Αναγκασμένοι να λάβουν αποφάσεις που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη βραχυχρόνια τάση είναι traders, προοπτική που στην Ελλάδα εντείνεται μετά τη Fitch.
Διεθνώς, τα ισχυρά χαρτοφυλάκια είναι τώρα αναγκασμένα να επαναξιολογήσουν τη στρατηγική τους, καθώς η προοπτική ύφεσης επανέρχεται στο τραπέζι και οι κεντρικές τράπεζες δεν φαίνονται σε mood χαλάρωσης, παρά τις προσδοκίες και τους ευσεβείς πόθους. Στην Ελλάδα,το σκηνικό είναι πιο περίπλοκο απ’ όσο φαίνεται: Μπορεί το πολιτικό ρίσκο να είναι περιορισμένο, σε όρους εκλογών, η Fitch όμως αναγνώρισε μεγάλη αβεβαιότητα σε επίπεδο πολιτικής και αντικτύπου, προβλέποντας μεγάλη κάμψη της ιδιωτικής κατανάλωσης και ανάπτυξη βασισμένη αποκλειστικά στο RRF και τις ξένες επενδύσεις. Με την αγορά σε υπεραγορασμένη ζώνη και την αβεβαιότητα να κρύβει τον οικονομικό ορίζοντα, το ενδεχόμενο διόρθωσης στο Χρηματιστήριο ισχυροποιείται
Σε σημείο καμπής βρίσκονται οι αγορές διεθνώς, καθώς τα μάκρο επιδεινώνονται, ενώ τα αποτελέσματα ήταν καλύτερα από τα αναμενόμενα, ενώ οι κεντρικές τράπεζες εκτιμάται παραμένουν σε τροχιά σύσφιξης, ακόμα και σε επίπεδο διατυπώσεων, καθώς οι υφέρπουσες πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν έντονες.
Νευρικά, χωρίς σαφή βραχυχρόνια τάση κινούνται οι ασιατικές αγορές, ενόψει της συνεδρίασης των κεντρικών τραπεζών, ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων και η πορεία των τιμών του πετρελαίου καταδεικνύουν ότι οι αγορές προεξοφλούν ύφεση.
Αυτή την εβδομάδα συνεδριάζει η Fed, με τους traders να δίνουν 77% πιθανότητα διατήρησης των σταθερών επιτοκίων και αύξησής τους τον Ιούλιο. Η ΕΚΤ, που συνεδριάζει επίσης, αναμένεται -με βεβαιότητα- να αποφασίσει νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, με την αγορά να εστιάζει στη δήλωση πολιτικής, αναζητώντας στοιχεία που θα σκιαγραφήσουν τον ορίζοντα. Το debate είναι διττό: Από τη μια το ύψος των επιτοκίων που θα θεωρηθεί επαρκώς περιοριστικό και ο το διάστημα που θα θεωρηθεί “παρατεταμένο” ώστε να πετύχει το βέλτιστο αποτέλεσμα αποθέρμανσης της οικονομίας. Επίσης, συνεδριάζει και η Bank of Japan, η οποία βρίσκεται σε διαδικασία ανασύνταξης, μετά την αλλαγή ηγεσίας, με τη συνεδρίαση αυτή να αποτελεί τη δεύτερη για τον νέο διοικητή. Οι αγορές προσδοκούν ότι θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια.
Στην Ελλάδα, το μικροκλίμα επηρεάζεται οριακά από το πολιτικό ρίσκο, με τις αγορές να έχουν προεξοφλήσει με μεγάλη βεβαιότητα -πλέον- νίκη της ΝΔ και επίτευξης αυτοδυναμίας, χωρίς να ασχολούνται ιδιαίτερα με το εύρος, πεδίο στο οποίο εστιάζεται αυτή την περίοδο η πολιτική αντιπαράθεση. Τις αγορές, όμως, αναμένεται να προβληματίσει η διάψευση των προσδοκιών για αναβάθμιση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας από τη Fitch. Πρόκειται για το πρώτο μη-ξεκάθαρα bull-sign μετά από καιρό. Η έκθεση επισήμανε ρίσκα και αδυναμίες και υπογράμμισε ότι αναμένει να δει τις πολιτικές αποφάσεις της όποιας κυβέρνησης μετά τις εκλογές.
Η αγορά, όπως επισημαίνει και ο Μάνος Χαζηδάκης στο Beta Weekender, βρίσκεται τεχνικά σε υπεραγορασμένη ζώνη, αλλά συνέχισε ανοδικά. Το ερώτημα είναι αν η στάση της Fitch, με δεδομένη την κυριαρχία των ξένων χαρτοφυλακίων στον τζίρο και σε συνδυασμό με το ευρύτερο -έστω προσωρινά- καχεκτικό τοπίο, θα μπορούσε να αποτελέσει ικανή αφορμή για αμφισβήτηση της βραχυχρόνια ανοδικής τάσης και για να πυροδοτήσει μια αισθητή διορθωτική κίνηση.
