Με το τέχνασμα της παραίτησης προσπαθεί ο Αλέξης Τσίπρας να αιφνιδιάσει την κομματική γραφειοκρατία και να παρακάμψει την Κεντρική Επιτροπή, επιβάλλοντας άμεση σύγκλιση συνεδρίου χωρίς προσυνεδριακό διάλογο που θα μπορούσε να εκθέσει προβλήματα και να δημιουργήσει νέες εσωκομματικές ισορροπίες.
Ραγδαίες αναμένονται οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, λίγες ημέρες μετά τη δεύτερη συνεχόμενη εκλογική ήττα της 25ης Ιουνίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας υπέβαλε την παραίτηση του ενώπιον του Εκτελεστικού Γραφείου του κόμματος. Όπως δήλωσε ο ίδιος δεν θα είναι ξανά υποψήφιος.
Ο πρώην πρωθυπουργός συνεχίζει τις επαφές με στενούς συνεργάτες προκειμένου να ανακοινώσει τον οδικό άξονα των αλλαγών που ετοιμάζει, οι οποίες, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να είναι μεγάλες.
Τί είπε
«Είναι ορισμένες στιγμές που καλείσαι να πάρεις κρίσιμες αποφάσεις να σταθείς απέναντι στην ιστορία σε όσους σε στήριξαν. Έχω την εμπειρία αυτές τις αποφάσεις να μην τις παίρνω εν θερμώ και αυτό έκανα για τρία 24ωρα γιατί ξέρω ότι οι αποφάσεις έχουν επιπτώσεις και σε άλλα πρόσωπα»
«Να βάλουμε τέλος σε νοοτροπίες που μας κόστισαν ακριβά», ανέφερε ο ίδιος.
«Την ανάγκη να εφεύρουμε έναν νέο ΣΥΡΙΖΑ που θα μπορέσει με σεμνότητα και ανοιχτά μάτια να διαβάσει τις αντιθέσεις της κοινωνίας. Αυτό αφορά και εμένα, στον ιστορικό κύκλο του ΣΥΡΙΖΑ που κλείνει».
«Ήμουν ο πρώτος στην ιστορία αριστερός πρωθυπουργός της χώρας. Αυτό το ταξίδι ήταν μία πορεία πυο σε κάθε του μέρα, ήταν μέρα μάχης. Αντιμετωπίσαμε στην αρχή μία ΕΕ καχύποτη και εχθρική απέναντι στην Ελλάδα ακαι μία συμμαχία δανειστών που θεωρούσε την πατρίδα άξια τιμωρίας, αφόρητες πιέσεις και εκβιασμούς εκτός της χώρας αλλά έβρισκαν συμπαραστάτες εντός της. Δηλώνω περήφανος για όσα πετύχαμε».
Ήρθε η ώρα να ανοίξουμε έναν νέο κύκλο. Το εκλογικό αποτέλεσμα πρέπει να γίνει η αρχή αυτού του νέου κύκλου. Το εκλογικό σώμα έδωσε στον ΣΥΡΙΖΑ μία διπλή εντολή, πρώτον να ανταποκριθεί στον ΄ρολο της αξ. αντιπολίτευσης που πάντα είναι ρόλςο κόμματος εξουσίας και Να αλλάξει δραστικά αν θέλει να διεκεδικήσει εκ νέου με αξιώσεις την διακυβέρνηση του τόπου.
Να αναδιοργανωθούμε άμεσα χωρίς χρονοτριβή, να μη χαθεί ούτε μία μέρα τόσο στην αντιπαράθεση με την κυβέρνηση όσο όμως και με τις δικές μας αδυναμίες, παθογένειες, προβλήματα. Μια διαδικασία βαθιάς ανανέωσης και επανίδρυσης που θα αγκαλιάζει όλα τα μέλη του κόμματος αλλά και τους φίλους και τις κοινωνικές ομάδες που πρέπει να εκπροσωπούμε.
Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ είναι η άμεση προτεραιότητα και αυτό δεν αφορά μόνο το κόμμα μας, αλλά την ποιότητα της δημοκρατίας μας, τις αντιστάσεις στις πολιτικές της ΝΔ, της ακροδεξιάς και του φασισμού. Αυτήν την πεποίθησή μου για την διαδικασία ανανέωσης και επανίδρυσης θα ήτα υποκριτικό να την προτείνω μόνο με τον λόγο μου αν δεν την υπηρετώ ταυρτχόρονα και με την πράξη μου.
