές και μεγάλες οικονομίες η κατάσταση είναι διαφορετική. Έτσι, ενώ ΗΠΑ και Ευρώπη καρκινοβατούν μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, η Κίνα επιχειρεί να ενισχύσει την αναπτυξιακή δυναμική με επεκτατική νομισματική πολιτική.
Δεν ισχύει το ίδιο για την Ινδίας. Αισθητά διαφορετική είναι η κατάσταση στη Βρετανία, όπου παρά το μπαραζ αυξήσεων στα επιτόκια ο πληθωρισμός δεν λέει να υποταχθεί και παραμένει σαφώς υψηλότερα.
Από το 2012, η Fed στοχεύει σε σταθερό ρυθμό πληθωρισμού 2% σε ετήσια βάση, προσαρμόζοντας την πολιτική στο 2% μεσοσταθμικά το 2020. Ενώ ο πληθωρισμός των ΗΠΑ μειώθηκε στο 3%τον Ιούνιο, καταγράφοντας την ηπιότερη αύξηση από τον Μάρτιο του 2021, οι τιμές καταναλωτή εξακολουθούν να είναι υψηλότερες από τον στόχο για τον πληθωρισμό.
Σε συνδυασμό με μια σφιχτή αγορά εργασίας με λιγότερες νέες θέσεις εργασίας και επίμονη αύξηση των μισθών, οδήγησαν τη Fed να αυξήσει τα επιτόκια, μετά από μια παύση τον Ιούνιο. Όπως δείχνει το διάγραμμά με βάση τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, οι ΗΠΑ εξακολουθούν να τα πηγαίνουν καλά σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες της G7 τον Μάιο.
Για παράδειγμα, ο πληθωρισμός του Ηνωμένου Βασιλείου διαμορφώθηκε στο 7,9% στα τέλη Μαΐου. Η Βρετανία επίσης το μόνο μέλος της G7 όπου ο ρυθμός πληθωρισμού σε ετήσια βάση αυξήθηκε σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα. Οι συγκριτικά υψηλές τιμές των τροφίμων και της ενέργειας είναι οι κύριοι λόγοι αυτής της αύξησης, αλλά ακόμη και αν εξαιρεθούν αυτά τα δύο ιδιαίτερα ευμετάβλητα τμήματα, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 6,5%, σημαντικά υψηλότερο από ό,τι στη Γερμανία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ιταλία, καθώς και πάνω από το σύνολο της G7.
Ενώ η Ιταλία βρισκόταν σε παρόμοιο δεσμό με το Ηνωμένο Βασίλειο και οι υψηλές τιμές των τροφίμων αύξησαν τον πληθωρισμό στη Γερμανία και τη Γαλλία, οι αυξήσεις των τιμών που συνδέονται με την ενεργειακή κρίση που τροφοδοτήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 φαίνεται να έχουν σε μεγάλο βαθμό υποχωρήσει. Στις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Ιαπωνία, οι τιμές της ενέργειας έχουν μειωθεί μεταξύ 8 και 12% σε ετήσια βάση.
Ενώ η G7 κάποτε περιελάμβανε τις κορυφαίες οικονομίες του κόσμου, δύο σημαντικές χώρες, δηλαδή οι Κίνα και την Ινδία, απουσιάζουν από την ομάδα λόγω της αναπτυσσόμενης κατάστασής τους κατά την ίδρυση του διακυβερνητικού πολιτικού φόρουμ το 1976. Σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία, ο πληθωρισμός στην Ινδία έπεσε στο χαμηλό 25 μηνών του 4,2% τον Μάιο.
Η Κίνα βρίσκεται σε τροχιά αποπληθωρισμού, με ρυθμούς πληθωρισμού στο 0,2% τον Μάιο και πιθανότατα μηδενικό τον Ιούνιο. Ο δείκτης τιμών παραγωγού υποχώρησε επίσης κατά 4,6%, η πιο ραγδαία αποκλιμάκωση σε ετήσια βάση τα τελευταία επτά χρόνια. Συνδυαστικά, η ανάπτυξη αυτών των δεικτών υποδηλώνει τη μείωση της ζήτησης και την οικονομία που αγωνίζεται να ανακάμψει από την πολιτική του zero-covid.
You will find more infographics at Statista