Η εικόνα των αγορών
Μικτές τάσεις επικρατούν στις ασιατικές αγορές, ενώ τα futures των ευρωαγορών και της Wall Street δείχνουν -έστω και οριακά- ανοδικά τη Δευτέρα, καθώς οι επενδυτές αναμένουν τις αποφάσεις για τα επιτόκια αυτή την εβδομάδα από τις ΗΠΑ, την Ευρώπη, την Κίνα και την Ιαπωνία. Ο δείκτης ισχύος του δολαρίου ήταν σταθερός και οι αποδόσεις των ομολόγων είχαν μικρές διακυμάνσεις.
Ο Topix στην Ιαπωνία ενισχύεται κατά 0,4%, ενώ ο Hang Send στο Χονγκ Κονγκ υποχώρησε 0, 6% και οι αγορές στην Αυστραλία ήταν κλειστές λόγω αργίας. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τον Euro Stoxx 50 ενισχύονται κατά 0,4% και τα futures του S&P 500 έδειχναν 0,1% υψηλότερα, αφού ο υποκείμενος δείκτης εισχώρησε περαιτέρω, συνέχισε, εισχωρώντας πιο βαθιά σε περιοχή bull market την Παρασκευή.
Παραμένουν οι ανησυχίες για την ανάπτυξη στην Κίνα, ενώ οι μετοχές της τεχνολογίας συνέχισαν να ανεβαίνουν στις ΗΠΑ εν μέσω στοιχημάτων που ότι η Fed πλησιάζει στο τέλος του κύκλου σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής.
Οι αναλυτές αποδίδουν την καχεξία που παρατηρείται στην κινεζική οικονομία σε κρίση εμπιστοσύνης. Η Meera Pandit, επικεφαλής στρατηγικής παγκόσμιων αγορών στην JPMorgan Asset Management, υποστηρίζει ότι:
«Πρέπει πραγματικά να δούμε τους νομοθέτες και στη συνέχεια τους πολιτικούς να εγχύουν κάποιο είδος δημοσιονομικής τόνωσης για να βοηθήσουν αυτή την ιστορία εμπιστοσύνης».
Οι αγορές προεξοφλούν με πιθανότητα 77% ότι η Fed θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια, ωστόσο υπάρχουν ισχυρές φωνές που προσδοκούν μια ακόμη 25άρα αύξηση επιτοκίων, τώρα ή τον Ιούλιο.
Οι αποδόσεις των ομολόγων αυξήθηκαν κατά μία μονάδα βάσης τόσο για τη διετή όσο και για τη 10ετή λήξη.
Στις αγορές συναλλάγματος, ο δείκτης του δολαρίου ήταν σταθερός, όπως και το γιεν. Το υπεράκτιο γιουάν διολίσθησε περίπου 0,1% έναντι του δολαρίου.
Ύφεση δείχνουν τα ομόλογα
Οι αγορές εστιάζουν αυτή την ερχόμενη εβδομάδα στον δομικό ΔΤΚ στις ΗΠΑ και στη συνέχεια στη συνεδρίαση της FOMC. Με την αγορά να προεξοφλεί ως επί το πλείστον αύξηση επιτοκίων μέχρι τον Ιούλιο, οι αναλυτέ της Nomura δεν βλέπουν αρνητικό αντίκτυπο για τις μετοχές πέρα από “οποιαδήποτε αρχική αρνητική αντίδραση, στο πλαίσιο της γνωστής βραχύβιας, σπασμωδικής συμπεριφοράς”.
Ενώ η συναίνεση είναι ότι η Fed θα σταματήσει αυτή την εβδομάδα, υπάρχει επίσης ανησυχία ότι οι δέκα αυξήσεις της στον τρέχοντα κύκλο έχουν προκαλέσει ζημιά.
Και αυτό έκανε τους διαχειριστές ομολόγων, συμπεριλαμβανομένης της Fidelity International στην Allianz Global Investors, να προβλέπουν οικονομική ύφεση.
Οι απροσδόκητες αυξήσεις την περασμένη εβδομάδα από την Τράπεζα του Καναδά και την RBA πρόσθεσαν ένα επιπλέον στοιχείο αβεβαιότητας στις αγορές.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να αυξήσει το επιτόκιο αναφοράς την Πέμπτη και η Τράπεζα της Ιαπωνίας αναμένεται να διατηρήσει σταθερό το κόστος δανεισμού την Παρασκευή.