Το νέο κύμα στην κοινωνία περνάει είτε με συγκρούσεις, είτε επειδή κάποιοι που κατέχουν θέσεις ευθύνης κατανοούν την αναγκαιοτητα του. Εγώ την κατανοώ για ένα νέο κύμα του ΣΥΡΙΖΑ.
Αποφάσισα να παραμερίσω για να περάσει. Εχω εμπιστοσύνη στο δυναμικό του κόμματος μας.
Αποφάσισα να προτείνω την εκλογή νέας ηγεσίας απο τα μέλη του κόμματος. Την άμεση προσφυγή στις σχετικές διαδικασίες, όπου δεν θα είναι υποψήφιος.
Δεν θα είναι υποψήφιος
Στην [πολιτική που αναφέρεται σε αξίες μπορείς να είσαι μάχιμος και δημιουργικός και πιο χρήσιμος και χωρίς αξίωμα. Να αποδείξω οτι οι μάχες για τις ιδέες δεν ορίζεται από την καρέκλα που κατέχει κανείς. Απευθύνομαι στα χιλιάδες μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και τους ψηφοφόρους, δεσμεύομαι ότι συνεχίζω να είμαι μαζί τους και θα συνεχίσω να τους αισθάνομαι γιατί το ταξίδι συνεχίζεται και η πιο όμορφη θάλασσα είναι αυτή που δεν έχουμε ακόμη ταξιδέψει.
Τα επόμενα χρόνια δεν θα είναι εύκολα για κανέναν μας.
Η επόμενη μέρα
Στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ φουντώνουν οι συζητήσεις για την επόμενη ημέρα. Οι ζυμώσεις στις τάσεις έχουν ξεκινήσει, αλλά και μέσω των δημόσιων τοποθετήσεων των στελεχών αποτυπώνεται μια πρώτη εικόνα για τις προτάσεις που υπάρχουν.
Στόχος του Αλέξη Τσίπρα είναι να προλάβει την ανασύνταξη των τάσεων και την έκφραση συντεταγμένης εσωκομματικής αντιπολίτευσης στα όργανα, ενώ προσπαθεί να οδηγήσει σε ανταγωνισμό προσώπων, υποκρύπτοντας τον ανταγωνισμό τάσεων και πολιτικών που εκδηλώνεται στο εσωτερικό του κόμματος. Στην πραγματικότητα ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί να αποδομήσει τον ΣΥΡΙΖΑ επιδεικνύοντας ηγετική πυγμή ο ίδιος και υπονομεύοντας την εσωκομματική δημοκρατική έκφραση και στρεφόμενος στην βάση και τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, ως τελικό κριτή.
Εσωτερικά, η αντιπαράθεση είχε εστιαστεί στον χρονικό προσδιορισμό του Συνεδρίου και την αναγκαιότητα για την επαρκή χρόνο προσυνδριακού διαλόγου. Οι εισηγήσεις στον Αλέξη Τσίπρα ήταν δύο: Η μια για άμεση πρόκληση των εξελίξεων και για εξελίξεις μετά τον Οκτώβριο και τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Αλέξης Τσίπρας αρχικά υιοθέτησε την δεύτερη, αλλά άλλαξε γνώμη και προτίμησε να διατηρήσει τον έλεγχο του ρυθμού και των εξελίξεων.
Επιχειρεί έτσι να εμπεδώσει την υπερεξουσία που του δόθηκε με την έγκριση της εκλογής προέδρου από τη βάση, αγνοώντας και υπονομεύοντας τη λειτουργία των οργάνων, ό,τι ακριβώς έκανε και καθ όλη τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων ετών, επιβάλλοντας εξωθεσμικά πολιτικές.
Με τον τρόπο αυτό ο πρώην πρωθυπουργός επιχειρεί να προκαλέσει και ρήξη με τις τάσεις και ιδιαίτερα με την Ομπρέλα, οδηγώντας σε αποχώρηση στελεχών, ώστε να δοθεί χώρος για να επιβάλλει νέα από τον χώρο του κέντρου, τα οποία είχαν αποτύχει να κινητοποιήσουν τη δική τους βάση και δεν είχαν βρει ερείσματα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.