Ενώ στην Ελλάδα οι τιμές των τροφίμων καλπάζουν, διεθνώς αποκλιμακώνονται και μάλιστα με γοργό ρυθμό, όπως αποκαλύπτει ο Δείκτης Τιμών Τροφίμων του FAO.
Ο Δείκτης Τιμών Τροφίμων του FAO υποχώρησε για δεύτερο μήνα στο 122,3 τον Ιούνιο του 2023, καταγράφοντας νέο χαμηλό από τον Απρίλιο του 2021, μετά από την προς τα κάτω αναθεωρημένη μέτρηση του 124 τον Μάιο.
Τα στοιχεία είναι πολύ κάτω από το ρεκόρ των 159,7 που επιτεύχθηκε τον Μάρτιο του περασμένου έτους. Το κόστος των δημητριακών μειώθηκε κατά 2,1%, αντανακλώντας την πτώση των παγκόσμιων τιμών όλων των κύριων δημητριακών, με επικεφαλής τους χονδροειδείς κόκκους (-3,4%), δηλαδή καλαμπόκι και σιτάρι.
Οι τιμές των φυτικών ελαίων μειώθηκαν κατά 2,4% στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2020, με την πτώση των τιμών του φοινικέλαιου και του ηλιέλαιου να υπεραντιστάθμισε το υψηλότερο επίπεδο σόγιας και κραμβέλαιου.
Επίσης, οι τιμές των γαλακτοκομικών σημείωσαν πτώση 0,8%, με επικεφαλής το τυρί, εν μέσω άφθονων εξαγωγικών διαθεσίμων, ειδικά στη Δυτική Ευρώπη.
Το κόστος της ζάχαρης μειώθηκε για πρώτη φορά σε πέντε μήνες (-3,2%), λόγω της καλής προόδου της συγκομιδής ζαχαροκάλαμου 2023/24 στη Βραζιλία και της υποτονικής παγκόσμιας ζήτησης εισαγωγών, ιδιαίτερα από την Κίνα.
Επιπλέον, οι τιμές του κρέατος κινήθηκαν εν γένει σταθεροποιητικά, καθώς οι αυξήσεις στα πουλερικά και τα χοιρινά κρέατα σχεδόν αντισταθμίστηκαν από τις μειώσεις των τιμών για τα βοοειδή και τα αιγοπρόβατα.